Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lectio divina

Duminica a V-a din Postul Mare. Ciclul A

Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele
(Psalmul 119,105)

TEXTUL BIBLIC: Ioan 11,1-45

Moartea lui Lazăr

1-2 Era bolnav un oarecare Lazăr din Betania, din satul Mariei și al Martei, sora ei. Maria era aceea care îl unsese pe Domnul cu mireasmă și îi uscase picioarele cu părul ei.

Fratele ei Lazăr, era bolnav. 3 Așadar, surorile au trimis să i se spună: «Doamne, iată cel pe care-l iubești este bolnav!».

4 Când a auzit Isus, a zis: «Această boală nu este spre moarte, ci spre gloria lui Dumnezeu pentru ca Fiul lui Dumnezeu să fie glorificat prin ea».

5 Deși Isus îi îndrăgea pe Marta, pe sora ei și pe Lazăr, 6 când a auzit că este bolnav, a mai rămas două zile în locul în care se afla. 7 Abia după aceea, le-a spus discipolilor:

- Să mergem din nou în Iudeea!

8 Discipolii i-au spus:

- Rabbi, acum căutau iudeii să te ucidă cu pietre și tu mergi iarăși acolo?

9 Isus a răspuns:

- Oare nu sunt douăsprezece ore într-o zi? Dacă cineva umblă în timpul zilei, nu se împiedică pentru că vede lumina acestei lumi. 10-11 Însă, dacă cineva umblă în timpul nopții, se împiedică pentru că lumina nu este în el.

După ce a spus acestea, a adăugat:

- Lazăr, prietenul nostru a adormit, dar mă duc să-l trezesc.

12 Atunci discipolii i-au zis:

- Doamne, dacă doarme, va fi salvat!

13 De fapt, Isus vorbise despre moartea lui, dar ei credeau că vorbește despre somnul obișnuit. 14 Așadar, Isus le-a spus deschis:

- Lazăr a murit 15 și mă bucur pentru voi că nu eram acolo, pentru ca voi să credeți. Dar mergem la el!

16 Atunci Toma, cel numit Geamănul. A spus celorlalți discipoli: «Să mergem și noi ca să murim cu el!».

Isus este viața

17-19 Când a ajuns Isus, a aflat că era deja de patru zile în mormânt. Betania era aproape de Ierusalim, cam la cincisprezece stadii. Și mulți iudei veniseră la Marta și Maria să le consoleze pentru fratele lor.

20 Când a auzit că a venit Isus, Marta i-a ieșit în întâmpinare. Maria însă stătea în casă. 21 Așadar, Marta i-a spus lui Isus:

- Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit! 22 Însă și acum știu că tot ce vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu îți va da.

23 Isus i-a spus:

- Fratele tău va învia.

24 Marta i-a zis:

- Știu că va învia, la înviere, în ziua de pe urmă.

25 Isus i-a spus:

- Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; 26 și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci. Crezi tu aceasta?

27 Ea a răspuns:

- Da, Doamne; eu am crezut că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume.

Isus plânge pentru prietenul său

28 După ce a spus aceasta, s-a dus și a chemat-o pe sora ei, Maria, șoptindu-i: «Învățătorul este aici și te cheamă».

29 Când a auzit, ea s-a ridicat repede și a venit la el. 30 Încă nu ajunsese Isus în sat, ci se afla tot în locul unde îl întâmpinase Marta. 31 Atunci iudeii, care erau cu ea în casă și o consolau, văzând-o pe Maria că s-a ridicat în grabă și a ieșit, au venit după ea, crezând că merge la mormânt ca să plângă acolo.

32 Când a ajuns Maria unde era Isus, văzându-l, a căzut la picioarele lui și a spus:

- Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu nu ar fi murit.

33 Iar Isus, când a văzut-o că plânge și că plâng și iudeii care au venit cu ea, s-a înfiorat în spirit și s-a tulburat. 34 Și a zis:

- Unde l-ați pus?

I-au răspuns:

- Doamne, vino și vezi!

35 Isus a lăcrimat. 36 Atunci iudeii au început să spună: «Iată cât de mult îi iubea». 37 Dar unii dintre ei au zis: «Nu a putut el, care a deschis ochii orbului, să facă în așa fel ca acesta să nu moară?».

Lazăr este înviat

38-39 Isus s-a înfiorat din nou și a mers la mormânt. Era o grotă, iar la intrare era pusă o piatră. Isus a zis:

- Ridicați piatra!

Marta, sora celui mort, i-a zis:

- Doamne, miroase de acum, căci e de patru zile.

40 Isus i-a spus:

- Nu ți-am zis că, dacă vei crede, vei vedea gloria lui Dumnezeu?

41 Au ridicat, deci piatra. Atunci și-a ridicat ochii și a spus: «Tată, îți mulțumesc că m-ai ascultat. 42 Eu știam că mă asculți întotdeauna. Însă am spus-o pentru mulțimea ce mă înconjoară ca să creadă că tu m-ai trimis».

43 Spunând acestea, a strigat cu glas puternic: «Lazăr, vino afară!». 44 A ieșit mortul, legat la picioare și la mâini cu fâșii de pânză, iar fața lui era acoperită cu un ștergar. Isus le-a zis: «Dezlegați-l și lăsați-l să meargă!».

45 Mulți dintre iudeii care veniseră la Maria și văzuseră ceea ce făcuse el, au crezut în el.

1 - LECTURA

Ce spune textul?

Piste pentru lectură

Salutare prieteni, deja suntem în Duminica a cincea din Postul Mare, acest timp minunat de reflecție, care iată că ne-a fost dăruit pentru noi toți ca să ne rugăm și să ne prezentăm acum cu un spirit sărac la celebrarea Paștelui Domnului.

În Evanghelia de astăzi, evanghelistul Ioan ne relatează evenimentul morții lui Lazăr. Textul începe cu detalierea ambientului familiar al lui Lazăr, acolo unde trăia, și cine sunt surorile lui. Pentru a înțelege acest text trebuie să observăm câteva detalii mici, de vreme ce întâlnim în ele bogăția acestui text biblic.

În mod util se prezintă cine era această Marie, ea care a uns cu mireasmă picioarele lui Isus și le-a uscat cu părul ei. Este important să știm că această Marie este diferită de cele despre care fac referință Matei și Luca, de vreme ce acestea erau femei păcătoase; în schimb, Maria din Betania era o femeie cinstită și ferventă, care atunci când s-a întâlnit cu Învățătorul a voit să facă diferență între ceea ce este important și urgent, considerând important mesajul care venea de pe buzele lui Isus și îl asculta așezată la picioarele lui; acest lucru i-a adus aprecierea Învățătorului.

Isus primește acest mesaj: "Doamne, iată cel pe care-l iubești este bolnav!". Isus, în fața acestui anunț, răspunde ceva minunat care va fi partea centrală a acestei Evanghelii: "Această boală nu este spre moarte, ci spre gloria lui Dumnezeu...".

Isus profită de toată această situație pentru a da un mesaj fiecăruia care se află în acest scenariu.

Să vedem ce se întâmplă cu discipolii. Isus le vestește că vor merge din nou în Iudeea, ei îi amintesc că în urmă cu puțin timp au încercat să-l omoare acolo, ca și cum ar vrea să-i spună Domnului nu e o idee bună să mergem pe acolo. Isus le spune totuși că Lazăr doarme și că El merge să-l trezească, iar ei insistă că nu e necesar să meargă în Iudeea, de vreme ce Lază pur și simplu doarme. Aceste cuvinte ale discipolilor reflectau frica lor interioară, de vreme ce încă nu înțelegeau că sunt cu adevărat în fața Fiului lui Dumnezeu, era greoi la minte. Mai departe în relatare, Toma spune: "Să mergem și noi ca să murim cu el...", acesta fiind un alt semnal că Toma, la fel ca și ceilalți, încă nu-l înțelegeau pe Domnul lor și erau necredincioși.

La fel astăzi putem trăi în necredință, fără a putea să-l înțelegem pe Învățător, aproape fără speranță, plini de tristețe, și să ne umplem de amărăciune dacă suntem în fața unei situații cum este moartea unei ființe dragi.

În Betania, casa lui Lazăr, erau câțiva iudei veniți să stea alături de familia care era în doliu. Este o ocazie bună pentru cauza lui Isus, de vreme ce avea oportunitatea de a-l învia pe prietenul său drag, în fața iudeilor care nu cred în învierea morților, vestită de Fiul lui Dumnezeu.

Mai departe în text Isus spune: "Tată, îți mulțumesc că m-ai ascultat. Eu știam că mă asculți întotdeauna. Însă am spus-o pentru mulțimea ce mă înconjoară ca să creadă că tu m-ai trimis...". Știa dinainte de necredința iudeilor, însă mai știe că nici discipolii nu cred, sau că au multe îndoieli.

Ajungând Isus la casa lui Lazăr se întâlnește cu Marta și ea i se adresează spunându-i: sunt sigură că "tot ce vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu îți va da...". Însă credința Martei era tot la început; Isus îi spune clar: "Fratele tău va învia" și ea arată credința pe care o are "în felul ei" și spune: "Știu că va învia, la înviere, în ziua de pe urmă". Marta nu își dă seama, nu își poate imagina că se află în fața lui Dumnezueu însuși care îi spune că el îl va învia pe fratele ei.

Un creștin trebuie să-și amintească de faptul că spunem în fiecare zi în crez: "cred în învierea morților...". Și dacă așa este, ar trebui să fim triști sau să plângem la moartea unei ființe iubite? Nu ne-a învățat El că moartea este un pas spre Viață?

Isus ne asigură învierea morților și El începe să plângă în fața morții prietenului său iubit. De ce plânge Isus? Isus ne arată aici natura sa umană, că simte, are emoții și întâlnește tristețea naturală care derivă din pierderea unei ființe iubite. El este la fel cu noi în toate, în afară de păcat... nu este ceva rău a plânge, ceea ce este rău e a pierde speranța, a nu găsi mângâiere în promisiunea Domnului; ceea ce este rău e a tăgădui voința lui Dumnezeu.

Prieteni, ne vom putea numi adevărați discipoli ai lui Cristos, adevărați oameni de credință, atunci când în fața situațiilor de tristețe, agonie sau disperare vom fi ca Mata și Maria când îl întâlnesc pe Isus și îi spun: "Dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit...".

Isus toate le face bine; nu era posibil ca iudeii să-l contrazică, așa cum l-au tratat de atâtea ori; nimic nu se putea contesta, Lazăr era mort de patru zile și deja mirosea, așa cum spune Maria. Totul constituie un cadru perfect pentru ca să se împlinească ceea ce se spunea la începutul textului: "Această boală nu este spre moarte, ci spre gloria lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu să fie glorificat prin ea...". Astfel este demonstrată puterea pe care o are Fiul, și în momentul în care acționează, rezultă că el este una cu Tatăl și că poate să facă aceleași lucrări ca și Tatăl, și ne învață că amândoi merită aceeași adorație și glorie.

Pentru a ține cont: Isus nu le vestește discipolilor minunea pe care o va face, pentru a demonstra măreția sa prin fapte și nu prin cuvinte.

Alte texte biblice pentru a confrunta: Lc 10,38-42; Mt 9,24; Lc 19,41; In 9,6.

Pentru a continua aprofundarea acestor teme se poate vedea în dicționar cuvântul ÎNVIERE.

Întrebări pentru lectură

  • Pentru ce ucenicii încearcă să-l convingă pe Isus să nu meargă în Betania?

  • Ce voia să dea de înțeles Isus atunci când spune că Lazăr a adormit?

  • De ce plânge Isus?

  • De ce Marta nu înțelege atunci când Isus îi spune: fratele tău va învia?

    2 - MEDITAȚIA

    Ce-mi spune? Ce ne spune?

    Întrebări pentru meditație

    În fața acestui text așa de important, trebuie să mă întreb:

  • În fața situațiilor dificile, cred că Domnul poate rezolva orice?

  • Când sunt probleme, îmi pierd speranța?

  • În fața morții unei ființe dragi, mă simt în pace pentru că eu cred în înviere sau disper?

  • Sunt convins că Isus poate învia viața mea?

  • Am colaborat pentru ca alții să poată învia în Domnul?

    3 - RUGĂCIUNEA

    Ce-i spun? Ce-i spunem?

    Doamne:

    Îți mulțumim, pentru că prin moartea și dăruirea ta iubitoare, ne-ai eliberat de osânda veșnică, dăruindu-ne astfel viața veșnică.

    Îți cere, Doamne, ca în fața situațiilor de dificultate, să ne simțim liniștiți cu credință în tine, fără a pierde speranța care umple de pace inimile noastre. Dă-ne să găsim adăpost pentru inima noastră în iubirea ta, pentru ca să fim mărturie în fața celor care nu cred și pentru ca prin faptele noastre să fie glorificat numele tău în ceruri și pe pământ.

    Amin.

    4 - CONTEMPLAȚIA

    Cum interiorizez mesajul? Cum interiorizăm mesajul?

    Știind că suntem iubiți de Dumnezeu, să repetăm de-a lungul vieții noastre în inima noastră:

    Isuse, rege al vieții, învie-mă la o viață nouă,

    Isuse, rege al iubirii, învie-mă la o viață nouă,

    Isuse, rege al mângâierii, învie-mă la o viață nouă,

    Isuse, rege al păcii, învie-mă la o viață nouă...

    5 - ACȚIUNEA

    La ce mă angajez? La ce ne angajăm?

    Propuneri personale

  • Într-un moment de rugăciune să-mi amintesc (să readuc în inimă) toate acele persoane care deja nu mai sunt printre noi, și să așez sufletele lor în mâinile Domnului, cerând ca să ne putem vedea în acea viață de care ele se bucură deja.

    Propuneri comunitare

  • În grupul nostru, putem aduce fotografii cu cei dragi ai noștri care au murit și să ne amintim cât de mult le iubim și care sunt lucrurile pentru care ei încă trăiesc în inimile noastre.

  • Faceți un panou în parohia voastră, punând pe el semne care evocă viața, dincolo de situația de moarte în care trăim.

    Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


     

    lecturi: 10.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat