Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două cărți despre pagini dificile din Biblie

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Pagini dificile ale Vechiului Testament, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Studii Biblice", în formatul 13,5x20 cm, are 262 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 15 lei.

"O călătorie într-o țară străină, unde nu cunoști nici drumurile, nici limba, nici obiceiurile, se transformă într-un eșec fără un ghid care să te călăuzească. A deschide Biblia înseamnă a pleca într-o călătorie într-un ținut necunoscut și misterios. Fără o călăuză înțeleaptă, călătoria se poate încheia cu un eșec".

Astfel își începe cartea "Pagini dificile ale Vechiului Testament" părintele Claudiu Dumea, care vrea să fie un ghid pentru cei care sunt la începutul drumului de aprofundare și de înțelegere a Sfintei Scripturi. Cartea conține câteva teme importante din Vechiul Testament care au trezit dintotdeauna curiozitatea, dar și o dificultate în a fi înțelese, teme precum creația, păcatul originar, turnul Babel, legea talionului etc.

În stilul său specific, părintele Dumea, cunoscut pentru numeroasele cărți publicate, explică și încurajează studiul Sfintei Scripturi, transmițând cititorului că "este greșit să se creadă că Biblia este o carte ermetică, scrisă în întregime într-un limbaj cifrat, accesibil doar câtorva inițiați. Cele câteva pagini care prezintă dificultăți în a fi înțelese sunt ca niște puncte negre pe un fond extrem de luminos".

Temele tratate au un caracter simbolic, și de aceea, sunt explicate pornind de la izvoarele istorice, continuând cu interpretarea simbolului, ajungându-se la o concluzie practică, în care este evidențiat rolul lui Dumnezeu în evenimentul descris. De asemenea, părintele Dumea precizează și rolul pe care trebuie să-l aibă științele moderne în explicarea evenimentelor biblice, limitându-le la adevăratul lor scop, întrucât oamenii de știință calcă adesea pe teritoriul simbolic al Bibliei, interpretând-o într-un sens greșit. De exemplu, în concluzia despre creație, părintele spune: "Dacă înțelegem că povestirea biblică a creării lumii nu are nimic de-a face cu știința geologică sau astronomică, ci numai cu adevărurile religioase descoperite de Dumnezeu, ne dăm seama că un conflict între Biblie și știință nu poate exista. Biblia nu luptă împotriva științei, ci împotriva ateismului, a panteismului, a dualismului, a politeismului, a materialismului care exclud providența din istoria Universului, și a tuturor erorilor de ordin religios și moral". Este explicat și rolul acestor evenimente pentru creștini, cum trebuie privite de către aceștia, care este scopul prezenței lor în textul sacru; pentru aceasta, sunt făcute multe referințe la Noul Testament și la Cristos.

Cartea poate fi de un real ajutor pentru toți cei care se încurcă adesea în limbajul simbolic al Vechiului Testament, fiind, așa cum spune și titlul o explicare a "paginilor dificile ale Vechiului Testament".

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Pagini dificile ale Noului Testament, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Studii Biblice", în formatul 13,5x20 cm, are 388 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

În fiecare an apar zeci și sute de noi cărți, reviste, articole, monografii, atlase, hărți, dicționare care încearcă să clarifice sensul Sfintei Scripturi pentru a o face mai înțeleasă. Majoritatea temelor, a dificultăților pe care le prezintă aceasta au fost deja tratate și explicate. Totuși, în pofida acestei producții prolifice, mulți încă nu au acces sau nu cunosc prea mult din ceea ce a fost scris.

Astfel, Editura "Sapientia" prezintă o carte accesibilă din toate punctele de vedere, "Pagini dificile ale Noului Testament", scrisă de părintele Claudiu Dumea, care-și propune să ofere cititorilor o explicație cu privire la câteva teme din Noul Testament, făcând o legătură dintre acestea și unele evenimente istorice, mai recente sau mai îndepărtate, precum și folosindu-se de unele teme sau opere literare, dar referindu-se și la unele subiecte care, de-a lungul istoriei creștinismului au stârnit polemici.

Ca și în cartea "Pagini dificile ale Vechiului Testament", scrisă tot de același autor, temele tratate în cartea de față au stârnit dintotdeauna curiozitatea prin caracterul lor enigmatic, simbolic.

Autorul abordează teme, precum autorii cărților Noului Testament, stabilind, prin argumentele unor exegeți, o cronologie a apariției scrierilor Noului Testament; cărțile apocrife, despre care autorul spune că au două scopuri: răspândirea gnosticismului și umplerea unor goluri din viața lui Isus cu povestiri fantastice, pentru a satisface curiozitatea. Din Cartea Apocalipsului sunt dezvoltate o serie de teme, cum ar fi semnificația numerelor, identitatea fiarei și explicația caracteristicilor sale, interpretarea ecleziologică și mariană a femeii. O altă temă dezvoltată este cea a Neprihănitei Zămisliri, despre care autorul spune că nu este exprimată explicit și clar în Biblie, dar e conținută implicit în texte precum Gen 3,15, Lc 1,28.42-43. Sunt prezentate teme din istoria Bisericii care au stârnit polemici sau reprezintă probleme actuale, precum Biblia și icoanele, stabilirea datei Paștelui, sfârșitul lumii. Printre temele dezvoltate se mai numără paradisul, purgatoriul și iadul, dar și problema reîncarnării, prezentând istoria apariției și trecerii de la un popor la altul a acestei doctrine, ajungând până în zilele noastre.

În analiza unor teme, părintele Dumea își propune să clarifice și unele polemici actuale, precum prezența icoanelor și a semnelor creștine în spațiile publice, din ce în ce mai dezbătută, credința, chiar și a unor creștini, în reîncarnare, povestirile fantastice din cărțile apocrife, care prezintă un grad mare de interes și credibilitate astăzi.

Cartea are un limbaj plăcut, pe înțelesul tuturor. De aceea, este recomandată tuturor celor care manifestă un interes pentru o înțelegere mai profundă a Noului Testament.

Cosmin Cimpoeșu

* * *

Pagini dificile ale Vechiului Testament,
Pr. Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-005-7, 13,5x20 cm, 262 p., 15 lei

Pagini dificile ale Noului Testament,
Pr. Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-006-4, 13,5x20 cm, 388 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat