Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sora Elena Doboș

În ziua de Paști, a anului 2011, a fost chemată la Domnul sora Elena Doboș. Sora s-a născut la 4 iulie 1919, în satul Izvoare (pe atunci Sturza), com. Răchiteni, jud. Iași.

Era fiica primarului de atunci, Mihai Doboș. Inițial, în tinerețe a fost postulantă în Congregația Notre Dame de Sion, fiind primită, în anul 1936, în comunitatea de la București. Înainte de război pleacă la Roma, unde, la 11 februarie 1942, a depus primele voturi. Perioada războiului o prinde în Franța, la Paris, și astfel scapă de interdicția pe care au primit-o surorile din România.

Mai apoi, împreună cu un mare număr de surori, formează o altă ramură a congregației Notre Dame de Sion, numită Ancillae Christi. Această nouă ramură dorea să trăiască viața călugărească, dar nu în comunitate, ci în particular, în lume. Așa se face că, împreună cu alte două surori, ia calea Țării Sfinte, unde ajunge în anul 1958. Ajunsă aici rămâne doi ani în chibuțul Ginosar, pentru a învăța limba ebraică. Apoi se stabilește în Tel Aviv, unde lucrează în diferite familii de evrei, dar trăindu-și vocația ei religioasă cu mare generozitate. Mulți ani este responsabila capelei Saint Jaqcues, capela comunității de limbă ebraică din Tel Aviv.

Până în 1995 a fost singura persoană de legătură între muncitorii români și preoții din Tel Aviv. În anul 1995, când muncitorii români erau în număr mare în Israel, sora Elena avut inițiativa de a lua legătura cu Episcopia de Iași pentru a fi trimis un preot pentru această comunitate.

În anul 2006, la vârsta de 85 de ani, se retrage într-un cămin de bătrâni, la Ierusalim.

Cu simplitatea dar și cu bunătatea ei, cu tăcerea dar și cu zâmbetul ei, a cucerit atâtea inimi, fie de români, fie de evrei, fie de bolnavi, fie de copii, fie de străini. Dacă pentru ea Izvoarele e doar un sat oarecare, din care a plecat cu mult timp în urmă, Haifa, Tel Aviv, Beer Sheva sau Ierusalim erau totul pentru ea.

Aproape 20 de ani a îngrijit un tânăr evreu imobilizat la pat. Acesta a scris o carte interesantă. În această carte nu pomenești niciodată de părinții săi, însă de nenumărate ori pomenește de "Ilana", cum îi spunea el. În această carte, tânărul afirmă: "Dacă toți oamenii ar fi ca Ilana, oare cum ar arăta omenirea? Cred c-ar fi un paradis".

Înmormântarea va fi vineri, 30 aprilie 2011, în cimitirul mănăstirii de la Ein Karem.

Dumnezeu să o răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut și să o primească în rândul aleșilor săi!

Pr. Iosif Dorcu
 


lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat