Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral în sesiunea de primăvară 2011

Membrii Consiliului Prezbiteral (decani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai parohilor și preoților vicari) s-au întrunit luni, 4 aprilie 2011, la sediul Episcopiei din Iași. S-au discutat probleme legate de organizarea diecezei și de buna desfășurare a pastorației, conform programului prezent pe ordinea de zi.

După cuvântul de salut al PS Petru Gherghel, adresat celor 36 de participanți, întâlnirea s-a deschis cu citirea unui fragment din Sfânta Scriptură - Elogiul iubirii (1Cor 13,1-13). A urmat prezentarea procesului verbal de la ultima întâlnire a Consiliului Prezbiteral (18 octombrie 2010), pentru a fi amintite punctele discutate și hotărârile luate în acea sesiune de toamnă. Atât fragmentul din Sfânta Scriptură, cât și meditația "Familia: sanctuar al iubirii", pe care părintele Cristinel Fodor a ținut-o la începutul acestei ședințe, au scos în evidență rolul pe care iubirea trebuie să-l ocupe și în cadrul discuțiilor și proiectelor noastre, dar și în cadrul familiilor: iubirea va fi aceea care va consolida tot ceea ce astăzi, în ciuda a ceea ce se întâmplă, se face bun în familii, în societate și în Biserică.

Conform programului au urmat dezbaterile legate de Anul pastoral al familiei. Desfășurarea acestui proiect pastoral pe o durată de trei ani - din prima duminică din Advent a anului 2010 până la solemnitatea Cristos, Regele Universului, din anul 2013 - trebuie să cuprindă acțiuni, momente și inițiative prin care să se redea familiei rolul pe care aceasta trebuie să-l aibă în Biserică și în societate. Din cadrul inițiativelor deja existente (pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica, misiuni, cateheze, cărți și reviste publicate, întâlniri zonale, diecezane și naționale etc.) s-a punctat necesitatea descoperirii unei modalități prin care să fie integrate în toate comunitățile catehezele propuse pentru familii (18 cateheze în fiecare an: 4 în timpul Adventului, 6 în timpul Postului Mare și 8 în timpul de peste an). Este necesar ca aceste cateheze să fie prezentate de preoți fie în cadrul predicilor duminicale, fie în cadrul unor întâlniri separate de programul liturgic.

În altă ordine de idei, ziua de 1 mai va avea o semnificație deosebită pentru Biserica locală (Ziua Tineretului la nivel diecezan) și pentru Biserica Universală (declararea de fericit a papei Ioan Paul al II-lea). Fiecare credincios este chemat să se pregătească pentru aceste evenimente, iar tinerii și preoții care vor participa la Butea, la Ziua Tineretului, vor fi în comuniune cu ceilalți preoți și laici care vor participa la Roma, la momentul beatificării Sfântului Părinte. Discuțiile și propunerile legate de întâlnirea diecezană a tinerilor au avut ca scop găsirea unor formule prin care participanții să simtă valoarea Liturghiei dedicate lor și toate manifestațiile și celebrărilor acelei zile să-și recapete sensul inițial: tinerii să conștientizeze că sunt viitorul și speranța Bisericii.

Preasfințitul Petru Gherghel a făcut introducerea la cel de-al patrulea punct de pe ordinea de zi: "Acte de eroism și de slăbiciune în perioada dictaturii comuniste". S-a pornit din nou de la ideea că este important să ne cunoaștem istoria. A fost prezentat și un raport cu privire la rezistența și colaborarea Bisericii în timpul regimului comunist. S-a subliniat că pentru toate actele de eroism și pentru toți martirii se cuvine să-i aducem slavă lui Dumnezeu, iar pentru toate greșelile și slăbiciunile se cuvine să-i cerem iertare. De asemenea, pentru toți cei care eventual au colaborat cu forțele răului, s-a reînnoit chemarea, de la Consiliul Prezbiteral din 8 noiembrie 2006, la pocăință, la reparație și la refacerea relațiilor pe care știu că le-au stricat. "Biserica - spunea papa Ioan Paul al II-lea la 12 martie 2000 - este sfântă pentru că Isus Cristos este capul și mirele său, Duhul este sufletul său dătător de viață, și preasfânta Fecioară și sfinții sunt expresiile ei cele mai autentice. Cu toate acestea, fiii Bisericii cunosc realitatea păcatului, ale cărui umbre se reflectă în ea, întunecând frumusețea ei. De aceea, Biserica nu încetează să implore iertarea lui Dumnezeu pentru păcatele membrilor ei".

Preasfințitul Aurel Percă a dezvoltat apoi punctul referitor la cursurile de pregătire pastorală pentru preoți, cu tema "Anul pastoral al familiei". În cadrul acelor întâlniri se vor dezvolta subiecte pe marginea unor cărți, filme educative, cateheze etc. care să-i ajute pe păstori la o cât mai bună și rodnică desfășurare a anilor dedicați familiei. Cursurile vor avea loc în toamna acestui an, după un program pe care-l vor prezenta responsabilii cu acest sector. Totodată vor fi propuse și o serie de exerciții spirituale pentru preoți.

Despre activitatea Centrului Diecezan Caritas și despre unele proiecte care se desfășoară în cadrul Diecezei de Iași a vorbit părintele Egidiu Condac. În centrul atenției a stat proiectul de promovare a voluntariatului în contextul în care acum este "Anul European al Voluntariatului" și, în mod deosebit, prezentarea unei realizări: lansarea proiectului strategic european "Rețea de incluziune socială pe piața muncii". Proiectul are ca scop incluziunea socială pe piața muncii a grupurilor vulnerabile și se desfășoară în colaborare cu organizațiile Caritas Alba-Iulia - Îngrijire la Domiciliu" și Caritas Diecezan Münster (Germania). Proiectul este cofinanțat prin Fondul Social European în cadrul Programului Operațional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013". S-a subliniat faptul că toate aceste activități și reușite sunt ale Bisericii: latura socială a Bisericii se manifestă prin intermediul Centrului Diecezan Caritas care lucrează în Biserică spre folosul omului.

După prezentarea unor cărți apărute la Editura "Sapientia" (Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu, de pr. Claudiu Dumea, Cum să ne spovedim. Sacramentul Reconcilierii, însănătoșirea creștină a trecutului, de Ladislav Simajchl și Scurtă prezentare a credinței catolice: 50 de explicații date fraților de altă convingere religioasă, de pr. Fabian Doboș) și a revistei Familia și viața. Arta de a trăi creștinește în lumea contemporană, ultima parte a ședinței a fost dedicată problemelor de administrație și personal în cadrul diecezei. Preasfințitul Aurel Percă a punctat câteva aspecte legate de activitatea decanatelor, inventarierea parohiilor, programarea misiunilor și administrarea cimitirelor. Tot spre finalul acestei sesiuni s-a insistat și pe promovarea vocațională în cadrul Seminarului mic de la Bacău - și nu numai! - în mod deosebit printr-o mai mare implicare a preoților din pastorație și prin participarea elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a la campusurile vocaționale.

Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare și implicare și împreună au înălțat către Dumnezeu rugăciunea Ora medie. Binecuvântarea finală i-a întărit pe cei prezenți pentru a se angaja în promovarea și trăirea tuturor aspectelor dezbătute.

Pr. Laurențiu Dăncuță


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat