Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost deschis mormântul lui Ioan Paul al II-lea

Trupul papei polonez va fi mutat în bazilica "Sfântul Petru" la 2 mai 2011.

De Chiara Santomiero

A avut loc vineri foarte devreme, în fața a circa a zece persoane în total: mormântul lui Ioan Paul al II-lea în Grotele vaticane a fost deschis și a fost extras sicriul care conține trupul Slujitorului lui Dumnezeu. Pentru privirea celor prezenți, în stare bună de conservare, a apărut a treia din casetele care protejează trupul Pontifului. Aceea de lemn deschis, sculptată în memoria tuturor prin imaginile difuzate în toată lumea în momentul înmormântării, cu Evanghelia așezată deasupra și răsfoită de vânt, este prima și este la rândul ei închisă în alta de plumb zincat și ambele sunt conținute în cea scoasă astăzi.

În centrul acesteia din urmă, a relatat părintele Federică Lombardi, director al Sălii de Presă vaticane, jurnaliștilor prezenți la conferința de presă ținută vineri în vederea beatificării de duminică, este o cruce și o inscripție în latinește care informează că e vorba de trupul lui Ioan Paul al II-lea de 84 de ani, 10 luni și 15 zile, conducător al Bisericii universale timp de 26 de ani, 5 luni și 17 zile și data: Anno Domini 2005.

La deschiderea mormântului erau prezenți cardinalul Angelo Comastri, Mons. Giuseppe D'Andrea și Mons. Vittorio Lanzani pentru Bazilica și Capitulul de la Sfântul Petru. Împreună cu ei cardinalul Tarcisio Bertone - secretar de stat, cardinalul Stanislaw Dziwisz - arhiepiscop de Cracovia și mulți ani secretar personal al lui Ioan Paul al II-lea, Mons. Fernando Filoni - substitut al Secretariatului de Stat, Mons. Carlo Maria Viganò - secretarul Guvernatoratului Statului Vatican, Mons. Piero Marini - maestru al celebrărilor liturgice sub pontificatul lui Ioan Paul al II-lea, și Mons. Zygmut Zimowski - președinte al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății. Erau de asemenea prezenți sora Tobiana Sobódka și cele șase surori din apartamentul pontifical al lui Ioan Paul al II-lea, adjutantul de cameră, Angelo Gugel, responsabilii Jandarmeriei și ai Gărzii Elvețiene.

Cardinalul Comastri a intonat cântarea litaniilor Sfintei Fecioare Maria, în timp ce cu un parcurs foarte scurt sicriul a fost însoțit de cei prezenți în fața mormântului Sfântului Petru, tot la nivelul Grotelor vaticane - cu picioarele Slujitorului lui Dumnezeu îndreptate spre mormânt - și acoperit de o pânză roșie cusută în aur.

Sicriul va rămâne în Grote până duminică dimineața (1 mai) atunci când va fi dus în bazilica "Sfântul Petru", în fața altarului central, pentru omagiul mai întâi al Sfântului Părinte și apoi al tuturor credincioșilor care vor putea să treacă prin fața lui toată după-amiaza zilei de 1 mai până seara și chiar noaptea, dacă va fi necesar, până la 5 dimineața zilei de 2 mai când piața va fi pregătită pentru celebrarea de mulțumire prezidată de cardinalul Bertone.

Același Bertone, vineri dimineața, a recitat o scurtă rugăciune care a încheiat operațiunea de deschidere a mormântului lui Ioan Paul al II-lea. Marea lespede de mormânt care închidea până acum sicriul Slujitorului lui Dumnezeu este păstrată intactă și va fi transportată la Cracovia pentru a fi plasată într-o nouă biserică ce va fi dedicată fericitului.

Repunerea stabilă a trupului lui Ioan Paul al II-lea sub altarul din capela "Sfântul Sebastian", în interiorul bazilicii "Sfântul Petru", va avea loc probabil - a informat părintele Lombardi - în seara zilei de 2 mai, după închiderea de seară a bazilicii, în jurul orei 19.30.

(După Zenit, vineri 29 aprilie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 159.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat