Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Până la ultimul pas

Părintele Giovanni Battistelli amintește pelerinajul jubiliar în Țara Sfântă

"Zilele petrecute cu Sfântul Părinte care venea pe pașii lui Isus și în locurile Răscumpărării au fost zile minunate. A fost o mare experiență să-l văd pe acest pelerin care cu atâta credință și venerație se întorcea la locurile care au văzut prezența lui Cristos, a sfântului Petru și a Apostolilor". Așa începe relatarea părintele Giovanni Battistelli despre pelerinajul jubiliar al lui Ioan Paul al II-lea în Țara Sfântă (20-26 martie) în anul 2000. Călugărul franciscan, în acea vreme era custode al Țării Sfinte, și în acea funcție l-a însoțit pe Pontiful polonez în mai toate vizitele. La distanță de 11 ani relatează agenției SIR acea călătorie care fără îndoială poate fi considerată ca una din principalele și cele mai semnificative ale lui Ioan Paul al II-lea. "Papa era deja suferind dar cu atâta forță și voință venea în aceste locuri trăindu-le personal și ajutându-ne pe noi, care locuiam chiar acolo, să le percepem în toată semnificația lor profundă. Îmi amintesc de emoția lui în fața măslinilor din Ghetsemani și coborârea lui în Grota din Betleem unde fiecare pas era un suspin de iubire".

Să fie una. "Anunțarea vizitei a fost făcută în ziua sărbătorii sfântului Petru (29 iunie) din anul 1999 când completam Săptămâna de sfințire a clerului care s-a desfășurat la Nazaret. Bucuria pentru acea știre a fost imensă așa cum pregătirea a fost lungă. Din partea Vaticanului nu au fost puse condiții deosebite, decât aceea de a-l primi pe Papa ca pe un pelerin și de a pregăti comunitățile creștine locale, pietrele vii care trăiesc alături de locurile sfinte, pentru acest pelerinaj ca să fie una. Au fost implicate toate categoriile din populație, îndeosebi tinerii, care au umplut pe 24 martie muntele Fericirilor. A fost o participare corală care a rămas de neșters".

Dialogul suferinței. "Alte fotografii care nu uimesc sunt cele ale vizitei sale la lagărul de refugiați din Dheishen, pe lângă Betleem, în teritoriile autonome palestiniene și la memorialul holocaustului de la Yad Vashem. Două moment profunde de dialog. În primul a lansat refugiaților apelul să nu uite niciodată demnitatea că sunt fii ai lui Dumnezeu, în timp ce în al doilea a fost însoțit de câțiva evrei pe care el însuși i-a salvat în Polonia. Ioan Paul al II-lea a mărturisit mereu și a împărtășit suferința cu acela care trăiește în suferință. Suferința drept cifră a dialogului".

Om al rugăciunii. "Biletul pus în crăpăturile de la Zidul Plângerii, rugăciunea lui reculeasă în acele clipe au arătat un Papă care trăia profund viața divină. Nu întârzia să ceară iertare, dialog și fraternitate cu persoanele pe care le întâlnea. Și făcea asta în virtutea unei intense vieți de rugăciune. Relatările secretarului său, Mons. Stanislaw Dziwisz, ni-l prezentau cu capul recules în mâini și cu multe bilete pentru a aminti toate intențiile de rugăciune. O neîncetată rugăciune de mijlocire.

Preasfântul Sacrament aproape. "Îmi amintesc că atunci când a ajuns în reședința sa situată la etajul al doilea de la Delegația apostolică la Ierusalim, a voit să aibă, aproape de camera sa, capela cu Preasfântul Sacrament, care în schimb fusese prevăzută la parter. A voit să-l urce pe Isus la etajul al doilea și l-a coborât pe secretarul său, mons. Dziwisz, la etajul întâi. Lumina din capela aceea rămânea aprinsă mult timp după sfârșitul fiecărei zile pentru că Ioan Paul al II-lea petrecea foarte mult timp în reculegere, pregătindu-se astfel pentru ziua următoare. Reușea să perceapă, în această manieră, semnificația divină a fiecărui Loc Sfânt pe care îl vizita și să-l trăiască în mod intens. În timpul audienței pe care mi-a acordat-o cu o lună înainte de călătorie, Pontiful mi-a spus că se pregătea pentru sanctuare pentru a retrăi acolo toate acțiunile săvârșite de Cristos".

Urcarea la Calvar. "La sfârșitul liturghiei pontificale, la Sfântul Mormânt - la 26 martie - Ioan Paul al II-lea trecând prin fața pietrei ungerii a întrebat, privind în sus, dacă acolo aproape era Calvarul. Anturajul Pontifului a continuat spre ieșire. Mai târziu, în timpul prânzului la nunțiatură, Pontiful m-a chemat pentru a-mi spune că nu a urcat la Calvar. L-am înștiințat despre cerere pe nunțiu, Mons. Pietro Sambi, care mi-a expus întreaga dificultate a acestei cereri, dată fiind și enorma problemă de securitate. Papa mi-a repetat cererea care a fost acceptată numai atunci când, după o scurtă odihnă de după masă, a spus hotărât: «Nu mă mișc de aici dacă mai întâi nu urcăm la Calvar». Cu mare uimire a celor mulți prezenți, Papa s-a întors la Sfântul Mormânt și a mers la Calvar. Ortodocșii i-au pus la dispoziție, într-un act foarte gentil, un genuflexor destinat patriarhului greco-ortodox. Ne-a cerut să ne rugăm pentru ca să se poată întoarce în acele Locuri, dar Golgota lui a fost Roma și Policlinica Gemelli".

(După agenția SIR, vineri 29 aprilie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat