Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: Cursuri de formare voluntari

În zilele de 26 februarie și 5 martie 2011 au avut loc primele două cursuri de formare voluntari în comunitate din cadrul proiectului "Caritate prin misiune și implicare socială", inițiat de Centrul Diecezan Caritas Iași, ca urmare a necesității conștientizării oamenilor de a se implica social și a marcării Anului European al Voluntariatului, an ce promovează cetățenia activă și voluntariatul.

Proiectul "Caritate prin misiune și implicare socială" se va desfășura în toate decanatele Diecezei de Iași pe parcursul a cinci luni, în perioada februarie-iunie 2011, și are ca scop formarea de voluntari Caritas, care să se implice în comunitate prin oferirea de ajutor și inițiative în sprijinul comunității din care fac parte.

"Caritate prin misiune și implicare socială" este un proiect care dorește să aducă un aport favorabil în comunitate prin implicare socială, responsabilitate și răspândire a valorilor creștine. Se dorește ca persoanele implicate să practice cât mai eficient doctrina creștină din punct de vedere social, aceea de a se implica spre ajutorarea comunității și persoanelor defavorizate.

Până în prezent cursul s-a desfășurat deja în Decanatul de Valea Siretului, în localitatea Butea, jud. Iași, unde au participat 32 de persoane, și în Decanatul de Roman, în localitatea Săbăoani, jud. Neamț, unde au participat 36 de persoane dornice a se implica în calitate de voluntari în comunitate.

Cursul a început cu prezentarea participanților, apoi prin metode interactive de implicare a acestora, voluntarii au avut ocazia să învețe ce înseamnă voluntariatul și ce implică acest lucru, au descoperit împreună care sunt calitățile voluntarilor, care sunt efectele voluntariatului, au învățat ce înseamnă să lucrezi în echipă și care sunt avantajele acestui lucru, au pus în practică etapele elaborării unei strategii de rezolvare a problemelor din comunitate, și au căpătat abilități necesare pentru a se implica în comunitate.

S-a evidențiat faptul că voluntariatul este activitatea desfășurată din proprie inițiativă, prin care o persoană își oferă timpul, talentele și energia în sprijinul altora fără o recompensă de natură financiară. Unele dintre efectele voluntariatului, și recompensele dobândite de aceștia în timp, sunt îmbunătățirea comunicării, valorificarea cunoștințelor, crearea de noi legături cu oamenii, și nu în ultimul rând dezvoltarea personală prin dobândirea de experiențe, deprinderi, abilități și informații.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat până acum în realizarea acestor cursuri: pr. decan paroh Petru Blaj din Butea, pr. decan paroh Toma Encuță din Săbăoani, sr. Elisabeta Barolo, superioara comunității de la Butea a Congregației "Misionarele Patimii lui Isus", surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion", voluntarilor și participanților.

Oana Romila

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 februarie: Caritas: Cursuri de formare voluntari. Butea

5 martie: Caritas: Cursuri de formare voluntari. Săbăoani


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat