Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul papei la adunarea posturilor de radio din European Broadcasting Union

Publicăm discursul rostit de papa Benedict al XVI-lea sâmbătă dimineața, 30 aprilie 2011, când a primit în sala elvețienilor din Palatul Apostolic de la Castel Gandolfo pe participanții la a 17-a adunare a posturilor de radio din European Broadcasting Union, care a ținut lucrările sale în zilele trecute în Vatican la invitația "Radioului Vatican" cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la întemeierea sa.

* * *

Dragi prieteni,

Sunt foarte bucuros să vă spun bun venit vouă tuturor, membrii și participanți la a 17-a Radio Assembly din European Broadcasting Union, care anul acesta este oaspetele Radioului Vatican, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la întemeierea sa. Îl salut pe arhiepiscopul Claudio Maria Celli, președinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicațiile Sociale. Îi mulțumesc președintelui European Broadcasting Union, Jean Paul Philippot, și părintelui Federico Lombardi, director general al Radioului Vatican, pentru cuvintele respectuoase cu care au ilustrat natura întâlnirii voastre și problemele pe care trebuie să le înfruntați.

Atunci când predecesorul meu Pius al XI-lea s-a adresat lui Guglielmo Marconi să doteze Statul Vatican cu o stație radio la înălțimea celei mai bune tehnologii disponibile la acea vreme, a demonstrat că a intuit cu acuitate în ce direcție se dezvolta lumea comunicațiilor și ce potențialități putea oferi radioul pentru slujirea misiunii Bisericii. Efectiv, prin radio, papii au putut să transmită dincolo de granițe mesaje de mare importanță pentru omenire, ca acelea pe bună dreptate vestite ale lui Pius al XII-lea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care au dat glas celor mai profunde aspirații spre dreptate și pace, sau ca acela al lui Ioan al XXIII-lea în momentul culminant al crizei dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică în anul 1962. Tot prin intermediul radioului Pius al XII-lea a putut să răspândească sute de mii de mesaje ale familiilor pentru prizonierii și cei risipiți în timpul războiului, desfășurând o operă umanitară care i-a câștigat recunoștință nepieritoare. În afară de asta, prin intermediul radioului au fost susținute îndelung așteptările credincioșilor și popoarelor supuse regimurilor opresive ale drepturilor omului și ale libertății religioase. Sfântul Scaun este conștient de potențialitățile extraordinare pe care le are lumea comunicației pentru progresul și creșterea persoanelor și a societății. Se poate spune că toată învățătura Bisericii despre acest sector, începând de la discursurile lui Pius al XII-lea, trecând prin documentele Conciliului Vatican II, până la mesajele mele mai recente despre noile tehnologii digitale, este străbătută de o undă de optimism, de speranță și de simpatie sinceră față de cei care se angajează în acest domeniu pentru a favoriza întâlnirea și dialogul, pentru a sluji comunitatea umană, pentru a contribui la creșterea pașnică a societății.

Desigur, fiecare dintre voi știe că și în dezvoltarea comunicațiilor sociale se ascund dificultăți și riscuri. De aceea permiteți-mi să vă manifest vouă, tuturor, interesul meu și solidaritatea mea în opera importantă pe care o desfășurați. În societățile de astăzi sunt în joc valori fundamentale pentru binele umanității, și opinia publică, în a cărei formare munca voastră are atâta importanță, se află adesea dezorientată și împărțită. Voi știți bine ce preocupări nutrește Biserica Catolică în privința respectării vieții umane, a apărării familiei, a recunoașterii drepturilor autentice și a aspirațiilor juste ale popoarelor, a dezechilibrelor care provoacă subdezvoltare și foamete în atâtea părți ale lumii, a primirii migranților, a șomajului și a siguranței sociale, a noilor sărăcii și marginalizări sociale, a discriminărilor și a încălcărilor libertății religioase, a dezarmării și a căutării de soluționare pașnică a conflictelor. La multe dintre aceste probleme am făcut referință în enciclica "Caritas in veritate". A alimenta în fiecare zi o informație corectă și echilibrată și o dezbatere aprofundată pentru a găsi cele mai bune soluții împărtășite cu privire la aceste probleme într-o societate pluralistă, este misiunea radiourilor precum și a televiziunilor. Este o misiune care cere înaltă onestitate profesională, corectitudine și respect, deschidere la perspectivele diferite, claritate în tratarea problemelor, libertate de îngrădirile ideologice, conștiință a complexității problemelor. E vorba de o căutare răbdătoare a acelui "adevăr zilnic" care traduce mai bine valorile în viață și orientează mai bine drumul societății, și care trebuie căutat împreună cu umilință.

În această căutare, Biserica Catolică are o contribuție specifică proprie de oferit, și intenționează să o dea mărturisind adeziunea ei la adevărul care este Cristos, dar în același timp cu deschidere și spirit de dialog. Așa cum am afirmat în întâlnirea cu reprezentanții calificați ai lumii politice și culturale britanice în Westminster Hall din Londra în septembrie anul trecut, religia nu intenționează să abuzeze de putere față de cei care nu cred, ci să ajute rațiunea în descoperirea principiilor morale obiective. Religia contribuie la "purificarea" rațiunii, ajutând-o să nu cadă în deformări, precum manipularea din partea ideologiei, sau aplicarea parțială care nu ține cont pe deplin de demnitatea persoanei umane. În același timp, și religia recunoaște că are nevoie de acțiunea corectoare a rațiunii pentru a evita excese, precum integralismul sau sectarismul. "Religia nu este o problemă care trebuie rezolvată, ci un factor care contribuie în mod vital la dezbaterea publică a națiunii". De aceea vă invit și pe voi, "în cadrul sferelor voastre de influență, să căutați să promovați și să încurajați dialogul dintre credință și rațiune" în perspectiva slujirii binelui comun național.

Slujirea voastră este o "slujire publică", slujire a oamenilor, pentru a-i ajuta în fiecare zi să cunoască și să înțeleagă mai bine ceea ce se întâmplă și pentru ce se întâmplă, și să comunice activ pentru a colabora la drumul comun al societății. Știu bine că această slujire întâlnește dificultăți, cu diferite aspecte și proporții în diferitele țări. Pot să existe provocarea concurenței din partea posturilor comerciale; condiționarea unei politici trăită ca împărțire a puterii decât ca slujire a binelui comun; lipsa de resurse economice accentuată de situații de criză; impactul dezvoltărilor noilor tehnologii de comunicație; căutarea anxioasă a audience. Dar prea mari și urgente sunt provocările din lumea de astăzi de care trebuie să vă ocupați, pentru a vă lăsa descurajați și a capitula în fața acestor dificultăți.

În urmă cu 20 de ani, în anul 1991, când venerabilul Ioan Paul al II-lea, pe care mâine voi avea bucuria de a-l proclama fericit, primea adunarea voastră generală în Vatican, vă încuraja să dezvoltați colaborarea voastră reciprocă, pentru a favoriza creșterea comunității popoarelor din lume. Astăzi, mă gândesc la procesele în desfășurare în țări mediteraneene și în Orientul Apropiat, din care multe sunt și membre ale asociației voastre. Știm că noile forme de comunicare au desfășurat și desfășoară un rol care nu este secundar chiar în aceste procese. Vă doresc să știți să puneți contactele voastre internaționale și activitățile voastre în slujba unei reflecții și a unei angajări pentru ca instrumentele de comunicare socială să slujească dialogului, păcii și dezvoltării solidare a popoarelor, depășind distanțele culturale, neîncrederile sau temerile.

În sfârșit, dragi prieteni, în timp ce vă doresc vouă tuturor și asociației voastre o muncă rodnică, doresc să vă exprim iarăși recunoștința mea pentru colaborarea concretă pe care în multe ocazii ați dat-o și o dați ministerului meu, ca în marile celebrări de Crăciun și de Paște sau cu ocazia călătoriilor mele. Și pentru mine și pentru Biserica Catolică sunteți, așadar, niște aliați și niște prieteni importanți în misiunea noastră. În acest spirit sunt bucuros să invoc asupra voastră a tuturora, asupra celor dragi ai voștri și asupra muncii voastre binecuvântarea Domnului.

Benedict al XVI-lea

[© Copyright 2011 - Libreria Editrice Vaticana]

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat