Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Botoșani: Liturghie închinată mamelor

Duminică, 6 martie 2011, la biserica romano-catolică "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Botoșani, sute de credincioși au trăit momente deosebite și impresionante la Liturghia dedicată mamelor.

De regulă, în această comunitate, în prima duminică a fiecărei luni sfânta Liturghie de la ora 11.00 este celebrată pentru copii și tineri. Aflându-ne în luna martie, luna în care, prin excelență, ne gândim mai mult la persoana care ne-a dat viață și care se îngrijește de noi zi de zi cu dragoste și neobosit devotament - mama, copiii și tinerii acestei comunități, îndrumați de părintele paroh, au hotărât să ofere această sfântă Liturghie ca ofrandă de mulțumire lui Dumnezeu pentru mămicile lor, ca un dar pe care să li-l ofere de ziua lor - 8 martie.

Sfânta Liturghie a fost prefațată de recitarea în comun a sfântului Rozariu, cu intenții formulate de către copii pentru fiecare mister de slavă. Alături de credincioși, copiii au mulțumit bunului Dumnezeu pentru virtutea credinței și a iubirii, pentru darul blândeții și al jertfirii de sine pe care Dumnezeu le-a sădit în sufletele mamelor. Ultimul mister al Rozariului a avut ca intenție specială dorința fetițelor și tinerelor prezente în biserică de a deveni, la rândul lor, mame asemenea sfintei Fecioare Maria.

După salutul adresat de părintele paroh la începutul sfintei Liturghii, copiii i-au dispus pe cei prezenți către rugăciune prin lectura textului "Micul înger" (după Mike Sharobim) și a intențiilor generale de rugăciune.

"Astăzi, mai mult ca niciodată, dorim ca rugăciunile noastre să se înalțe la tronul lui Dumnezeu cu toată ardoarea de care sunt capabile sufletele noastre de copii. Vă invităm și sperăm că veți fi alături de noi în rugăciune și dumneavoastră - adulții - pentru că rolul de mamă al unei femei nu se încheie niciodată, cu atât mai puțin o dată cu ajungerea la maturitate a pruncului ei.

Ne vom ruga împreună astăzi pentru mamele noastre, pentru cele care trudesc zi și noapte fără să aștepte vreodată ceva în schimb, pentru mamele care ne însoțesc permanent cu sufletul și rugăciunea atunci când nu suntem lângă ele, pentru mamele singure, pentru cele bolnave și în suferință fizică sau sufletească, pentru mamele care au trecut din această lume.

Fie ca bunul Dumnezeu să vă ocrotească, să vă binecuvânteze munca și osteneala, să vă întărească iubirea și credința și să vă așeze, la sfârșitul vieții, în ceata sfinților."

Un moment deosebit de impresionant l-a reprezentat Rugăciunea Credincioșilor, atunci când întreaga comunitatea s-a rugat lui Dumnezeu pentru toate mamele care erau de față, pentru mamele care, din diferite motive, nu au putu fi prezente în sfânta biserică, pentru mamele care sunt nevoite să-și crească singure copiii, pentru femeile care au devenit mame în urma unor evenimente neplăcute și traumatizante, pentru mamele care au pierdut un copil, pentru toate femeile care nu se pot bucura de miracolul maternității, deși își doresc acest lucru, pentru acele femei cărora mirajul acestei lumi - cariera, banii și alte lucruri pământești - le-a umbrit dorința de a deveni mame, pentru mamele bolnave și pentru mamele care au trecut din această lume.

La Ofertoriu, copiii și tinerii au fost aceia care au adus la altar, alături de pâine și vin, câteva simboluri ale maternității, ale activității zilnice a unei mame: ața și acul de cusut, articole de veselă, fierul de călcat.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea specială a mamelor și a tuturor credincioșilor prezenți.

Îți mulțumim, Doamne, pentru că, în marea ta bunătate și iubirea ta nesfârșită, ai dăruit femeilor un dar special și deosebit - acela de a putea deveni mame.

Îți mulțumim pentru că, datorită mamelor noastre, suntem prezenți în sfânta biserică și aparținem familiei lui Cristos.

Îți mulțumim într-un chip deosebit că le-ai oferit tuturor mamelor un model și o ocrotitoare prin preasfânta Fecioară Maria, prin a cărei maternitate generoasă și ascultătoare a venit în lume Fiul tău - Mântuitorul nostru.

Cristina Roșu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat