Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire națională a terezinelor

Responsabilele tuturor comunităților din țară, din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", s-au întâlnit în ziua de 5 martie 2011, la mănăstirea "Don Orione" din Iași, pentru un schimb de idei pe tema "Trăirea Postului ca persoane consacrate". Acordând atenție semnelor timpului, pentru a promova carisma de fidelitate față de Cristos și Biserică, cu deplină disponibilitate față de ceea ce le cere Dumnezeu în acest ceas, terezinele și-au arătat bucuria de a se ruga, de a posti, de a sluji și de a se pregăti cu smerenie pentru acest Post al Paștelui.

Ziua a debutat cu cântarea Laudelor, după care a conferențiat pr. George Paștiu, spiritualul nostru de la Lugano (Elveția), o reflecție despre "Spiritualitatea Postului Mare".

În continuare, Maria-Teresa (directoarea generală a companiei, din Lugano) a vorbit despre "Simțul recunoștinței, al împărtășirii și al slujirii; Postul Mare ca persoane consacrate".

Ecaterina Hanganu (Iași) ne-a demonstrat că "drumul cel mai scurt între om și adevăr e... povestirea" (Anthony de Mello, SJ). Prin conferința: "Isus și samariteana" (centrată pe capitolul 4 din Evanghelia după Sfântul Ioan), ne-a demonstrat rolul întâlnirii unei femei singure din Samaria, chiar lângă fântână, pe o arșiță copleșitoare cu însuși Isus, deținătorul apei vii.

Următoarea conferință a fost "Crezi în Fiul Omului" prezentată de Florica Boje (București), după care, Silvia Ambăruș (Bacău) a chemat la caritate pe toate terezinele și nu în ultimul rând pe toți creștinii prin conferința: "În dar ați primit, în dar să dați..." (Mt 10,8). Timpul Postului Mare este un timp de pocăință, de rugăciune și de milostenie. E vremea de a dărui cu bucurie și cu iubire.

După un moment de pauză, Florentina și Mihaela Simon ne-au prezentat, printr-un scurt filmuleț, marea bunătate a lui Dumnezeu: "Ai încredere fiule, Păcatele îți sunt iertate!" (Mt 9,2).

Sfânta Liturghie de la ora 12 a fost celebrată de pr. Anton Despinescu, spiritualul terezinelor din Iași, împreună cu pr. George Paștiu și pr. Gabriel Bucur, paroh la Poiana Micului (Suceava).

După masa de prânz, Maria-Emanuela (Câmpina) ne-a prezentat rolul și datoria fiecărei terezine de a participa anual la exercițiile spirituale organizate de institutul nostru.

Stela Fodor (Blaj) a expus în câteva cuvinte viața celei care s-a întors la Tatăl, Mia Cipariu (Blaj). Ne-am rugat apoi pentru sufletul ei.

Reculegerea s-a încheiat cu recitarea Vesperelor și cu cântece dedicate Fecioarei Maria și sfintei Tereza a Pruncului Isus.

Orice terezină simte că a fost chemată să-și trăiască viața zi de zi în strânsă relație cu Mirele, Isus și după pilda de slujire și rugăciune oferită de Fecioara Maria, urmând "calea cea mică" a patroanei noastre, sfânta Tereza de Lisieux.

Preasfânta Treime, prin darul Botezului și al voturilor, ne cheamă să creștem zi de zi în calitate, smerenie și râvnă în vederea mărturisirii evangheliei.

Timpul Postului Mare ne cheamă la rugăciune și la slujire, ne îndeamnă la pocăință și împăcare și ne oferă ocazia de face încă un pas spre lumină și desăvârșire.

"Doamne, dă-mi o inimă deschisă, să te pot recunoaște pretutindeni; un parfum de cer într-un boboc, o experiență de veșnicie în cel mai mic gest de caritate" spunea fericita Tereza de Calcutta.

Teodora Pantazi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 martie: Iași: Întâlnire națională a terezinelor


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat