Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prima condiție a evanghelizării este adorația

Interviu luat Monseniorului Dominique Rey, episcop de Fréjus-Toulon (Franța)

De Gisèle Plantec

Între 20-24 iunie 2011, se va ține la Roma Întâlnirea internațională despre adorația euharistică, la inițiativa Monseniorului Dominique Rey, episcop de Fréjus-Toulon, cu participarea, printre alții, a șase cardinali.

În acest interviu dat agenției Zenit, Monseniorul Rey explică importanța adorației euharistice pentru Biserica de astăzi și a roadelor care se așteaptă pentru Biserică de la această întâlnire fără precedent în Cetatea eternă.

Biserica se mobilizează intens pentru a pregăti această Întâlnire internațională despre adorația euharistică. Care este importanța ei și care sunt așteptările pentru această întâlnire?

Monseniorul Rey: Această întâlnire se încadrează perfect în opera dusă înainte de papa Benedict al XVI-lea care, pe urmele lui Ioan Paul al II-lea, vrea să promoveze o nouă conștientizare cu privire la urgența misionară cu care se confruntă Biserica, astăzi mai mult ca oricând. Tema întâlnirii "De la adorație la evanghelizare" subliniază că acest nou impuls misionar trebuie să se înrădăcineze în viața eclezială și euharistică. Prima condiție a evanghelizării este adorația. Din păcate unele propuneri misionare de astăzi se prezintă mai mult ca marketing sau promovare comercială decât ca mărturie de credință. Riscul este acela al unei deformări a metodei de evanghelizare.

Este pentru prima dată că la Roma se desfășoară o întâlnire despre această temă. Și participarea a numeroși cardinali, episcopi și martori care lucrează în domeniu ca evanghelizatori și adoratori, evidențiază interesul trezit de temă. Acest congres vrea să dea un suflet și o spiritualitate acestei noi evanghelizări așa de necesară pentru reînnoirea Bisericii și pentru iradierea mesajului evanghelic.

Pentru ce este importantă adorația? După părerea dumneavoastră, cine este chemat la adorație?

Monseniorul Rey: Adorația euharistică constituie o prelungire a celebrării euharistice. Credinciosul primește oferirea lui Cristos care se dăruiește Tatălui pentru mântuirea tuturor. A adora Preasfântul Sacrament înseamnă a intra în contemplarea lui Isus Euharistie. Înseamnă a accepta, în același timp, așa cum va spune apostolul Paul, de a oferi însăși viața noastră ca jertfă pentru a participa la mântuirea lui Cristos.

Adorația este un gest de recunoaștere, contemplând până la ce punct ne iubește Cristos, făcându-se hrană, și este și un gest personal în care și noi putem intra, în el și prin el, în această operă de mântuire.

Fiecare creștin este chemat, în virtutea consacrării sale baptismale, să devină adorator în duh și adevăr. Îmi amintesc de fraza filozoafei Simone Weil care obișnuia să spună după convertirea ei: "În sfârșit am descoperit pe cineva în fața căruia să mă pun în genunchi". În Apocalips descoperim că gloria cerească va consta în jubilare și în adorație. Dacă încep să ador astăzi, mă pregătesc să intru în plinătatea condiției mele filiale de atunci când voi contempla fața lui Dumnezeu. Orice om este făcut pentru a adora, adică pentru a recunoaște domnia lui Cristos și, în acest gest de dăruire de ei înșiși, care implică adorația, dăruirea totală și definitivă Lui.

Întâlnirea este organizată de Misionarii Preasfintei Euharistii, o nouă comunitate pe care dumneavoastră ați întemeiat-o în dieceză în anul 2007. Care este misiunea acestei comunități în Biserica de astăzi?

Monseniorul Rey: Această asociație de clerici de drept diecezan este chemată, sub supravegherea mea, să dezvolte în Biserică adorația euharistică în inima vieții parohiale. Această asociație organizează misiuni euharistice în colaborare cu diecezele și preoții care recurg la serviciile sale nu numai pentru a dezvolta o autentică evlavie euharistică, ci și pentru a introduce comunitățile creștine într-un spirit misionar, într-un nou impuls pastoral. Enoriașii sunt chemați să se rânduiască, zi și noapte, în adorarea Preasfântului Sacrament expus. Pentru aceasta trebuie furnizată lor o cateheză euharistică.

Misionarii Preasfântului Sacrament sunt prezenți în Statele Unite și în Italia, chiar dacă sediul lor central este la Sanary (Var, Franța). Merg din parohie în parohie, răspândind și promovând învățătura Magisteriului și a autorilor spirituali, cu privire la valoarea adorației euharistice.

Cui se adresează această întâlnire? Ce vrea să propună în mod concret?

Monseniorul Rey: Întâlnirea este adresată tuturor celor care în Biserică sunt deja sensibili față de importanța adorației euharistice, dar mai în general tuturor păstorilor, persoanelor consacrate și laicilor care doresc să aprofundeze sensul Euharistiei, în dimensiunea sa liturgică, de sacrificiu, socială, și în legătura dintre adorație și celebrare. Zilele vor fi presărate de celebrări euharistice, în formă obișnuită și extraordinară, precum și de alte funcțiuni liturgice. Vor fi momente de adorație a preasfântului sacrament.

Învățăturile principale vor fi oferite înainte de amiază. Se prevăd și momente de interschimb, în care vor fi tratate teme mai concrete. Întâlnirea se va încheia cu procesiunea euharistică din solemnitatea Corpus Domini, prezidată de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea.

Adorația euharistică a avut un rol în vocația dumneavoastră personală sau în slujirea dumneavoastră de preot și episcop?

Monseniorul Rey: Am descoperit cu intensitate mai mare adorația euharistică atunci când eram rector al sanctuarului de la Paray le Monial. Fiind membru al Comunității Emmanuel și stând alături de întemeietorul ei, Pierre Goursat, care era un adorator fervent al Preasfântului Sacrament, am experimentat până la ce punct această rugăciune dădea forță vieții mele spirituale și sacerdotale. Orice rodnicie creștină este sacrificală. Își are originea în gestul pe care Cristos l-a înfăptuit în Paștele său și pe care Euharistia îl actualizează în fiecare celebrare.

În adorația euharistică ne fixăm privirea spre acest gest infinit de iubire, pe care Biserica nu încetează să-l reia la fiecare Liturghie. Am putut constata multele roade spirituale și misionare ale adorației euharistice în contextul diferitelor responsabilități ministeriale pe care le-am asumat. Pentru acest motiv am luat inițiativa de a prezenta cardinalului Antonio Cańizares Llovera, prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, acest proiect și am cerut Misionarilor Preasfintei Euharistii să se ocupe de organizare.

Pentru mai multe informații: http://www.adoratio2011.com

(După Zenit, 7 martie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat