Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Activități în timpul Postului Mare la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia"

Activitățile desfășurate în timpul Postului Mare au fost pentru elevii liceului prilej de informare și formare și de trăire în spirit creștin a adevărurilor de credință

Primul eveniment la care au participat elevii a fost o conferință desfășurată în cadrul școlii marți, 29 martie 2011, organizată de Asociația "Solwodi", prezentată de sr. Adina Bălan și Luminița Dobrin. Tema abordată, de maximă importanță, s-a referit la violența în familie: "Violența în familie ucide! Este timpul să iei atitudine!"

Au fost evidențiate următoarele aspecte:

- problematica violenței în familie și repercursiunile ei asupra copiilor și adolescenților;

- profilul victimelor violenței în familie;

- factorii care determină acest comportament;

- rolul societății, a Bisericii și a persoanelor consacrate în acest domeniu;

- modalitățile de combatere a violenței și de ajutorare a victimelor violenței în familie.

În urma prezentării și a discuțiilor purtate cu elevii, s-au conturat câteva exigențe ce trebuie avute în vedere în relația cu elevii la școală, cu copiii și adolescenții în familie: acordarea unei atenții deosebite comunicării și ascultării, ca noi atitudini comportamentale, stabilirea unor relații de colaborare și nu de subordonare între membrii grupurilor sociale, crearea unul climat de siguranță, de echilibru, de respect între membrii familiei și cultivarea adevăratelor valori creștine, credința, speranța și dragostea. Toate acestea vor contribui la conturarea profilului creștinului, de care are nevoie societate de astăzi.

Miercuri, 30 martie 2011, în cadrul Proiectului "Cutiuța speranței" realizat în colaborare cu Centrul Misionar Diecezan al Episcopiei de Iași, Inspectoratul Școlar Județean Bacău și unități școlare din zona Onești, ce are ca scop formarea copiilor și tinerilor pentru virtuți și comportamente creștine, perceperea aspectelor negative ale vieții sociale din zilele noastre (consumismul accentuat și lipsa implicării sociale) cultivarea spiritului social, grija pentru cel sărac și aflat în nevoi, perceperea corectă a realităților ce țin de zona misionară a Bisericii, viața socială și religioasă a copiilor și tinerilor din Africa afectați de sărăcie și lipsa educație, elevii liceului au primit câte o cutiuță de carton cu imagini ale copiilor din această zonă. În următoarele săptămâni ei vor colecta în aceste cutiuțe din economiile lor, pe care le vor oferi în cadrul sfintelor Liturghii de Paști, pentru copiii din Kenya. Acest proiect va continua și cu alte activități: întâlniri cu preoți misionari, ce vor da mărturie despre realitățile din țările de misiuni, expoziții cu lucrări pe această temă, momente de rugăciune și oferirea devoțiunilor specifice Bisericii Catolice (Calea crucii, rozariul, pomana, faptele bune), pentru reușita activității misionarilor Diecezei de Iași și a misionarilor, în general.

Vineri, 1 aprilie 2011, în cripta sanctuarului "Fericitul Ieremia", a avut loc sfânta Liturghie de vinerea întâi din lună, cu devoțiune către preasfânta inimă a lui Isus. După Liturghie, elevii liceului au organizat împreună cu profesorii un moment de rugăciune în biserica parohială "Sfinții Apostoli Petru și Paul", unde era prezentă Icoana Maicii Domnului de la Cacica, aflată în pelerinaj la Onești. Aici, rugăciunile recitate și cântările intonate au constituit adevărate momente de înălțare spirituală.

Pregătirea pentru sărbătorirea și trăirea marelui misterului pascal vor continua, printr-o conferință prezentată elevilor, marți, 5 aprilie 2011, de pr. Marius Sabău, care va avea ca subiect sacramentul Pocăinței, și prin parcurgerea Căii Crucii, vineri, 8 aprilie 2011, în incinta liceului, moment la care va fi invitat întreg personalul liceului, și sâmbătă, 9 aprilie 2011, pe dealul Perchiului, alături de frații capucini și comunitatea creștinilor din Onești.

Prof. dr. Violeta Apostu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 martie: Onești: Activități în timpul Postului Mare la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia"


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat