Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zelarino (Italia): "În slujirea credinței fraților imigranți"

"În slujirea credinței fraților imigranți" a fost deviza sub care s-a desfășurat miercuri, 2 martie 2011, la Zelarino (Mestre, Veneția, în Italia), cea de-a doua întâlnire formativă pentru preoții care se ocupă de imigranți și asistă spiritual comunitățile etnice prezente pe teritoriul Italiei. Întâlnirea a fost organizata de Comisia "Migrantes", organismul în cadrul Conferinței Episcopale din Italia, care se ocupă de coordonarea pastorală și asistența spirituală a imigranților.

Preoții participanți, în număr de 80, proveneau din diferite zone ale Italiei fiind de diferite naționalități și rituri: 14 dintre aceștia erau din România (5 de rit romano-catolic și 9 de rit greco-catolic).

Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune prin care s-a invocat lumina Duhului Sfânt și s-a propus spre reflecție o rugăciune rostită zilnic de un preot ce se ocupa de asistența spirituală a unei comunități de emigranți italieni de peste acum 50 de ani. "În fiecare dimineață când mă trezesc, Doamne, îți mulțumesc că m-ai făcut misionar pentru un popor pribeag... că m-ai învățat să am milă de toți: bărbați și femei, tineri și vârstnici, care înfruntă atâtea încercări cu credință și curaj... Tu, precum acel «străin» în drumul spre Emaus, însoțește-ne și arată-ne adevăratul drum spre împărăția ta".

După acest moment de rugăciune și de reflecție, episcopul desemnat de Conferința Episcopală Regională din Triveneto ca președinte al Comisiei pentru Emigranți din regiune, Excelența sa Adriano Tessarollo, episcopul de Chioggia, a prezentat planul teologico-pastoral al întâlnirii. S-a trecut apoi la dezbaterea, în grupuri, a temelor propuse.

Din statistici reiese că în partea de nord-est a Italiei sunt prezenți peste 660.000 de imigranți. Doar aproximativ 13% dintre aceștia sunt catolici și care provin de pe toate continentele.

Din discuțiile desfășurate pe parcursul mai multor ore, a reieșit necesitatea reafirmării centralității imigrantului în activitatea pastorală și misionară a tuturor preoților, nu numai a celor direct implicați în acest sector pastoral. De fapt s-a constatat o schimbare structurală a fenomenului migrator din Italia: s-a trecut de la "stadiul de urgență", de ajutorare urgentă a imigranților, la o nouă etapă, aceea de integrare a comunității de imigranți în cadrul comunității italiene locale.

Din partea preoților străini prezenți în Italia a fost semnalat faptul că o astfel de schimbare poate duce la o "sărăcire" culturală a comunităților de imigranți și a societății italiene în general: fiecare comunitate venind cu propriul bagaj cultural și spiritual, cu propriile valori și tradiții. Dacă integrarea imigranților va fi înțeleasă ca o "renunțare" la acest bagaj, aceștia vor pierde nu numai legătura cu propriile rădăcini culturale, dar vor fi greu de înțeles și asistat spiritual. Acest lucru se va întâmpla pentru simplul motiv că nimeni nu va înțelege cultura și spiritualitatea în care s-au născut, format și crescut.

Aceasta "sărăcire" se poate deja observa în contextul noilor generații, așa-zisele "generații cu liniuță" rezultate din "combinația" diverselor componente culturale: italiană, romană, europeană, africană etc. Rezultă, astfel, generațiile de tip: italo-română, afro-europeană etc. În acest "colorat" context socio-religios apar mai multe întrebări: ce identitate culturală și spirituală au aceste noi generații? Care va trebui să fie asistența spirituală ce va trebui acordată acestor generații? Ce formare va trebui să aibă preotul care asistă astfel de comunități pentru a putea să înțeleagă fundalul cultural și spiritual al acestor credincioși? Acestea sunt întrebările la care atât comunitatea italiană, cât și Comisia "Migrantes" își propun să răspundă și încearcă să găsească soluții în perioada următoare.

Preoții români prezenți la aceasta întâlnire (pr. Paul Budău din Padova, pr. Daniel Mărtinaș din Verona, pr. Ciprian Ghiurcă din Pordenone-Cordenons, pr. Iosif Lucaci din Vicenza-Schio și pr. Valentin Aenoaei din Gorizia-Monfalcone) au evidențiat strânsa legătură culturală și spirituală dintre poporul român și cel italian - ceea ce a dus la o integrare "naturală" a comunității române în Italia - dar au dorit să sublinieze și fenomenul "îmbogățirii" vieții spirituale a comunității italiene odată cu integrarea românilor, aceștia din urmă aducând acel "suflu nou și tânăr" comunităților parohiale din Italia și societății italiene în general.

Tuturor cititorilor, un salut fratern din partea preoților care sunt "în slujirea fraților imigranți".

A consemnat pr. Valentin Aenoaei


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat