Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"

În fiecare an, comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași îl sărbătorește pe patronul spiritual al Seminarului diecezan, care este sfântul Iosif. Acest eveniment s-a concretizat sâmbătă, 19 martie 2011, începând cu ora 10.00, printr-o sfântă Liturghie pontificală celebrată în capela institutului de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, înconjurat fiind de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului, și de părinții care constituie corpul profesoral, dar și de alți preoți de la diferite parohii din Iași. S-au alăturat lor studenții institutului, persoane consacrate și numeroși credincioși.

Liturghia pontificală cu ocazia hramului a început cu o procesiune, în timp ce corul Institutului intona cântarea "Patriarhule mărețe".

După proclamarea lecturilor, în cadrul cuvântului de învățătură, PS Aurel Percă a scos în evidență rolul fundamental pe care l-a avut sfântul Iosif în viața Sfintei Familii de la Nazaret. Deși nu avem multe informații din punct de vedere istoric cu privire la sfântul Iosif, Evangheliile au știut să prețuiască și să evidențieze cea mai frumoasă trăsătură pe care avut-o acesta: tăcerea exterioară și interioară, care i-au modelat inima spre a primi bogăția misterului mântuirii la care a devenit părtaș în calitatea sa de soț al Preacuratei Fecioare Maria. Tăcerea sfântului Iosif nu este un semn de ignoranță, ci ascunde o mare bogăție spirituală. Deși tace, el vorbește prin însăși disponibilitatea, simplitatea și viața sa feciorelnică, pusă cu totul în slujba Sfintei Familii. Iosif a știut să fie un soț exemplar și un tată purtător de grijă atât de demn, încât Isus însuși a fost numit de contemporanii săi drept "fiul lemnarului". Fiind un om drept și cast, el este mereu atent la vocea lui Dumnezeu, care vorbește numai în tăcere, și este mereu alături de Isus și de Mama sa.

Celebrarea liturgică din ziua de 19 martie a fost un semn de recunoștință pentru toți cei care au lucrat pentru binele viitorilor slujitori ai altarului, sărbătoarea hramului Seminarului fiind întotdeauna și momentul unui bilanț și al amintirii în rugăciuni a eforturilor numeroșilor binefăcători ai seminarului.

După recitarea Crezului și a Rugăciunii universale, a urmat Ofertoriul, la care trei seminariști au prezentat la altar: ostiile (pâinea nedospită care va deveni trupul lui Isus); vinul (rod al viței de vie și al trudei omului) și colecta (simbol al grijii față de Biserică și față de aproapele).

La sfârșitul celebrării, Preasfințitul i-a încurajat pe preoții și seminariștii prezenți să continue înaintarea, prin formarea pentru sfânta Preoție, în necunoscutul minunat al aventurii cunoașterii și iubirii lui Dumnezeu.

Tot în această zi, comunitatea Seminarului mai are un motiv de sărbătoare, întrucât se împlinesc 10 ani de la inaugurarea Librăriei "Sapientia" din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif". Această librărie propune celor interesați titluri de cărți de teologie și spiritualitate catolică, între care un loc deosebit îl ocupă cele editate de Editura "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, înființată în anul 2000. Această editură, coordonată de pr. dr. Ștefan Lupu, vicerector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, are ca obiectiv primar promovarea literaturii teologice și filozofice, într-un dialog permanent cu societatea contemporană, prin exercitarea slujirii magisteriale (munus docendi) pe care Isus Cristos a încredințat-o Bisericii sale și prin care dorește să-i conducă pe credincioși și pe oamenii de bunăvoință la cunoașterea și trăirea în adevăr, colaborând astfel la întărirea personalității Bisericii noastre locale, în dialog cu celelalte Biserici creștine din țară, precum și cu societatea civilă, pentru promovarea valorilor culturale și teologice din Biserica noastră locală și împărtășirea cu valorile teologice și culturale din Biserica universală.

Cu această ocazie, Editura "Sapientia" propune celor interesați oferte promoționale și reduceri de 30 % din prețul cărților apărute în cadrul acesteia, precum și reduceri de 20 % din prețul cărților apărute la alte edituri și care se află în stocul Librăriei "Sapientia". Mai multe informații se pot afla prin vizitarea site-ului Editurii, www.editurasapientia.ro.

Pentru aceste momente aniversare se cuvine să înălțăm un gând de mulțumire și recunoștință Părintelui ceresc, încredințându-ne mai departe ocrotirii sale providențiale.

Andrei Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Iași: Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat