Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicosia: Întâlnire a episcopilor catolici din sud-estul Europei pe tema pastorației tinerilor

Capitala Ciprului a găzduit Cea de-a 11-a întâlnire a președinților Conferințelor Episcopilor din sud-estul Europei, în perioada 3-6 martie 2011, cu tema: "Înrădăcinați în Cristos. Tari în credință. Pastorația tinerilor în sud-estul Europei". Au participat reprezentanți a șapte Conferințe Episcopale: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, România, Conferința Episcopală Internațională "Ss. Ciril și Metodiu" și Republica Moldova. Participanții au adresat un mesaj tinerilor catolici din țările din sud-estul Europei

Din România au participat PS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, delegat al PF Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, iar din Republica Moldova, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, care a avut o intervenție despre situația tinerilor din Republica Moldova, prezentând și o radiografie a societății moldovenești, dar și inițiativele Bisericii Catolice din Moldova în favoarea pastorației tinerilor din această republică.

Au fost prezenți la lucrări și nunțiul apostolic în Cipru, Fouad Twal, patriarhul latin al Ierusalimului și observatorul Sfântului Scaun la Consiliul Europei de la Strasbourg, precum și numeroși experți.

Întâlnirea a fost organizată la invitația adresată de Mons. Youssef Soueif, arhiepiscop maronit al Ciprului, și s-a dorit un moment de pregătire pentru Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului de la Madrid, care se va desfășura în perioada 16-21 august 2011.

Programul a inclus diferite momente de rugăciune și numeroase ocazii de întâlnire cu diferitele comunități catolice locale, cu persoanele consacrate și cu tinerii. Întâlnirea a avut o dimensiune ecumenică prin vizita la mitropolitul Georgios din Pafos și intervenția mitropolitului Isaias de Tamassou despre realitatea tinerilor ortodocși în Cipru. Episcopii au vizitat unele sate maronite din partea de nord a insulei Cipru, ca o mărturie a solidarității lor față de comunitatea maronită care, așa cum se întâmplă cu alte comunități creștine, dorește să se reîntoarcă în sate, acest fapt fiind o chestiune fundamentală pentru existența și viitorul comunității.

Participanții au avut și o întrevedere cu Dimitris Christofias, președintele Republicii Cipru, căruia i-au exprimat dorința ca poporul cipriot să poată cât mai curând să-și rezolve pașnic problemele politice și să se poată reuni într-o singură patrie, iar refugiații să se întoarcă în țară, lăcașurilor de cult să le fie restituită funcția lor originară.

A fost amintită și figura episcopului Luigi Padovese, fost președinte al Conferinței Episcopilor din Turcia, care obișnuia să participe la aceste reuniuni, dar care a fost ucis în luna iunie 2010.

La încheierea întâlnirii a fost celebrată o sfântă Liturghie, duminică, 6 martie, în catedrala maronită "Doamna Harurilor".

Partea tematică a început cu intervenția părintelui Eric Jacquinet, responsabil al Secțiunii Tineri în cadrul Consiliului Pontifical pentru Laici, și cu intervenția părintelui Francesco Pierpaoli, director al Centrului "Ioan Paul al II-lea" din Loreto, după care au urmat rapoartele fiecărei Conferințe a Episcopilor.

La încheierea întâlnirii și în lumina numeroaselor intervenții, participanții au dorit să adreseze un mesaj tinerilor catolici din țările din sud-estul Europei.

"Vrem să vă încurajăm.

Dragi tineri catolici, chiar dacă sunteți în minoritate în țările voastre, să nu vă descurajați! Sunteți în comuniune cu milioane de tineri catolici din toată lumea. ZMT de la Madrid, pentru care unii dintre voi vă pregătiți să participați, va constitui o puternică încărcătură de încurajare pentru voi toți. Nu sunteți singuri care credeți și sperați în Cristos. O imensă maree de tineri speră în Cristos, îl iubește pe Cristos și se încrede în Cristos.

Cunoaștem dificultățile voastre.

Dificultățile reprezentate de familii distruse, dificultăți în a găsi un loc de muncă stabil, dificultăți care derivă din «eclipsa simțului lui Dumnezeu» în societățile în care sunteți chemați să trăiți, dificultăți din cauza exemplului rău dat de unii adulți. Pentru mulți dintre voi sunt dificultăți care derivă din faptul că trăiți într-o societate care timp de decenii a fost dominată de ideologii totalitare și de ateism practic și teoretic care încă înveninează sufletele...

Ne încredem în voi.

În ciuda acestor dificultăți, avem o imensă încredere în voi, în generozitatea voastră înnăscută, în refuzul vostru de a vă adecva în mod pasiv la moda timpurilor, în sensibilitatea voastră pentru suferințele aproapelui, în sensul vostru de dreptate, pentru căutarea păcii, în setea de adevăr care vă caracterizează. Ne este cunoscută voința voastră de interioritate și de tăcere care se exprimă în rugăciunea prelungită. Toate acestea, dacă sunt puse în valoare, poate reprezenta o forță imensă de reînnoire a comunităților noastre. Voi puteți deveni drojdia care dă aromă comunităților obosite și care uneori nu mai sunt motivate.

Creați legături, creați punți.

Voi trăiți în societăți multiculturale, multireligioase și multietnice. Sunteți chemați să dați mărturie despre invitația adresată de Cristos de a răspândi iubire pentru toți oamenii, dincolo de orice religie și de orice ideologie. Noi știm că pentru creștin: «Așadar, nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici [om] liber, nici bărbat și nici femeie: voi toți sunteți una în Cristos Isus» (Gal 3,28). Sunteți chemați să iertați cele suferite de părinții voștri, să depășiți cu tandrețea lui Cristos situațiile tragice care au marcat trecutul. Sunteți chemați să realizați ceea ce, uneori, nu a reușit să facă generația care v-a precedat: dialogul fratern cu cei de o vârstă cu voi chiar de religie diferită sau aparținând unei alte confesiuni creștini: colaborarea pentru dreptate și pace. Astăzi voi aveți mai mult ca ieri capacitatea de a înțelege motivele celorlalți. Astfel, mărturia voastră de creștini va deveni și angajamentul vostru misionar într-o societate unde violența și ura par să caracterizeze timpul nostru.

«Rămâneți înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință»

Tema inspiratoare a ZMT de la Madrid constituie și pentru noi, păstorii voștri, o invitație presantă: «Înrădăcinați și întemeiați în Cristos» înseamnă a vă întemeia toată viața voastră pe persoana lui Cristos. Este vorba de totalitatea vieții și nu de parțialitatea experiențelor noastre; este vorba de adevărate temelii pe care se bazează toată viața omului; este o viziune, o alegere, o atitudine, un proiect de viață; un mod de a trăi. Cel botezat este chemat să vadă în botezul său un semn al apartenenței la persoana însăși a lui Cristos. Aici se trăiește întâlnirea cu Cristos-tânăr care îi cheamă pe tineri să-l urmeze și să devină discipolii său și profeți ai evangheliei sale în lumea de astăzi.

Fie ca Fecioara, Theotokos, sfinții apostoli fondatori ai acestei Biserici din Cipru, Paul și Barnaba și sfântul Maron, părintele Bisericii Maronite, să vă ocrotească și să mijlocească pentru toți tinerii noștri".

Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE) reunește președinții din 33 de Conferințe ale Episcopilor de pe acest continent, reprezentați de președinții acestora și arhiepiscopul de Luxemburg, Principatul de Monaco și arhiepiscopul maronit al Ciprului, precum și episcopul de Chișinău (Republica Moldova). Președinte al acestui consiliu este cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, primat al Ungariei; vicepreședinți sunt cardinalul Josip Bozanić, arhiepiscop de Zagreb, și cardinalul Jean-Pierre Ricard, arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul general al CCEE este pr. Duarte da Cunha. Sediul secretariatului este în St Gallen, în Elveția. Situl oficial este www.ccee.ch.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat