Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Comunitatea româna la hramul bisericii "San Vitale"

Într-o atmosferă de sărbătoare, specifică octavei Paștelui, joi, 28 aprilie 2011, s-a celebrat la Roma hramul bisericii "San Vitale", biserică în care de trei ani este "găzduită" parohia comunității române.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Mons. Daniele Micheletti, alături de care au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, pr. Laurențiu Dăncuță, vicar la catedrala din Iași, pelerin pe urmele papei Ioan Paul al II-lea la Roma, precum și un mare număr de preoți.

Fiind sărbătoarea patronului bisericii comunității italiene, s-au alăturat bucuriei preoților și un mare număr de credincioși italieni și români.

Patronului principal al bisericii, "San Vitale", i se alătură și soția sa, Valeria, ca și cei doi copii gemeni, Gervasiu și Protasiu, toți patru martiri ai Bisericii din secolele III-IV.

La predică, pr. Isidor Iacovici a vorbit despre vocația specială la martiriu din perioada de început a Bisericii, de mărturiile pe care ni le oferă catacombele din Roma în acest sens, ca și despre învățătura de astăzi a magisteriului Bisericii în ceea ce privește viața de sfințenie a fiecărui credincios.

"În persoana sfinților patroni ai acestei biserici, Vitale, Valeria, Gervaziu și Protasiu, Biserica ne oferă un semn al prezenței lui Dumnezeu, rodul morții și învierii lui Cristos, modele perfecte de iubire creștină, locuitori ai împărăției cerurilor și nu în ultimul rând călăuze care ne conduc și ne unesc cu Isus Cristos. Sfinții nu sunt sperietori ai acestui secol, ci modelele cele mai echilibrate în drumul nostru spre mântuire".

Cine sunt sfinții Vitale, Valeria, Gervaziu și Protasiu?

Vitale era soțul Valeriei, iar Gervaziu și Protasiu cei doi copii gemeni ai lor. Într-o zi Vitale a trebuit să-l însoțească pe un oarecare Paulin, judecător, de la Milano la Ravena. Exact în acel timp, la Ravena, a izbucnit o persecuție împotriva creștinilor. Vitale asistă la moartea lui Ursiciniu, un medic creștin stabilit la Ravena, pe care îl va înmormânta apoi cu mare cinste și devoțiune.

Judecătorul Paulin, pe care Vitale îl însoțise de la Milano la Ravena, îl va judeca și-l va condamna și pe el la moarte, poruncind să fie îngropat de viu.

Valeria, încercând să ia trupul mort și să-l ducă la Milano, nu primește acceptul locuitorilor din Ravena, fiind nevoită să se întoarcă singură. Pe drum este întâmpinată de o bandă de răufăcători, care se închinau la idoli și care o forțează să aducă la rândul ei sacrificii păgâne. Refuzând, o bat cu o mare cruzime, iar după trei zile va muri la Milano.

Copiii, Gervaziu și Protasiu, rămânând orfani, împart totul săracilor și se dedică studiului celor sacre și rugăciunii. Zece ani mai târziu și ei sunt martirizați din cauza credinței în Isus Cristos.

Ce reprezintă biserica "San Vitale" pentru români?

Oferită în anul 2008 de către Dieceza de Roma pentru celebrările liturgice, biserica "San Vitale" este mult mai mult decât o simplă biserică. Duminică de duminică și în fiecare joi, ea devine locul întâlnirii personale cu Dumnezeu pentru românii "osteniți" care lucrează la Roma și în împrejurimi. Este loc de împăcare cu Dumnezeu, loc de întâlnire a românilor cu românii, a trăirii valorilor de "acasă", a răscolirii amintirilor, a păstrării credinței, a alinării "stresului" generat de dificultatea muncii, "răscruce" pentru preoții români, pelerini la Roma, amvonul de la care se predică "ca la noi" și nu în ultimul rând, "magnetul" care atrage, indiferent de pol.

Sfântă familie, Vitale, Valeria, Gervaziu și Protasiu, mijlociți pe lângă tronul lui Dumnezeu binecuvântare pentru familiile noastre! Suferința voastră, trăită sub diverse forme și de către familiile noastre prezente la Roma, să devină cale de sfințenie, iar martiriul vostru să fie expresia iubirii supreme pentru toți cei care încă mai sunt pe drum... spre Dumnezeu!

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 aprilie: Roma "San Vitale": Hramul comunității române


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat