Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Aniversarul morții fericitului Ieremia

Sâmbătă, 5 martie 2011, cu ocazia aniversarului morții fericitului Ieremia Valahul, la sanctuarul dedicat acestuia la Onești s-a celebrat o sfântă Liturghie solemnă prezidată de către pr. dr. Ștefan Lupu, vicar episopal, delegat al păstorului diecezei.

Alături de celebrantul principal, i-au adus liturgic omagiu fericitului nostru circa 40 de preoți, mulți dintre ei venind de la mari depărtări împreună cu credincioși din parohiile pe care le păstoresc, credincioși ce îl cinstesc în chip deosebit pe fericitul Ieremia Valahul și care au umplut cripta sanctuarului, în ciuda vremii nu tocmai favorabile.

După salutul inițial al pr. Leon Budău, superiorul custodiei, ceremonia a continuat cu sfințirea uleiului ce arde încontinuu lângă moaștele fericitului Ieremia, oferit anul acesta de către Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Onești, în frunte cu păstorul acesteia, pr. Anton Ioan, bun prieten al fraților capucini și pentru mulți ani profesor la Seminarul și Liceul Catolic din localitate, apoi s-a continuat cu sfânta Liturghie solemnă.

În cuvântul de învățătură, pr. Ștefan Lupu a căutat să rezume principalele trăsături ale personalității fratelui Ieremia, cele care de fapt l-au condus la sfințenie: ascultarea și dăruirea de sine.

Înainte de încheierea acestei mărețe celebrări a fost binecuvântată și o statuie a sfintei Fecioare Maria (de la Fatima), ce va fi expusă cultului public alături de moaștele fericitului Ieremia și care va fi purtată în procesiune pe străzile Oneștiului în ziua de 13 a fiecărei luni. Cântul corului animat de profesoara Monica Grosu, format din elevi ai Liceului "Fericitul Ieremia", din seminariști și studenți capucini au înfrumusețat și însuflețit sfânta Liturghie și au încântat pe toți cei ce au participat la această măreață sărbătoare, dedicată acestui precursor și îndrumător pe calea sfințeniei, care este pentru noi toți fericitul Ieremia.

Aș vrea să adaug aici și îndemnul pe care Frații Capucini l-au făcut în ultimul număr al "Glasului Fericitului Ieremia" (nr. 3, p. 4 - accesibil și pe www.ofmcapucini.ro), apel ce îndeamnă la a nu ține "ascunse sub obroc" harurile primite de la Dumnezeu prin intermediul fericitului Ieremia, știut fiind că un har atrage după sine un alt har, o mărturisire atrage o altă mărturisire, iar toate împreună vor conduce cu siguranță la ridicarea lui la cinstea deplină a altarelor.

*

Mărturii contemporane

O rubrică despre ajutorul oferit de fericitul Ieremia celor ce apelează la el.

Sunt persoane dintre noi, persoane pe care le cunoaștem, persoane care au avut încredere în acest sfânt atât de apropiat nouă și care și-a plecat urechea la necazurile multora. De aproape trei decenii ne rugăm în fiecare luni fericitului Ieremia în bisericile noastre romano-catolice și, cu siguranță, mulți dintre cei ce i s-au adresat au fost ajutați de el: din păcate, aceste haruri obținute sunt ascunse "sub obroc", nu fac lumină, nu-i îndeamnă pe alții să apeleze la el, să beneficieze de ajutorul său. Îndemnul nostru, al Fraților Capucini, este tocmai acesta: faceți cunoscute binefacerile primite și altora, pentru a le da puțin curaj, atât ca să se încreadă în el, dar și să comunice altora aceste "mirabilia Domini" pe care Dumnezeu le-a înfăptuit și le înfăptuiește prin mijlocirea slujitorului său, Ieremia Valahul.

Aceste simple mărturii le puteți încredința fie păstorilor voștri sufletești din parohiile de care aparțineți și care apoi ni le vor comunica, fie fraților capucini din comunitățile cele mai apropiate, fie direct la Sanctuarul "Fericitul Ieremia" (Bvd. Belvedere, 7. 601091 Onești, Bc; tel. 0234/321100; fax 0234/315039) sau la adresa de e-mail: marian.ianos@yahoo.it

Cu mulțumiri și încurajări în stăruință,

Pace și bine!

Frații Capucini

Puterea rugăciunii prin mijlocirea sfinților

Sau povestea unei vindecări

"În ziua de 18 mai (2008) - mărturisește tatăl unui puști, Vlăduț, ce avea pe atunci doar 7 ani și care era deja afectat de retinopatie pigmentară, o boală a ochilor de care sufereau ambii părinți și care este și ereditară - (...) după ce am ajuns (în biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău, unde tocmai poposiseră moaștele fericitului în pelerinajul "întoarcerii acasă"), băiatul ne-a cerut să îl lăsăm în față, să vadă mai bine racla în care era sfântul; în timpul slujbei, când toată lumea se ruga o rugăciune specială, iar episcopul venit de la Iași spunea ca toată lumea să-și pună în gând o dorință, atât eu cât și soția ne doream ca să se termine cât mai repede problema cu copilul (...) După slujbă, în drum spre o rudă, copilul tot spunea că și-a pus și el nu o dorință, ci două: să vadă și să avem cu toții sănătate și ne tot întreba dacă a făcut bine (nu era sigur că i se vor împlini amândouă). A doua zi dimineața, pe când stăteam la masă, soția l-a întrebat dacă se bucură de vizita unui cunoscut, iar el a răspuns că da, dar că se bucură mai mult că nu mai vede dublu..."

Preotul care s-a ocupat de caz și care ni l-a semnalat, pr. Ferenț Tancău de la Parohia Barați-Bacău, explică această întâmplare miraculoasă: "Nu știu cum și în ce mod cele petrecute la Bacău pot avea o rezonanță, însă pentru mine, care cunosc bine această familie și simplitatea copilului Vlăduț, a fost ceva ce nu pot defini... Azi ai nevoie de ochelari, iar mâine nu. Și așa a rămas până în ziua de azi! Cred că totul a plecat de la credința acestei familii, apoi simplitatea, nevinovăția și încrederea lui Vlăduț (...) Tatăl puștiului a rămas de lemn când l-a întrebat pe puști cum s-a rugat, iar acesta i-a răspuns că a plâns, a privit și s-a rugat, cerând sănătatea ochilor, pentru a putea să fie mai târziu sprijin pentru părinți (...).

Cert este că acel copil a obținut ceea ce și-a dorit, mărturie stau atât documentele medicale și ochelarii (cu niște lentile ca niște funduri de sifon!) închiși într-o raclă așezată la picioarele fericitului Ieremia, în Sanctuarul dedicat lui din Onești, iar puștiul este mai "obraznic" cu trei ani! Atâți au trecut de atunci...

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat