Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea membrilor Consiliului Pastoral Diecezan

În ziua de 29 martie 2011, prin decretul nr. 508, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru întâlnire de primăvară a anului în curs, reuniune ce a avut loc miercuri, 6 aprilie 2011, la Casa Părinților Verbiți din Traian, județul Neamț, cu începere de la ora 10.30. La întâlnire au participat 62 de persoane: episcopi, preoți, persoane consacrate și laici; 6 membri s-au învoit, iar ceilalți au absentat din diferite motive.

Întâlnirea a început printr-o rugăciune condusă de Preasfințitul Petru Gherghel. Apoi, pr. Mihai Budău a citit un fragment din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Corinteni.

În cuvântul de introducere, Preasfințitul Petru i-a salutat pe toți membrii Consiliului Pastoral Diecezan și a manifestat bucuria de a fi împreună pentru a evalua modul în care s-au implementat în dieceză inițiativele propuse pentru Anul pastoral dedicat familiei și Căsătoriei creștine.

Pr. Alois Moraru, secretarul executiv al acestui organism diecezan, a prezentat procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral al Diecezei de Iași care a avut loc în ziua de 25 octombrie 2010.

A luat cuvântul apoi pr. Cristinel Fodor, care a prezentat meditația "Familia - sanctuar de iubire". Vicarul episcopal al Oficiului pentru Pastorația Liturgică a căutat să ofere un răspuns competent la întrebarea formulată în zilele noastre de multe instituții și persoane: "Ce este familia?" Dacă s-ar înțelege faptul că familia trebuie să fie un mister al iubirii, atunci virtutea teologală evidențiată și de sfântul Paul în fragmentul propus la începutul acestei întâlniri ar înlocui "apa otrăvită a ateismului" care distruge atâtea familii. Mai mult, acolo unde iubirea se stinge familia se destramă și este nevoie de o nouă injectare cu iubire. Această virtute armonizează relațiile dintre membrii familiei (soț, soție, copii) și accelerează vindecarea rănilor existente în casă. Privirea trebuie îndreptată mereu spre Sfânta Familie din Nazaret, care este un izvor de inspirație pentru toate familiile creștine.

Întrucât nu au fost comentarii, s-a trecut la următorul punct de pe ordinea de zi. Preasfințitul Aurel Percă a prezentat conferința "Actualitatea exortației apostolice Familiaris consortio, de la a cărei publicare se împlinesc 30 de ani". Documentul a fost emis de papa Ioan Paul al II-lea, la 22 noiembrie 1981, și este un rod al Sinodului episcopilor care s-a ținut la Roma între 26 septembrie și 26 octombrie 1980. S-a subliniat faptul că transformările ample, rapide și profunde ale societății și culturii au afectat familia în zilele noastre mai mult poate decât alte instituții. În lume se constată că multe cupluri trăiesc cu fidelitate valorile spirituale care stau la baza instituției familiale, iar altele plutesc în nesiguranță, ori rătăcesc de la calea datoriilor lor, ori sunt de-a dreptul străine și oarecum necunoscătoare ale semnificației vieții de familie și ale adevăratului sens al vieții conjugale și familiale. În continuarea, moderatorul Curiei episcopale a subliniat dificultățile și problemele pe care le trăiesc familiile din zilele noastre. Contrar acestor situații, Biserica, luminată de darul credinței care o face să cunoască întreg adevărul despre bunul prețios al Căsătoriei și al familiei, simte datoria grabnică de a vesti tuturor, fără deosebire, Evanghelia, adică "Vestea cea bună", mai ales acelora care sunt chemați și se pregătesc pentru Căsătorie. Familiile sunt invitate la o reîntoarcerea spre creația realizată de Dumnezeu, adică "să devină ceea ce sunt". În acest sens, ne-au fost prezentate cele patru misiuni ale familiei: formarea unei comunități de persoane, slujirea vieții, participarea la dezvoltarea societății și participarea la viața și misiunea Bisericii. În finalul expunerii, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași ne-a invitat să privim spre viitor cu speranță și încredere întrucât "Stăpânul familiei este la lucru".

A urmat expunerea pr. Iosif Enășoae, responsabilul cu Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din Dieceza de Iași, care a prezentat câteva din inițiativele pastorale care s-au concretizat până acum la nivel diecezan: cateheze, misiuni populare, pelerinajul în parohii a icoanei Maicii Domnului de la Cacica etc. S-a insistat pe o cateheză sistematică adresată tinerilor, dar și pe o colaborare a preoților cu oficiul pe care îl conduce.

În continuare, întâistătătorul diecezei noastre i-a invitat pe cei prezenți la discuții privind subiectele abordate de conferențiari. Au intervenit: pr. Ștefan Lupu, pr. Alois Moraru, pr. Corneliu Berea, pr. Bernardin Farțade, pr. Dumitru Farcaș, dl. Constantin Balaș, pr. Alois Fechet, prof. Violeta Apostu, pr. Pavel Chelaru și pr. Romuald Bulai. Dintre ideile suținute de aceștia, am reținut: să se prezinte în biserici sau la alte întâlniri materialele trimise de Oficiul pentru Cateheză; Comisia Diecezană de Coordonare a Anului Familiei să fie mai activă și să se întâlnească imediat după Paște; să se răspândească mai mult revista Asociației "Familia și Viața"; se vor căuta soluții concrete ca această revistă să fie tipărită și răspândită în toată dieceza; necesitatea și utilitatea transmiterii în scris a materialelor ce se pregătesc pentru Anul dedicat familiei și Căsătoriei creștine; au fost evidențiate revistele parohiale și Radio Maria, care constituie un puternic canal de informații; s-a cerut găsirea unei modalități de sinteză a catehezelor trimise de Oficiul pentru Cateheză, Centrul Misionar Diecezan, Editura "Presa Bună" și alte oficii, pentru a se ajunge la un plan catehetic unitar și a nu se face atâta risipă de bani; s-au făcut precizări că temele de bază ce trebuie urmărite sunt cele oferite de Oficiul pentru Cateheză, care a propus scheme de aprofundare pentru Advent, Postul Mare și opt duminici din Timpul de peste an; s-a cerut ca temele catehetice să fie legate de tematica duminicii în care sunt prezentate poporului lui Dumnezeu; s-a evidențiat impactul pozitiv pe care l-a avut broșura cu rugăciuni tipărită de Editura "Sapientia" și s-a cerut editarea unor asemenea rezumate din documente magisteriale precum Familiaris consortio și Humane vitae, dar care să fie pe înțelesul tuturor; în unele parohii se organizează cateheze pentru familii, iar prezența este foarte restrânsă, de aceea se insistă ca aceste cateheze să se facă în timpul sau la sfârșitul Liturghiilor duminicale; să se acorde o atenție mai sporită și credincioșilor din filiale, care sunt de cele mai multe ori privați de aceste inițiative privind pastorația familiilor; parohii să accepte ofertele pastorale propuse de congregațiile religioase prezente pe teritoriul parohiei și a căuta împreună un plan pastoral unitar pentru a nu se ajunge la o pastorație oficială și una subversivă; preoții și cei care coordonează activitatea catehetică în parohii să ofere și profesorilor de religie informații și idei pentru ca și copiii din școli să fie mai bine informați și educați; au fost apreciate vizitele organizate ale parohilor în familii și importanța catehezei în locuințele particulare; s-a evidențiat necesitatea unui panou cu informații la toate bisericile, atât din parohii cat și din filiale etc.

După aceste intervenții, a luat din nou cuvântul pr. Cristinel Fodor pentru a prezenta câteva concluzii după întâlnirea reprezentanților și responsabililor cu pastorația familiilor din diecezele din România, reuniune ce a avut loc la Brașov, în Parohia Romano-Catolică "Preasfânta Inimă a lui Isus" (Parohia Bolonya, str. Zizinului), sub patronajul Conferinței Episcopilor din România, în ziua de miercuri, 9 februarie 2011. Din partea Diecezei de Iași a participat pr. Cristinel Fodor. La întâlnire a fost prezent și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, responsabil, în cadrul Conferinței Episcopilor din România, cu pastorația familiilor, iar din partea CER a participat pr. Eduard-Mihai Coșa, secretarul general. La început a avut loc o prezentare a fiecărei delegații. A urmat o reflecție pe care a condus-o pr. Fabian Măriuț, responsabil cu pastorația familiilor în Arhidieceza de București. A vorbit despre criza și identitatea familiei. Apoi, fiecare dieceză a prezentat inițiativele care se promovează în parohii în privința pastorației familiilor. În partea a doua a întâlnirii, s-a discutat despre o întâlnire națională a familiilor și s-a stabilit că deocamdată nu este posibilă organizarea unei astfel de întâlniri, fără parcurgerea unor anumiți pași. Mai întâi s-a propus o întâlnire a operatorilor pastorali ai familiilor, la Șumuleu Ciuc, la care să participe câte cinci familii din fiecare dieceză (doar adulții, fără copii). Perioadele de desfășurare au fost propuse 14-16 octombrie 2011. În cadrul acestei întâlniri, ar urma să se analizeze posibilitatea organizării unei întâlniri naționale a familiilor, dar în anul 2012.

Penultima temă supusă discuției, "1 mai: Ziua Tineretului la nivel diecezan și ziua declarării de fericit a papei Ioan Paul al II-lea" a fost prezentată de Preasfințitul Petru Gherghel și de pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tineretului și Asociațiilor din Dieceza de Iași. S-a evidențiat coinciderea datei pentru aceste două evenimente importante din viața Bisericii Universale și locale, dar se vor căuta modalități tehnice ca o parte din celebrarea de la Roma să fie transmisă și tinerilor care vor fi prezenți la Butea. S-a amintit că Ziua Tineretului trebuie trăită mai întâi în parohii - în Duminica Floriilor, iar mai apoi la Madrid - unde se organizează în luna august întâlnirea mondială, fiind înscriși deja aproape 100 de tineri din dieceza noastră. Apoi, s-a insistat pentru pregătirea spirituală a tinerilor și pe necesitatea ca aceștia să fie însoțiți de preoți sau de persoane responsabile, a fost făcut cunoscută intenția de a se traduce și tipări Catehismul pentru tineri, s-a cerut o mai atentă supraveghere a tinerilor în timpul celebrării Liturghiei, dar și a momentelor de după-amiază etc.

Conform tradiției, ultimul punct al întâlnirii a fost deschis de Preasfințitul Aurel Percă, care a făcut câteva precizări privind: cursurile de specializare care se vor organiza în toamnă pentru preoți, găsirea unor variante din partea Oficiului pentru Cler în vederea oferirii de posibilități pentru exerciții spirituale, necesitatea implicării parohilor pentru amenajarea cimitirelor și construirea de capele mortuare etc. Au intervenit apoi: pr. Vasile Rediu, care a expus pașii ce trebuie urmați pentru procurarea unei autorizații de construcție a unei capele în cimitir, și Preasfințitul Petru, care a precizat că în această privință trebuie să ținem cont și de anumite decizii pe care le va lua Biserica Ortodoxă.

A douăsprezecea întrunire a Consiliului Pastoral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a doua în actuala configurație, a fost încheiată de păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care a mulțumit tuturor acelora care se implică în buna desfășurare a anului pastoral dedicat familiilor, a apreciat activitățile propuse de comisiile diecezane, dar și pe cele derulate la nivelul inițiativelor din parohii, a cerut ca la următoarea întâlnire a Consiliului Pastoral să fie relatori și din rândul laicilor, a exprimat dorința ca la o întâlnire să fie prezente și familii care să dea mărturie despre trăirea concretă a credinței în casa lor și i-a încurajat pe toți spunând: "Viitorul Europei trece prin familie".

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat