Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sesiunea a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli

Sâmbătă, 12 martie 2011, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman membrii Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli s-a reunit pentru o sesiune obișnuită, în conformitate cu programarea activității.

Sesiunea a fost prezidată de pr. prof. dr. Iosif Bisoc OFMConv., inspector școlar diecezan, care a convocat inspectorii zonali (din Bacău, Iași, Onești și Roman) și experții școlari, adică responsabilii cu problemele legate de învățământul religios preșcolar, școlar și liceal din Dieceza de Iași.

Întâlnirea a debutat cu rugăciunea de deschidere și salutul adresat de părintele Iosif Bisoc. La acest moment inițial a fost prezent și părintele Emilian Cătălin, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România din cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, care a adresat salutul său și a urat succes participanților la întrunire.

În continuare discuțiile și dezbaterile purtate au accentuat principalele obiective, strategiile de desfășurare și termenele de implementare a importantelor activități din domeniul educațional-religios.

Un punct important al întâlnirii l-a constituit dezbaterile referitoare la noua Lege a Educației Naționale (LEN). Doamna Violeta Apostu a atras atenția asupra impactului acestei legi asupra viitorului orei de religie în școală, deși potrivit articolului 18, aliniatul 1, disciplina religie este inclusă ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun în planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial și liceal. Modalitatea de aplicare a legii, posibilitatea interpretării ei și nuanțarea diferitelor pasaje pot să afecteze bunul mers al actului educativ-religios, în contextul instituțiilor de învățământ din țara noastră.

Referitor la etapele ulterioare ale unor concursuri (desene: "Să trecem pragul speranței" și eseuri: "Lumină din lumină") și ale olimpiadelor școlare, au fost discutate și stabilite detaliile bunei desfășurări, în conformitate cu regulamentele aflate în vigoare și cu cerințele Inspectoratelor Școlare Județene. Concursurile școlare și Olimpiada diecezană de religie se vor desfășura la Iași, în ziua de 14 mai 2011, iar Olimpiada națională de religie-liceu se va desfășura la mănăstirea carmelită de la Ciofliceni, județul Ilfov, în perioada 28-30 aprilie 2011.

În privința întâlnirii anuale a profesorilor de religie ce va avea loc la Pralea în perioada 21-22 mai 2011, a fost stabilit programul pe zile, problematica ce trebuie dezbătută și detaliile legate de organizare, responsabil direct fiind părintele Benone Lucaci.

În ceea ce privește învățământul preșcolar, doamna Carmen Nedelcu, expert ARACIP, a expus modalitățile de implementare a standardelor de evaluare în grădinițele și unitățile școlare din dieceză, în situația actuală. Materialele prezentate de doamna Carmen Nedelcu, portofoliile, mapele, au demonstrat interesul și atenția pe care o educatoare trebuie să le acorde în munca de macroproiectare și microproiectare a activității didactice, din punct de vedere psihopedagogic și legislativ. Activitatea metodico-didactică desfășurată în cadrul întâlnirii anuale a educatoarelor din grădinițele confesionale, din 5 martie 2011, de la Grădinița "Fericitul Ieremia" din Tomești, județul Iași, a subliniat și aprofundat problematica proiectării, organizării și desfășurării științifice a demersului didactic.

La această întâlnire a fost prezentă și tânăra Gilberta Hobincu care a fost timp de doi ani misionară în Kenya și care acum activează la Centrul Misionar Diecezan Iași. Prezența sa a fost motivată de dorința și intenția implementării unui proiect al Centrului Misionar, în parteneriat cu Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, prin profesorii de religie din dieceză. Proiectul se derulează pe toată perioada Postului Mare și presupune distribuirea "Cutiuței speranței" tuturor elevilor din dieceză. Detalii și mai multe explicații pot fi găsite în revista "Lumina creștinului", ultimul număr, la pagina 20, după cum a făcut referire Gilberta Hobincu.

Intervențiile ulterioare s-au legat de modalitățile de realizare a cursurilor de perfecționare continuă adresate cadrelor didactice.

La final, s-a stabilit ca în cadrul zilelor dedicate sărbătorii fericitului Ieremia de la Onești să se desfășoare și simpozionul național cu tema "Familia și școala în învățământul contemporan", aflat la ediția a doua.

Următoarea întâlnire a oficiului a fost stabilită pentru 4 iunie 2011 la Onești.

Prof. Fulvina Blînda


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat