Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Într-un singur glas

Creștinii din Orient și din Occident împreună în ziua Învierii

Anul acesta data celebrării Paștelui, la 24 aprilie, coincide fie pentru creștinii de tradiție orientală, fie pentru cei de tradiție occidentală. Însă e vorba de o pură coincidență de calcule: în Occident și în Orient se folosesc două calendare diferite pentru calcularea zilei de Paște, cel gregorian în Occident și cel iulian în Orient. Este a cincea oară în decursul ultimului deceniu când credincioșii din diferitele tradiții creștine celebrează în coincidență data celei mai importante festivități creștine. Și anul trecut s-a întâmplat dar pentru a avea din nou această coincidență va trebui așteptat anul 2017 și anul 2025. "Fie ca să poată asuma celebrarea Paștelui o semnificație tot mai ecumenică". Este urarea secretarului general al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), pastorul norvegian Olav Fykse Tveit, care adaugă: "Într-o lume divizată de sărăcie și de violență este important ca noi să vorbim într-un singur glas în mărturisirea prin acțiuni și cuvinte că Isus Cristos răstignit a înviat". Din anul 1980 s-a întreprins de către liderii religioși apartenenți la ambele tradiții o muncă intensă pentru a concorda o dată comună. Munca a fost reluată la reuniunea din anul 1997 la Alep, în Siria, care a marcat un pas semnificativ. Urarea secretarului general al WCC este ca "în următorul deceniu, creștinii de diferite tradiții să poată lucra împreună într-un climat de încredere reciprocă și de responsabilitate. Numai în acest mod se va putea ajunge în sfârșit la un acord cu privire la data comună pentru celebrarea Paștelui". Într-o scriere din anul 2009, Mons. Eleuterio Fortino, mare protagonist al dialogului cu Orientul, decedat recent, așa scria cu privire la această problemă: "Desigur, noi toți creștinii credem că Isus Cristos a înviat a treia zi. Și acesta este faptul decisiv, important, caracterizant al credinței creștine. Totuși, diferențierea celebrării este o anomalie gravă pentru mărturia creștină în lume". L-a întrebat pe pr. Gino Battaglia, director al Oficiului CEI pentru Ecumenism și Dialog despre semnificația Paștelui comun pentru toți creștinii pentru Italia și Europa.

Ce semnificație are data comună a Paștelui?

"Dintr-o întâmplare legată de calculele calendarului, anul acesta, și este pentru a doua oară, Paștele cade la aceeași dată. Este un fapt care într-un fel ne amintește de un vis care este acela ca toți creștinii să poată odată celebra cea mai importantă festivitate creștină împreună în aceeași zi. Chiar dacă eu n-aș dramatiza problema Paștelui comun, fiind legată de probleme neesențiale de credință, ci de calendar. Nu este spus că unitatea Bisericii nu poate să fie în viitor o unitate în care și diferitele tradiții rituale să fie într-un fel conservate. Desigur, Paștele unit, adică posibilitatea ca toți creștinii să-și unească glasurile lor pentru a cânta aleluia de Înviere amintește de o problemă de fond care este aceea a unității creștinilor în fața lumii. Așadar, este o chemare ca toți creștinii să vorbească într-un singur glas mărturisind Evanghelia împreună, pentru că, dacă sunt despărțiți, această mărturie în mod inevitabil slăbește".

Ce tip de mesaj pot da creștinii împreună astăzi?

"Astăzi mai ales în Europa și în Italia suntem scufundați într-un moment cenușiu, în care sunt puține viziunile, cu atât mai puține visele și speranțele. Paștele vine fără îndoială ca un mesaj de Înviere, care ne spune că numai iubirea ne salvează de cenușiul în care au căzut orizonturile noastre. Suntem într-o perioadă de pliere care s-a văzut, de exemplu, în dificultatea de a-i primii pe cei care fug din Africa de Nord. Italia a fost în linia întâi în gestionarea acestei urgențe ciocnindu-se cu o dificultate a Europei de a da un ajutor. Există parcă impresia unei lente retrageri a Europei din istorie. Și Paștele vine ca o chemare la o trezire spirituală care poate ajuta să se trăiască timpul prezent".

Ce urare de Paște vreți să adresați fraților din alte Biserici prezenți în Italia?

"Dată fiind prezența mare a ortodocșilor în Italia, legată mai ales de imigrație, aș spune că urarea pentru ei este aceea de a găsi primire. Și această urare este valabilă desigur pentru protestanții mulți care vin în Italia urmând aceleași drumuri ale imigrației. Nu trebuie să uităm că peste jumătate din imigranții prezenți pe teritoriul nostru sunt creștini. Motiv pentru care urarea este ca toți să găsească o primire și ca Paștele să fie pentru toți o zi de sărbătoare. Și apoi aș vrea să adaug că acest semn al Paștelui unit să fie un semn de speranță pentru viitorul nostru. Se vorbește mult despre noua evanghelizare a Europei, însă această evanghelizare presupune o unitate a creștinilor, adică cere ca toți creștinii să fie uniți pentru a comunica împreună Evanghelia și a înfrunta uniți problemele omului contemporan".

(După agenția SIR, marți, 19 aprilie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat