Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Documente despre fericitul Ieremia Valahul

Recent, în urma unei scurte perioade de "scuturat colbul de pe cronici" petrecută la arhiva Postulaturii generale a Ordinului Capucin, dar și la biblioteca centrală a aceluiași, atenția mi s-a oprit asupra unei biografii dactilografiate, nepublicată și nefolosită în diversele faze ale procesului canonic privind declararea ca "venerabil" (1959) și la beatificarea (1983) fericitului Ieremia, biografie scrisă de către însuși descoperitorul mormântului, prof. Gr. Manoilescu. Manuscrisul respectiv, intitulat "Vita del Venerabile Servo di Dio, fra Geremia Valacco", este o "traducere din limba română făcută de către autor", după cum găsim notat în creion (în limba italiană), probabil de către Postulatorul general al capucinilor din acel timp, P. Raffaele da Valfenera. Asupra acestui manuscris, care a servit drept izvor istoric biografilor ulteriori ai fericitului nostru (Teodosio da Voltri și Francesco Saverio Toppi), mă voi opri mai pe larg într-un studiu critic, ce sper să-l termin până în luna mai, în care îl sărbătorim pe fericitul nostru (8 mai - sărbătoarea sa și 30 mai - ziua "întoarcerii acasă").

O altă carte neprețuită "scuturată de praf" a fost și un exemplar al cunoscutei biografii interbelice scrisă de către pr. Ilie Dăianu "Un sfânt pribeag român" (ed. a doua, Cluj, 1936), o biografie care a ținut trează memoria credincioșilor catolici de ambele rituri în existența și mijlocirea acestui sfânt român și în anii întunecoși ai comunismului. Cartea a apărut în 3 ediții, după cum rezultă din ultimele pagini, unde autorul menționează atât prima ediție, cea din 1926, cât și intenția de a pregăti o altă ediție (apărută în 1943, după cum afirmă prof. Ion Dumitriu-Snagov într-un articol din revista "Campania Serafica" nr. 3/1996 și publicat de mine în traducere pe acest sit (mai 2010, în două părți). De menționat aici că prima ediție (1926) apărea în același an în care era aprobat pentru întâia oară cultul fericitului Ieremia pe teritoriul României, de către vrednicul de pomenire PS Valeriu-Traian Frențiu, în Eparhia Greco-Catolică a Orăzii Mari (cfr. Petre-Marian Ianoș, "Din istoria drumului de întoarcere acasă a fericitului Ieremia", publicat pe acest sit în octombrie 2008).

Întrucât autorul acestor rânduri speră să dea tiparului o nouă ediție (cu un mic studiu critic) a acestei cărți în luna mai, vă oferă acum o "pregustare" din acele pagini ce au ținut vie pentru mulți ani memoria primului sfânt român ajuns la cinstea altarelor.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.

*

Cartea unei vieți sfinte

"E uimitor câtă viață se poate închide uneori într-o carte! Cum e și cartea italienească pe care a scris-o călugărul Francesco Severini și care s-a tipărit la anul 1670, în orașul Napoli din țara Italiei. Ce carte frumoasă și scumpă pentru noi românii, și pe care noi n-am știut nimic despre ea, până acum vreo 30 de ani!

Binecuvântată fie ziua de martie 1905, în care bunul român George Sion a dat peste ea la un negustor de cărți vechi din Roma și a cumpărat-o!

Astăzi, această prețioasă scriptură se păstrează, din darul domnului Sion, în biblioteca Universității din Cluj. Dar cum se păstrează? Ca o comoară neprețuită, închisă într-o casă de fier, sub cheie, pe care o ține directorul bibliotecii, care o arată cui se cuvine, apoi o închide în casa de oțel, ca, Doamne ferește, să nu cumva să se iște vre-un foc și să piară în flăcări mistuitoare.

Cu adevărat scumpă comoară cuprinde ea pentru noi. În ea este închisă o sfântă viață de român, care a legat țara noastră românească cu pământul străbun al Italiei, sfințindu-le pe amândouă și apoi a legat pământul cu cerul, prin sfințenia vieții și morții sale.

Prin cărțile bătrâne frunzărind, găsește omul câte o floare uscată, tescuită între filele îngălbenite. Cine știe ce gânduri au străbătut sufletul celui ce apus floarea, cu miresme, între foile cărții, ca un semn al unei cetanii de folos...

Floarea s-a uscat între tablele cărții; și-a pierdut nițeluș forma și și-a împrăștiat mirosul. Fluturi și albine nu ar mai cerceta-o; dar cum o privești, ea pare că-ți povestește și te înduioșează povestea ei.

Cam așa o floare am găsit eu. Cam în acest chip s-a păstrat, în cartea cea bătrână de la Napoli, floarea cea frumoasă care s-a deschis pe câmpia țării noastre și s-a străplantat în grădina unei mănăstiri din Italia. Vedem culoarea ei albă, ni se spune despre mireasma ce ieșea, ca un suflet viu, din ea și suntem mândri că din pământul nostru a răsărit o floare de așa bine primită mireasmă dumnezeiască. Suntem mândri că pe pământul nostru a crescut și pe pomul vieții neamului nostru a înflorit un mărgărint așa de alb și așa de bine lucitor, în cer și pe pământ.

Ceea ce este uimitor în povestea ce se desprinde din cartea comoară e că sfântul de român, care a uimit Italia și a cucerit cerul, n-a știut nici scrie, nici ceti, și totuși s-a fericit și a fericit pe mulți creștini (...)".


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat