Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: O vizită de înviere

Cea mai mare comunitate catolică din Dieceza de Iași, Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău a fost vizitată, cu ocazia Paștelui, în zilele de 23 și 24 aprilie 2011, de către PS Aurel Percă. Mii de credincioși au participat la Liturghia prezidată de episcop în noaptea și în ziua de Paști.

Credincioșii din Bacău au participat cu mare bucurie la celebrările pascale din acest an, prezidate de chiar PS Aurel Percă, fost vicar de Bacău în perioada 1979-1980. Pentru aceste sărbători, credincioșii s-au pregătit din timp, mărturisindu-și păcatele. Nu mai puțin de zece preoți au stat la dispoziția lor în zilele precedente.

Vigilia pascală a început la ora 21.00 cu binecuvântarea focului de la care s-a aprins lumânarea pascală. Preconiul pascal a fost intonat, în biserică, de părintele diacon, biserica mare fiind arhiplină, mulți credincioși rămânând și afară. În altar, alături de Preasfințitul și părintele decan s-au aflat alți zece preoți care slujesc în parohie sau care au venit să ajute de sărbători. Au fost proclamate cele șapte lecturi din Vechiul Testament, epistola și evanghelia. Predica a ținut-o episcopul. Acesta le-a explicat credincioșilor semnificația adâncă a acestei celebrări, cu toate momentele ei. A urmat binecuvântarea apei de botez și liturgia euharistică.

Un moment mult așteptat a fost cel al procesiunii cu lumânările aprinse pe străzile orașului. A fost o adevărată manifestare a bucuriei, care a pornit din fața bisericii "Ss. Petru și Paul" și a continuat pe străzile M. Viteazu, N. Bălcescu și Luminii. Din inimile credincioșilor răsunau cântări de înviere. Binecuvântarea finală a fost oferită de pe treptele bisericii. Cei care au avut la ei alimente pascale, au primit o binecuvântare specială.

În jurul orei 12.00 s-au încheiat ceremoniile din noaptea învierii. Străzile orașului erau acum luminate de lumânările pe care creștinii le purtau în mâinile lor. "Era deosebit de emoționant când treceam pe lângă grupurile de creștini ortodocși și ne puteam saluta cu toții Cristos a înviat!" a mărturisit unul dintre credincioși. A fost o sărbătoare cu adevărat frumoasă, ale cărei ecouri vor răsuna mult timp în inimile noastre.

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 aprilie: Bacău: O vizită de înviere


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat