Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lansarea sitului Uniunii Internaționale Catolice a Serviciilor Sociale - Madeleine Delbrêl

În luna aprilie 2011 s-a lansat situl Uniunii Internaționale Catolice a Serviciilor Sociale - Madeleine Delbrêl - www.uciss.org, disponibil și în limba română.

Uniunea Internațională Catolică a Serviciilor Sociale (UICSS) este o asociație de credincioși privată, internațională, recunoscută de către Consiliul Pontifical pentru Laici în august 2009, cu sediul la Milano. Finalitatea principală este aceea de a promova și răspândi sensul creștin al serviciilor sociale în lumina învățăturilor sociale ale Bisericii și a Magisteriului său, prin intermediul dezvoltării științifice și a schimbului cultural internațional.

Uniunea Internațională Catolică a Serviciilor Sociale (UICSS) a fost fondată la Milano în 1925, la sfârșitul unei întrevederi organizate pe lângă Opera Cardinal Ferrari, din inițiativa unui grup de asistenți sociali proveniți din Belgia și cu adeziunea a aproximativ douăzeci de școli catolice din domeniul serviciilor sociale din opt țări europene și din țările din America de Nord. În primul deceniu de activitate dezvoltarea sa a fost foarte rapidă și a favorizat nașterea multor școli de servicii sociale, mai ales în America Latină. După Cel de-al Doilea Război Mondial, acțiunea UICSS s-a extins și în Asia și Africa, consolidându-și prezența în șaizeci de țări, printr-o organizare complexă de comisii naționale și secretariate regionale pe fiecare continent. În special, reprezentanții UICSS, au participat la activitățile UNESCO, ONU și ale Consiliului Europei.

UICSS și-a dus la îndeplinire progresiv misiunea până la încheierea activității care a avut loc în 1998. În 2005 un Comitet pentru reactivarea UICSS a propus reînființarea Uniunii și în august 2009 noua Uniune Internațională Catolică a Serviciilor Sociale Madeleine Delbrêl a fost recunoscută de către Sfântul Scaun ca asociație privată internațională de credincioși, cu personalitate juridică, conform canoanelor 298-311 și 321-329 din Codul de Drept Canonic.

Madeleine Delbrêl, al cărui nume îl poartă Uniunea, s-a născut la Mussidan, în Dorgonia (Franța) în 1904. După o tinerețe strălucitoare și declarată atee, la douăzeci de ani face experiența unei convertiri radicale și ireversibile: decide să i se consacre lui Dumnezeu și să trăiască Evanghelia în lume, într-un mod de viață cu totul obișnuit, împreună cu câteva prietene, într-o suburbie săracă a muncitorilor din Paris. Timp de câțiva ani, inclusiv anii dramatici ai Celui de-al Doilea Război Mondial, lucrează ca și asistent social la Ivry; după aceea se dedică în totalitate mărturisirii carității evanghelice în mijlocul populației marginalizate din Ivry și animării micilor comunități de viață (Echipe) care s-au născut în jurul ei. A avut legături strânse cu preoții muncitori. A murit în octombrie 1964 și este în desfășurare procesul pentru beatificare sa.

Uniunea Internațională Catolică a Serviciilor Sociale vrea să propună experiența religioasă a acestei figuri spirituale importante ca punct de plecare pentru o confruntare constructivă în legătura dintre credința creștină și serviciile sociale.

Pot fi membrii UICSS :

- profesioniști din cadrul serviciilor sociale de asistență social;

- profesorii, cercetătorii și studenții din cadrul școlilor de formare în domeniul serviciilor sociale;

- toate persoanele care împărtășesc finalitatea Uniunii, chiar dacă nu intră în categoriile menționate mai sus.

- centrele de formare specializate în formare, studiu și cercetare care pregătesc persoane pentru lucrul în serviciile sociale în diversele sale forme, altele decât asistența socială;

- asociațiile orientate către acțiunea socială;

- asociațiile sau grupurile de operatori sociali naționale și internaționale;

- instituțiile de asistență socială și de servicii sociale;

UICSS este prezent astăzi în Italia, Spania, Polonia, Belgia, România, America și Rusia.

Mihaela Drăgoi


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat