Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Oder: Ioan Paul al II-lea, "un adevărat om și un om al lui Dumnezeu"

Postulatorul cauzei lui Wojtyla la o întâlnire la "Sfânta Cruce"

Ioan Paul al II-lea era "un adevărat om și un om al lui Dumnezeu". Asta a declarat Mons. Slawomir Oder, postulator al cauzei de beatificare a lui Karol Wojtyla, întâlnindu-se la 9 martie 2011 cu un grup de studenți și profesori de la Facultatea de Comunicație din Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce".

Mons. Oder a justificat necesitatea procesului afirmând că "trebuie lăsate generațiilor viitoare motivele care, la vremea aceea, ne-au făcut să strigăm «sfânt imediat»". Pentru postulatorul uneia din cele mai populare cauze de beatificare, și probabil cea mai populară din istoria Bisericii, procesul trebuie alăturat istoriei, motiv pentru care nu numai că nu era inutil, așa cum mulți ar fi putut să creadă la început, ci era și necesar.

Uriașa verificare de documente și mărturii, care se adaugă la recunoscuta faimă de sfințenie, nu a revelat nimic nou, nu au reieșit aspecte necunoscute ale persoanei, grație deci transparenței de viață a slujitorului lui Dumnezeu: "Într-un anumit sens, toți știam asta: nu există un Ioan Paul al II-lea mediatic, un Ioan Paul al II-lea privat... nu, nu au existat descoperiri inedite. Adevărata descoperire a fost aceea de a dovedi că Ioan Paul al II-lea era un om autentic. Procesul a făcut să se înțeleagă motivația acestei coerențe și unități de viață: relația sa strânsă cu Isus Cristos".

Trei sunt motivele care explică rapiditatea procesului: faima de sfințenie, care în acest caz era vizibilă deja înainte de a începe; inițiativa cardinalilor care au cerut în scris începerea cauzei înainte de a se retrage în conclavul care avea să-l aleagă pe succesorul său; și convingerea personală a lui Benedict al XVI-lea, "care fiind cel mai strâns colaborator al său, avea să devină prin drept martorul cheie al procesului".

Oder, care a dedicat șase ani ca să conducă lucrările de investigație care documentează faima de sfințenie, virtuțile eroice ale venerabilului și minunea necesară pentru a completa cauza, a rezumat în sinteză extremă figura lui Ioan Paul al II-lea cu acest cuvinte: "era un adevărat om și era un om al lui Dumnezeu".

Răspunzând la una din întrebările despre defectele lui Karol Wojtyla, a amintit câteva anecdote care ilustrează umorul său, amintind că sfințenia nu consistă în a nu avea defecte sau a comite erori, cât mai ales în a lupta eroic împotriva lor până la sfârșit. Pentru aceasta, de obicei ultimii zece ani din viața unei persoane sunt cei mai semnificativi în orice proces. A adăugat cu o anumită ironie: "numai două persoane s-au născut și au crescut fără defecte: Isus și Maria".

Întâlnirea cu Mons. Slawomir Oder a fost una din inițiative ca pregătire a beatificării lui Ioan Paul al II-lea pe care Universitatea "Sfânta Cruce" a organizat-o pentru a da omagiu primului papă polonez.

La 1 aprilie se va ține o zi de studiu, la care vor participa cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, dr. Joaquin Navarro-Vals, fost purtător de cuvânt al Sfântului Scaun, și câțiva vaticaniști și profesori de comunicație. Titlul Zilei va fi: "Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea: opinie publică și sensus fidei".

(După Zenit, 10 martie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat