Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Curtea neamurilor

Trei colocvii despre "iluminism, religii și rațiunea comună" vor marca în zilele de 24 și 25 martie 2011 lansarea oficială la Paris a "Curții neamurilor", noua "inițiativă de schimb, dialog și acțiuni comune între cei care cred și cei care nu cred", promovată la indicația papei și încredințată Consiliului Pontifical pentru Cultură. De fapt, la 21 decembrie 2009, Benedict al XVI-lea a exprimat dorința ca Biserica să deschidă un fel de "Curte a neamurilor", un loc, a explicat el, "în care oamenii să poată într-un fel să se agațe de Dumnezeu, fără a-l cunoaște și înainte de a fi găsit accesul la misterul său".

Marile întrebări. Inițiativa, care își ia numele de la spațiul vast de pe lângă templul din Ierusalim dedicat odinioară discuției dintre evrei și non-evrei, "este ca o completare la dialogul interreligios - explică o notă a dicasterului vatican - și constituie o angajare a Bisericii pe perioadă lungă care va interesa multe persoane din lume, care cred și care nu cred". Obiectivul este "de a contribui să se facă în așa fel încât marile întrebări ale existenței umane, mai ales cele cu caracter spiritual, să fie într-adevăr luate în considerare în societățile noastre și să fie dezbătute într-o reflecție rațională comună". "Societățile noastre, mai ales în Occident - se citește tot în notă - sunt străbătute de două fenomene în aparență contradictorii": pe de o parte "niciodată schimburile și dialogul nu au fost așa de valorizate" încât să constituie "caracteristicile cele mai prețioase ale societății moderne"; pe de altă parte "niciodată întrebările esențiale, cele pe care toți oamenii le împărtășesc cu privire la sensul vieții, la valorile care sunt la baza comportamentelor noastre, la problema despre Dumnezeu - despre absența lui pentru unii, despre prezența lui pentru alții - nu au fost așa de puțin împărtășite și dezbătute printre cei care cred și cei care nu cred". Alegerea pentru demararea proiectului a căzut asupra Parisului, "loc simbol al iluminismului", însă lansarea inițiativei a avut un fel de avanpremieră la 12 februarie la Universitatea din Bologna, Alma mater a tuturor ateneelor din Europa. Cu acea ocazie, președintele Consiliului Pontifical al Culturii, cardinalul Gianfranco Ravasi, a afirmat: "În cadrul Curții neamurilor, deocamdată, subliniez deocamdată, ne-am gândit să excludem pe unii: în mod substanțial pe cei prea puțin atei. Totuși ar trebui să intrăm și aici, în ceea ce este orizontul superficialității, imoralității, indiferenței, al caracterului evident, al locului comun, al stereotipului, al secularismului banal și devoțional incolor și insipid".

Trei colocvii în trei locuri simbolice. Cele trei colocvii din Paris, promovate de dicasterul vatican și de Institut Catholique, se vor desfășura în prezența cardinalului Gianfranco Ravasi în trei locuri simbol ale spațiului laic și vor avea participarea unor semnificativi exponenți ai culturii. Se începe în după amiaza zilei de 24 martie la UNESCO, fiind prezentă directoarea generală Irina Bokova, "pentru că acest dialog este în mod fundamental o problemă culturală și este internațională". La întâlnire vor interveni printre alții Giuliano Amato, fost președinte al Consiliului italian; Jean Vanier, fondator al L'Arche; părintele Laurent Mazas, director executiv al "Curții neamurilor", și François Bousquet, vice-rector al Institut Catholique. În dimineața zilei de 25 martie va găzdui colocviul Université Sorbonne, "pentru că acest dialog trebuie să fie favorizat" de "aporturile dezbaterii universitare și ale științelor". Printre vorbitori Patrick Gerard, rector al Academiei și cancelar al universităților din Paris, filozoful Jean-Luc Marion (Académie Française), și psihanalista Julia Kristeva. În după amiaza aceleiași zile întâlnire la Institut de France, "pentru că sunt interesate toate domeniile științei și disciplinele reprezentate în cele cinci Academii care constituie Institutul". Sesiunea se va desfășura pe trei teme: economie, etică și finanțe; drept și multiplicitatea referințelor culturale; artă, cult și cultură. Vor interveni printre alții cancelarul de la Institut, Gabriel de Broglie, și Rémi Brague, membru al Académie de sciences morales et politiques. Seara se va ține la Collége des Bernardins o masă rotundă conclusivă la care vor participa exponenți din lumea politicii, culturii, mass-media și întreprinderii.

Tinerii și papa. În aceeași seară pe esplanada catedralei Notre-Dame se va desfășura și un moment de sărbătoare dedicat în mod deosebit tinerilor, cu muzică, film, coregrafii, jocuri de lumini. Participanții vor fi primiți de cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris. Prin intermediul unui ecran mare situat pe esplanadă Papa va ține un discurs în videoconferință despre sensul și obiectivele inițiativei și va lansa mesajul său către tinerii prezenți în "curtea" de la Notre-Dame. Catedrala va rămâne în mod excepțional deschisă pentru cei care vor vrea să se roage împreună cu comunitatea din Taizé. După Paris, alte orașe vor primi manifestări ale "Curții neamurilor". Între acestea Firenze, Tirana, Stockholm, Praga, Berlin, Quebec, Moscova, Chicago și Washington.

(După agenția SIR, vineri 18 martie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat