Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Misiuni populare dedicate familiei creștine

În Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani au avut loc misiuni populare, în perioada 10-13 martie 2011. Predicile au fost ținute de pr. Cristinel Fodor, preot spiritual în Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. La Liturghia de încheiere, PS Aurel Percă a oferit credincioșilor binecuvântarea specială pentru dobândirea indulgenței plenare.

Tema acestor misiuni a constituit-o redescoperirea valorilor creștine conținute și transmise prin căsătorie și familie. Metoda abordată de părintele predicator a fost de a împărți fiecare predică în două părți, prima referindu-se la un dar primit de omenire din partea lui Cristos în schimbul "dărniciei" răutăților noastre (și în această categorie au fost incluse: coroana de spini, piroanele, setea, inscripția de pe cruce etc.), iar a doua parte referindu-se concret la sacramentul Căsătoriei și la instituția familiei.

Ideea de început a predicilor a avut în vedere fundamentul vieții de familie, care trebuie să fie Dumnezeu, căci numai împreună cu el cei doi soți se pot ajuta reciproc să-și trăiască vocația de a fi sfinți. Au urmat apoi îndemnul la supunerea soților unul față de celălalt, s-a accentuat indisolubilitatea căsătoriei și imoralitatea divorțului, necesitatea păstrării armoniei în familie indiferent de greutățile care sunt inerente. Nu în ultimul rând s-a reamintit soților că sunt chemați la a fi responsabili față de educația creștină pe care trebuie să o ofere copiilor oferiți de Dumnezeu, părintele predicator subliniind primordialitatea exemplului oferit acestora.

Întreaga comunitate din Săbăoani a luat parte la aceste misiuni populare (însumând zece sfinte Liturghii), concretizarea harului revărsat asupra credincioșilor dezvăluindu-se printr-o participare numeroasă la sacramentele Spovezii și al Euharistiei.

Duminică, 13 martie 2011, la ora 11.00 s-a celebrat sfânta Liturghie de încheiere a misiunilor populare, prezidată de PS Aurel Percă. Excelența sa și-a exprimat bucuria de a fi prezent în mijlocul credincioșilor din localitatea natală și a subliniat importanța acestor momente de har, care sunt misiunile populare, dar al lui Dumnezeu pentru întreaga comunitate și o reală ocazie de reînnoire a vieții creștine.

În încheiere, părintele paroh și decan Toma Encuță i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru iubirea milostivă ce a revărsat-o în aceste zile asupra credincioșilor din Săbăoani. De asemenea, a mulțumit părintelui predicator, Cristinel Fodor, pentru efortul depus spre slava lui Dumnezeu care trebuie să se manifeste în trăirea vieții creștine din cadrul familiei.

Răsplătește-i, Doamne, cu viața veșnică, pe toți cei care ne fac bine în numele tău!

Pr. Marius Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-13 martie: Săbăoani: Misiuni populare dedicate familiei creștine


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat