Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Călătorie de o zi spre rai

La Slănic Moldova s-au întâlnit pentru o zi de reculegere profesorii de religie din zona Bacău, la 2 aprilie 2011, tema întâlnirii fiind "Călătorie de o zi spre rai".

Să mergem cu toții la "Muntele Domnului" a fost sâmbătă, 2 aprilie 2011, inițiativa și alegerea profesorilor de religie din zona Bacău.

Reculegerea și rugăciunea sunt izvorul ce face ca pregătirea teologică și pedagogică a profesorilor să devină rodnică în formarea conștiinței creștine a elevilor. De aceea, s-au retras în loc liniștit, stațiunea Slănic Moldova, pentru o zi de reculegere ca pregătire pentru sărbătoarea Învierii.

A fost propusă tema "Călătorie de o zi spre rai". Părintele Ioan Balan, inspector pentru învățământul religios zona Bacău, a subliniat că pașii siguri spre rai sunt prietenia, iubirea și iertarea. Acești pași pot fi parcurși dacă suntem conștienți de greșelile și neputințele noastre, dacă iertăm din inimă pe cei ce ne-au greșit și dacă avem încredere totală în Dumnezeu.

Momentul culminant al zilei a fost participarea la jertfa sfintei Liturghii. Rugăciunea credincioșilor a fost o revărsare în invocații spontane și încrezătoare, a năzuințelor și problemelor proprii, ale celor apropiați, ale societății de azi.

Hrăniți sufletește la masa cuvântului și la masa euharistică, ziua a continuat cu agapa de prânz oferită de o colegă. Aceasta a fost presărată cu mărturii edificatoare, relatate de către unii dintre participanți. S-a dedus că Dumnezeu însoțește în mod minunat pașii fiecărei persoane în drumul spre cer, dacă aceasta se încredințează iubirii sale.

Am urcat apoi, la propriu, muntele, pentru a-l însoți pe Cristos pe drumul crucii.

Piscurile reliefului înalt pe care se sprijinea clopotul bolții cerești ne-au dat sentimentul că ne aflăm într-o măreață catedrală pe bolta căreia soarele de primăvară strălucea ca un candelabru, brazii verzi și ceilalți arbori, gata să-și desfacă mugurii, se înălțau spre cer ca niște făclii, trilul vioi al păsărelelor pădurii, acompaniat de căderea zgomotoasă a apei Slănicului, a făcut ca, pregătiți pentru drumul Calvarului, să conștientizăm mai întâi realitatea Taborului. Am înțeles de ce Cristos a anticipat Calvarul cu Taborul.

Astfel înălțați sufletește am pornit cu Mântuitorul pe drumul crucii.

La fiecare stațiune pe rând câte unul dintre participanți a unit în cuvinte, simțăminte și rugăciune, crucea lui Isus cu a noastră, cu a lumii de azi purtate de copii părăsiți, mame ce renunță la copii, oameni folosiți ca instrumente de muncă și de profit, persoane ajunse pe mâna traficanților de carne vie, tineri cărora li se ia dreptul la moștenirea cea mai de preț: Dumnezeu, copiii și adulți nevinovați, victime ale războaielor crude și nedrepte. Am cerut lui Dumnezeu ca prin Crucea lui Isus să-i ducă pe toți aceștia spre răscumpărare și reînnoire pascală.

La încheierea programului s-au exprimat impresii, sugestii, concluzii.

Fiecare ne-am întors în familie și la școală încrezători, întăriți, îmbogățiți și hotărâți ca prin misiunea noastră să aducem Cristos în școală și în sufletul elevilor, ca pași spre cer prin prietenie, iubire, iertare.

Cristos mort și înviat să fie cu noi și să ne ajute!

Prof. Tereza Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Slănic Moldova: Călătorie de o zi spre rai


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat