Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Exerciții spirituale pentru cercetașii ASCRO

În drumul așteptării învierii Domnului nostru Isus Cristos, în perioada Postului Mare, între 17 și 20 aprilie 2011, cercetașii din Dieceza de Iași au participat la exerciții spirituale în două locuri: Pașcani și Ploscuțeni.

Cercetașii din Pildești au participat la exerciții spirituale în Pașcani, la mănăstirea "Cavanis", organizatori fiind chiar lideri din centru. Alături de 13 cercetași din Pildești, lideri și exploratori, au fost și alții din Iași, Valea Lupului și Roman.

Programul acestor zile a fost organizat de C. L. Pildești și pr. Alois Hîrja, în colaborare cu pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, care s-a ocupat de îndrumarea spirituală. De asemenea, în organizarea acestor zile au contribuit și dna Gabriela împreună cu dna Dana care au avut grijă ca noi să mâncăm bine. Totodată părintele Antonio Elcio, gazda noastră, ne-a ajutat punându-ne la dispoziție nu doar casa, ci și timpul său pentru colocvii sau spovezi.

Programul a constat în momente de meditație, reflecție personală, discuții în grup, liturghie și alte rugăciuni care ne-au introdus în cadrul acestor exerciții.

Pr. Egidiu a reușit să atingă câteva puncte esențiale din viața tinerilor ca: suferința în antiteză cu jertfa lui Cristos, raportul dintre om și Dumnezeu, ilustrând libertatea provenită din credință, despre rugăciune și iertare și totodată despre recunoașterea celui înviat.

Au fost puncte de reflecție care au ajutat la conștientizarea drumului nostru spiritual și unde ne aflăm în acest moment, făcându-ne să luăm decizii importante în ceea ce privește relația noastră cu Dumnezeu și, de asemenea, în transpunerea credinței în faptele și în relațiile cu ceilalți.

Pe lângă toate aceste puncte de reflecție, la progresul spiritual au contribuit și momentele de colocviu și spovadă, îndrumate de pr. Egidiu și pr. Elcio. De asemenea, discuțiile în grup au avut un mare efect asupra multora dintre noi, fiind un bun prilej de a ne asculta unii pe alții, de a afla noi opinii, de a ne cunoaște unii pe alții și nu în ultimul rând de a ne descoperi.

O altă parte a timpului a fost dedicată vizionării a două filme educative, din care am putut învăța foarte multe lucruri benefice mai ales perioadei în care ne aflăm. Toate aceste lucruri vor contribui atât la progresul nostru spiritual, cât și la o pregătire mai intensă pentru sărbătoarea ce urmează.

Ca dovadă a tuturor acestor lucruri, iată două mărturii:

- "A fost pentru prima dată participarea la o asemenea activitate și cu siguranța nu va fi ultima, căci mi-a plăcut extrem de mult. Mă simt mai liniștită, am găsit răspuns la multe întrebări care mă frământau și am descoperit multe lucruri noi și interesante pe care ar trebui să le urmăm pentru a crește pe scara spiritualității. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să participăm la o asemenea activitate măcar o dată pe an, atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru" (Alina Mârț, explorator)

- "Pentru mine aceasta a fost o experiență dintre cele pe care merită să le trăiesc de fiecare dată când am ocazia, mai ales în perioada Săptămânii Mari. Dorința de a mai trăi o astfel de experiență vine mai ales din bagajul cu care m-am întors acasă. Am venit cu un bagaj mare de idei și hotărâri, dar mai ales de «apă vie» pentru a-mi uda rădăcina și a vedea roadele. Mi-am propus să fructific tot ce am învățat, bineînțeles cu ajutorul lui Dumnezeu" (A.D., ajutor de lider)

Concluzionând, aceste exerciții spirituale au fost benefice pentru progresul spiritual al fiecăruia, iar roadele acestora se vor vedea cu siguranță în timp. Mulțumim tuturor celor care s-au ocupat de toate aceste lucruri, iar Dumnezeu să le dea puterea de a le organiza și altă dată, pentru o îmbogățire mai multora dintre noi.

Angela Dimișcă


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat