Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Iezuiții în Moldova (1588 - 2010)

Editura "Presa Bună" anunță apariția celui de-al doilea volum din colecția Historia catholicorum Moldaviae, coordonată de pr. drd. Alois Moraru. După ce în ziua de 27 iunie 2009, cu ocazia comemorării a 125 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași a fost publicat volumul 1. Incursiune în istoria Episcopiei Catolice de Iași (1884 - 27 iunie - 2009), acum când "din cauza reconfigurării prezenței iezuiților în România, Centrul «Xaverianum» și comunitatea din Iași au fost suspendate", a fost realizat al doilea volum, intitulat: Iezuiții în Moldova (1588 - 2010).

Așa cum subliniază autorul, doctorand de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", din cadrul Academiei Române din București, "abordarea detaliată a studierii istoriei prezenței iezuiților în Moldova înseamnă de fapt o incursiune în istoria ultimelor patru secole a catolicismului din această zonă a țării. Însă, dacă ținem cont numai de aspecte strict legate de subiectul în studiu, această perioadă ar putea fi mult restrânsă întrucât, așa cum vom constata pe parcursul prezentului demers științific, sesizăm diverse eclipse în prezența acestui ordin religios în istoria catolicismului din partea de nord-est a României de astăzi".

Pentru a ilustra cât mai clar și succint prezența iezuiților pe teritoriul actualei Dieceze de Iași, pr. Alois Moraru a realizat o scurtă incursiune în istoria Societății lui Isus înainte de apariția ei în Moldova, precum și evidențierea principalelor momente din istoria ei în alte zone ale României, în care iezuiții au avut o contribuție mai semnificativă. Autorul a evidențiat rolul important pe care misionarii iezuiți l-au avut în cadrul Bisericii Catolice din Moldova, începând cu eforturile primilor călugări de a-i aduce pe catolicii rătăciți la credința adevărată și terminând cu inițiativele pe care contemporanii noștri le au în domeniul pastoral și educativ. O apreciere particulară a fost adusă misionarilor care n-au cedat presiunilor politice, ci au preferat să-și sacrifice chiar viața pentru apărarea "demnității soldatului lui Cristos", asemenea sfântului Ignațiu de Loyola.

Pentru a fi o carte de popularizare, autorul ne spune că "în prezentul studiu nu s-a propus decât o simplă și sumară analiză a temei enunțate", lăsând cititorilor posibilitatea de a trage propriile concluzii și a le îmbogăți cu informații ce au fost prezentate de alți istorici.

Lucrarea este structurată în opt capitole, fiind notabile realizările iezuiților din Cotnari și Iași, mai ales școlile catolice și Seminarul diecezan, iar pentru ilustrare au fost inserate fotografii păstrate în Arhiva Episcopiei de Iași, dar și în arhiva personală a autorului.

Omnia ad majorem Dei gloriam!

Ovidiu Bișog

* * *

Iezuiții în Moldova (1588-2010)
Alois Moraru, Ed. "Presa Bună", 2011, ISBN 978-606-8116-15-0, 14x21 cm, 96 p., 9 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat