Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea zonală a Acțiunii Catolice

Sâmbătă, 2 aprilie 2011, la catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc prima ediție a întâlnirii zonale a Acțiunii Catolice pe zona Iași din acest an asociativ. La eveniment au participat 125 de tineri din cele nouă parohii membre însoțiți de asistenții spirituali.

Întâlnirea a avut ca scop aprofundarea temei Zilei Mondiale a Tineretului din 2011: "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7), comemorarea morții papei Ioan Paul al II-lea și beatificarea sa în ziua de 1 mai 2011, care coincide cu Ziua Tinerilor din Dieceza de Iași de la Butea.

Programul a debutat cu o rugăciune și cu un moment de cateheză care a avut loc înainte de sfânta Liturghie de la ora 11, susținut de pr. Felix Roca, asistent spiritual pe zona Iași, care a avut la bază mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Tineretului. Un îndemn lansat de Sfântul Părinte încă de la începutul mesajului pentru tineri a fost acela de a căuta să intensifice drumul lor de credință, deoarece ei au un rol important în viitorul societății și al Bisericii, propunând cele trei orientări: mai întâi trebuie să fim "înrădăcinați în Cristos" asemenea unui pom cu rădăcini adânci, iar seva pe care o luăm trebuie să fie reprezentată de Sfânta Scriptură și de ceea ce ne învață Biserica. Totodată, e necesar ca viața noastră să aibă o temelie solidă, să fim "întemeiați în Cristos", să ne clădim viața pe o stâncă vie. Sensul vieții noastre trebuie dat de "civilizația iubirii" prin intensificarea trăirii credinței și prin deschiderea la dialog permanent cu Dumnezeu care este singurul ce ne arată "calea autentică". El ne oferă exemplul căutării sfântului Augustin care ne spune că toți avem "amprenta" Tatălui ceresc în noi și vom ajunge să trăim fericiți doar dacă îl primim pe Dumnezeu în viața noastră, făcând apel la sacramente și la atenția pe care trebuie să o acordăm celor nevoiași.

Programul a continuat cu Liturghia animată de tineri, urmată de prânzul din pachețelele proprii. Apoi, tinerii au fost împărțiți în grupuri mici pentru a aprofunda mesajul Sfântului Părinte, moment în care tinerii au avut ocazia să comunice între ei și să răspundă la diferite întrebări.

În finalul zilei a fost festivalul mult așteptat în cadrul căruia fiecare parohie a prezentat fie un dans meditativ, o scenetă sau o poezie, toate legate de beatificarea papei Ioan Paul al II-lea sau de mesajul ZMT.

Am încheiat întâlnirea mulțumindu-i lui Dumnezeu prin rugăciune și cântec pentru momentele frumoase petrecute împreună cu Isus Cristos punând astfel încă o cărămidă la temelia vieții noastre de credință.

Una dintre creațiile dedicate papei Ioan Paul al II-lea a fost o poezie intitulată "Tânăr sunt, tânăr voi fi!", creată de tinerii din Parohia Horlești și recitată de responsabila grupului, Andreea Balașca.

Mai multe informații puteți găsi pe www.aciasi.ro

Celina Dumitru

*

Tânăr sunt, tânăr voi fi!
Sfânt Părinte, întrega-ți viață
Suflet tânăr ai nutrit
Și așa mi-ai dat povață:
Să prețuiesc ce-am primit
Și să-mi spun cât voi trăi
Tânăr sunt, tânăr voi fi! (...)
Mi-ai numit o zi specială
Să mă rog, să-mpart păreri:
A Tinerilor Zi Mondială,
Iar azi, la fel ca și ieri,
Sufletu-mi va dovedi:
Tânăr sunt, tânăr voi fi!
Pacea ai voit puternic
Să domnească pe pământ
Și eu sper să fie veșnic
Pentru oameni, legământ
Stăruind în a gândi
Tânăr sunt, tânăr voi fi! (...)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Iași: Întâlnirea zonală a Acțiunii Catolice


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat