Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfințirea și inaugurarea a trei noi proiecte ale Asociației Caritas

Asociația Caritas Roman a avut bucuria finalizării construcțiilor unor edificii care să permită punerea în practică a îndemnului evanghelic de a avea grijă de cei aflați în starea de neputință trupească și lipsuri materiale: Centrul Maternal Caritas din localitatea Turturești, Locuința Protejată pentru Vârstnici Caritas din Gherăești și Cantina Socială Caritas de la subsolul bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman.

Astfel, după eforturi umane și financiare mari întinse pe mai mulți ani, în zilele de 29 și 30 aprilie 2011 s-au sfințit și inaugurat trei proiecte noi după următorul program:

Vineri, 29 aprilie, la ora 17, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, a Preasfințitului Dieter Geerlings, episcop auxiliar al Diecezei de Münster - Germania, a preotului Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, a preoților din parohiile catolice din Piatra Neamț, dar și din Roman și Gherăești, a autorităților locale și centrale, a numeroși binefăcători și prieteni din țară, dar și din Germania și Italia, s-a sfințit și inaugurat noua locație a Centrului Maternal Caritas din localitatea Turturești, comuna Girov, județul Neamț.

Cuvintele de învățătură adresate celor prezenți de către episcopii Petru Gherghel și Dieter Geerlings s-au țesut în jurul fragmentului evanghelic luat din Evanghelia după Sfântul Marcu, cap. 9, v. 33-37 care poartă peste două milenii scopul acestui proiect social și care se regăsește în Doctrina Socială a Bisericii: "Și a luat un copilaș, și l-a așezat în mijlocul lor; apoi l-a luat în brațe, și le-a zis: Oricine primește pe unul din acești copilași, în numele meu, mă primește pe mine; și oricine mă primește pe mine, nu mă primește pe mine, ci pe cel ce m-a trimis pe mine".

Părintele Cristian Galațanu, președintele Asociației Caritas Roman, a prezentat pe scurt drumul parcurs de la idee până la stadiul actual al proiectului, găzduit de noua clădire, și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat într-o formă sau alta în asigurarea unor condiții de trai demne acestor cupluri mamă-copil, care trec prin momente dificile ale vieții.

De asemenea, au fost invitați să ia cuvântul mulți dintre invitații care s-au implicat în realizarea acestui proiect și pe care îi vom menționa la sfârșitul acestei relatări. Dar și copiii găzduiți aici au prezentat un mic program artistic spre încântarea asistenței, program care a fost completat de mărturia emoționantă a doamnei Mihaela Tișe, coordonatoarea acestui proiect încă de la înființarea în anul 2002.

Sâmbătă, 30 aprilie, ora 11, părintele Daniel Ghitiu, paroh al comunității catolice din Gherăești, însoțit de domnul Carol Bereșoaie, primarul comunei Gherăești, și de părintele Cristian Galațanu, președintele Asociației Caritas, într-o atmosferă de sărbătoare plină de culoare oferită de costumele populare ale multor participanți locali, a primit și adresat salutul de bun venit unor înalți oaspeți în fruntea cărora s-au aflat PS Petru Gherghel, fiul al satului Gherăești, PS Aurel Percă și PS Dieter Geerlings, pe care i-a rugat să sfințească și să inaugureze Locuința Protejată pentru Vârstnici Caritas din Gherăești.

Cei prezenți la această sfințire, alături de personalul Asociației Caritas Roman, s-au bucurat de razele calde ale soarelui, dar și de discursurile de încurajare și apreciere ale Preasfințiilor lor, ale autorităților locale, județene și centrale. Părintele Cristian Galațanu a mulțumit Parohiei Romano-Catolice din Gherăești pentru oferirea terenului pe care a fost ridicat noul centru social, Excelențelor sale pentru binecuvântare, rugăciune și suport și a dat citire unei liste cu numele celor care l-au ajutat ca acest edificiu să fie acum gata pentru a găzdui primii beneficiari.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de participarea la o agapă frățească însoțită de acordurile muzicii populare moldovenești cântate de către un ansamblu popular din Fălticeni.

Tot în ziua de sâmbătă, 30 aprilie, după sfânta Liturghie de la biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, de la ora 18, concelebrată de către PS Petru Gherghel, PS Dieter Geerlings, părintele vicar Emanuel Imbrea, pr. Cristian Galațanu, pr. Francisc Fărcășel și pr. Mihai Budău jr., în prezența persoanelor care au participat la sfânta Liturghie și a invitaților de onoare printre care prof. Laurențiu Dan Leoreanu, primar al Municipiului Roman, și Marius Neculai, deputat, s-a sfințit Cantina Socială Caritas aflată la subsolul bisericii.

După acești ani de muncă intensă, la finalul acestor zile se cuvine să mulțumim celor care ne-au fost alături și care au sprijinit pentru ca aceste programe să prindă viață.

Mulțumim PS Petru Gherghel pentru binecuvântare și suport spiritual. Acest mănunchi de trei noi proiecte dorim să i le oferim ca și un dar pentru cei 21 de ani de episcopat pe care Excelența Sa i-a sărbătorit la 1 mai. Mulțumim, de asemenea, PS Aurel Percă, pe care l-am simțit mereu aproape prin discreție și rafinament specifice personalității Excelenței Sale.

Alese mulțumiri Excelenței Sale Dieter Geerlings, episcop auxiliar de Münster. Domnia sa este un vechi prieten al diecezei noastre, al Caritasului Diecezan Iași și al Asociației Caritas Roman încă din vremea când era directorul Caritasului Diecezan din Episcopia de Münster. De altfel, în emblema episcopală a Preasfinției Sale se regăsește sigla Caritasului, semn că va purta mereu această instituție în inima, rugăciunile și preocupările sale.

Acest lucru s-a văzut și în efortul pe care l-a făcut alături de doamna Monika Pfeifer, o veche prietenă și colaboratoare a Caritasului din Dieceza de Iași și care a facilitat traducerea din limba germană în limba română, de a călători cu mașina în România, tocmai pentru a vedea și cunoaște cât mai multe despre țara noastră.

Mulțumim oaspeților și prietenilor noștri din Germania și Italia. Grupului de nouă persoane din Parohia "Sfântul Vincențiu" din Dinslaken, Dieceza de Münster - Germania, condus de pr. paroh Theodor van Doornick. Doamnei Bettina Fröba Schultheiss de la Caritas Coburg - Germania. Le mulțumim oaspeților din Italia, doamnei Bruna Bortolotti din localitatea Dro, Provincia Trento, și domnului Pino Morandini, vicepreședinte al Consiliului Provinciei Autonome Trento.

Se cuvine să mulțumim părintelui Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, pentru ajutorul oferit în acești ani, pentru prezența Sfinției sale la aceste sfințiri și pentru cuvintele exprimate în cadrul timpului acordat discursurilor.

Mulțumim părintelui Daniel Ghitiu, paroh de Gherăești, pentru deschiderea de care a dat dovadă, oferind alături de Consiliul Parohial terenul pe care s-a ridicat Locuința pentru Vârstnici. Părintelui Alois Moraru, paroh de la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, calde mulțumiri pentru că ne-a pus dispoziție spațiul unde Cantina Socială își desfășoară activitatea.

Domnilor primari din cele trei localități, Turturești - Olaru Vasile, Gherăești - Carol Bereșoaie și Roman - profesor Laurențiu Dan Leoreanu, cât și Consiliilor locale aferente, le mulțumim pentru colaborare, găzduire și prezența la evenimentele amintite mai sus.

Domnilor deputați Marius Neculai și Ioan Munteanu le mulțumim pentru că au fost alături de noi la aceste sfințiri. Mulțumiri speciale domnului deputat Marius Neculai și familiei Neculai pentru ajutorul oferit Asociației Caritas Roman în ultimii ani.

Ne-au onorat cu prezența domnul Vasile Șendrea, viceprefect de Neamț, și domnul Cezar Păvălașcu consilier superior la Secretariatul de Stat pentru Culte. Le mulțumim și pentru că ne-au transmis salutul domnului Mihai Archip, prefectul de Neamț, respectiv mesajul dr. Adrian Lemini, Secretarul de Stat pentru Culte.

Ar mai fi multe persoane și familii cărora ar trebuie să le mulțumim pentru ajutorul imens și necondiționat pe care ni l-au oferit. Imposibilitatea de a-i numi pe toți între rândurile acestui articol ne trimite cu gândul la ziua de 1 noiembrie, Ziua tuturor Sfinților, când Biserica celebrează marea mulțime a sfinților care nu se regăsesc în calendar.

Chiar dacă nu-și regăsesc numele în aceste rânduri, ei sunt scriși cu litere de aur în inimile noastre și ale beneficiarilor serviciilor noastre.

Se cuvine ca noi, voluntarii și angajații Asociației Caritas Roman, să mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să finalizăm aceste lucrări. Mulțumim familiilor noastre care ne-au sprijinit și înțeles mai ales în zilele de dinaintea sfințirilor. Au fost momente pline de așteptare și emoție care poate ne-au făcut să avem mici scăpări organizatorice pentru care ne cerem scuze. Pe lângă bucuria mare a finalizării acestor construcții și a dotărilor moderne, avem satisfacția de a ne simți, așa cum ne învață Doctrina Socială a Bisericii, capitalul cel mai important al Asociației Caritas Roman.

Suntem o familie unită în care au intrat acum și Surorile din Congregația "Micilor Slujitoare ale lui Cristos Rege", care vor avea grijă de Locuința pentru Vârstnici de la Gherăești și cărora le mulțumim pentru că au acceptat această colaborare și grea misiune. Prezența la Sfințirea Locuinței pentru Vârstnici a sorei Elvira Minicozzi, membră a Consiliului General al congregației, și cuvântul adresat asistenței a fost un mesaj de încurajare pentru cele două surori, sr. Ines Cianci și sr. Gabriela Cibotariu care au depus un efort considerabil pentru ca locuința să strălucească de curățenie și bună dispoziție la momentul inaugurării.

Deo Gratias!

Colectivul Asociației Caritas Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 și 30 aprilie: Roman: Sfințirea și inaugurarea a trei noi proiecte ale Asociației Caritas


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat