Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Inițiativa "Calea crucii pentru viață"

Postul Mare va începe în Biserica Romano-Catolică în ziua de 9 martie, odată cu Miercurea Cenușii. În acest sens, Asociația "Familia și Viața" din Roman propune inițiativa "Calea crucii pentru viață", pentru a marca Ziua Vieții - 25 martie, în toate parohiile diecezei, pentru ispășirea păcatelor făcute împotriva vieții.

Textul în format word poate fi descărcat de aici.

Maria Gherghel

*

Calea crucii pentru ispășirea păcatelor făcute împotriva vieții

În numele Tatălui ...

Dumnezeule, vino în ajutorul meu!
Doamne, grăbește-te să mă ajuți!

Slavă Tatălui...
Act de căință...

Rugăciune de început

Preasfântă Treime, îți oferim calea sfintei cruci pentru a ispăși toate păcatele noastre și ale societății în care trăim. Te rugăm trezește în inimile noastre și ale tuturor oamenilor o căință adevărată pentru toate păcatele săvârșite împotriva vieții și dă-ne încredere nestrămutată în iubirea ta milostivă. Trezește-ne conștiința creștină și fă-ne să ne considerăm complici, iar nu simpli spectatori ai culturii morții, atâta vreme cât tăcem și nu facem nimic pentru ca legea ta să fie împlinită cu fidelitate de oamenii timpului nostru. Fă-ne să ținem inima și ochii deschiși asupra lumii, în care trăim, și să nu spunem niciodată "pe mine nu mă interesează". Ajută-ne să înțelegem că suntem chemați să fim responsabili de viața fiecărui om, pentru că fiecare persoană umană poartă chipul lui Dumnezeu și toți suntem chemați la viață și la comuniune de iubire și de fericire veșnică cu Sfânta Treime.

Material realizat după enciclica "Evangelium vitae" emisă la 25 martie 1995

*

Stațiunea I - Isus este osândit la moarte.

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Cel nevinovat este judecat și condamnat. Nu e nimeni care să vorbească în favoarea lui, iar el tace.

Astăzi sunt state în care nu se ține cont de legea lui Dumnezeu, în care există legea avortului, legi care permit omorârea celor bătrâni sau bolnavi în fază terminală.

Iartă-ne, Doamne, că nu avem curajul de a lua apărarea celui nevinovat, iartă-ne că ne este teamă să ne compromitem. Te rugăm să dai înțelepciune legiuitorilor statelor lumii, astfel încât să dea legi drepte în favoarea tuturor oamenilor: și a celor nenăscuți, bolnavi și bătrâni. Fă-ne conștienți că, ori de câte ori tăcem sau suntem de acord cu legile nedrepte, suntem "co-responsabili" la măcelul ce se face împotriva vieții și ori de câte ori este ucisă o ființă umană ești refuzat tu, cel viu și dătător de viață temporară și veșnică.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a II-a - Isus ia crucea pe umeri

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Dumnezeu își dovedește puterea în slăbiciune, iubirea infinită și înțelepciunea în acceptarea crucii, a neputinței, a suferinței. "Dacă vrea cineva să vină după mine să-și ia crucea și să mă urmeze".

Suferința, boala și sărăcia apasă asupra multor oameni, asupra multor popoare, dar niciodată acestea nu trebuie să fie motive pentru ca cineva să fie omorât. Viața unei noi ființe este văzută adesea ca un "atentat" la bunăstarea proprie, la calitatea vieții personale, ca un surplus la suferința proprie și se apelează la eliminarea posibilității de a transmite viața.

Iartă-ne, Doamne, pentru că ne plângem de crucea proprie, că nu avem capacitatea de a suferi în tăcere, că refuzăm să acceptăm umilința pe care ne-o provoacă ceilalți sau judecățile pe care considerăm că nu le merităm. Iartă-ne pentru fiecare viață umană refuzată prin mijloace anticoncepționale, ca și pentru fiecare viață ucisă prin instrumente abortive.

Te rugăm, Doamne, să ne faci conștienți că un adevărat creștin nu te urmează ca turist, ci doar purtând crucea alături de tine.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a III-a - Isus cade întâia oară sub povara crucii

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Căci prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Povara crucii apasă greu, iar Isus nu mai poate să meargă și cade. A părăsit cerul pentru a îmbrățișa pământul unde pune sămânța iubirii sale - sângele său.

În anumite ambiente spitalicești, pe lângă faptul că suportă boala și suferința, bolnavii sunt tratați cu indiferență, insensibilitate, grabă, dezumanizare. Iartă-ne Doamne! Fă, Doamne, ca personalul sanitar care are o mare responsabilitate cu privire la ocrotirea și la slujirea vieții umane, să nu considere niciodată că a grăbi sau a provoca moartea înseamnă a avea milă de cel bolnav și să nu fie ispitit să se transforme în unealtă de manipulare a vieții.

Te rugăm, Doamne, ca persoanele care lucrează în domeniul medical să fie mai generoase, mai disponibile și conștiente de marea responsabilitate pe care o au, de a spune un "da" pasionat și statornic vieții.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a IV-a - Isus întâlnește pe Maica sa îndurerată

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Isus o întâlnește pe Mama sa și pe Maica noastră, cea a acceptării fără rezerve, a fidelității și tăcerii. Printr-o încrucișare rapidă de priviri își întăresc voința de a merge până la capăt în a se pune la dispoziția Tatălui ceresc pentru mântuirea lumii.

Sunt mame pentru care cuvântul "DA" este foarte greu de spus, atât în fața vieții copilului nenăscut, cât și în fața unui copil cu handicap.

Modelele promovate de mass-media nu favorizează maternitatea, în numele progresului și al modernități sunt prezentate ca depășite valorile fidelității, curăției, jertfirii. Iartă-ne, Doamne!

Te rugăm, Doamne, să faci ca mamele creștine să se dedice familiilor lor fără rezerve, să aducă pe lume copii, să-și asume orice osteneală, să înfrunte orice jertfă pentru a le transmite copiilor lor ceea ce au mai bun în ele, pentru ca mărturia iubirii lor tăcute să devină rodnică și grăitoare pentru generațiile care urmează.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a V-a - Simon din Cirene îl ajută pe Isus să-și ducă crucea

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Un simplu trecător este silit de soldați să-l ajute pe Isus. Pentru Cristos, el devine un om care, punându-și la dispoziție umerii săi, îl ajută și-l mângâie.

Sunt multe persoane din lume care însoțesc viața pe cale să se nască sau deja născută, într-o formă discretă și eficientă. Sunt centre pentru metodele naturale de reglementare a fertilității umane, sunt consilieri matrimoniali și familiali, centre de ajutor pentru viață, case de primire a vieții și alte ambiente și structuri care ajută viețile aflate în dificultate, boală, marginalizare.

Te rugăm, Doamne, pentru aceste persoane care promovează cultura vieții, să le dai putere, curaj, disponibilitate în munca lor și te rugăm să chemi cât mai multe asemenea persoane care să slujească viața, pe măsura uriașelor necesități din acest domeniu.

Iartă-ne, Doamne, pentru acele persoane care în loc să susțină și să ajute femeile aflate în dificultatea unor sarcini neprevăzute le împing spre avort.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a VI-a - Veronica șterge fața lui Isus cu o maramă

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Veronica nu s-a mulțumit să-l vadă trecând, nu s-a resemnat, ci a avut curajul gingășiei, al iubirii, restituindu-i lui Isus chipul său de om. Dumnezeu nu este departe, ci foarte aproape, aici, e de ajuns să ștergi chipul aproapelui tău de praf, sânge și lacrimi.

Îți cerem iertare, Doamne, pentru iubirea noastră analitică și rece, care-l tratează pe celălalt ca pe un obiect sau ca pe un simplu număr. Iți cerem iertare pentru acele persoanele religioase care nu sunt întotdeauna "semn" al gingășiei tale de Tată.

Ne rugăm pentru toți oamenii care au desfigurat chipul tău și al lor prin droguri, băutură, egoism, răzbunări crude.

Doamne, fă ca totdeauna să ne apropiem cu uimire și respect de chipul fratelui, pentru ca așa să descoperim chipul tău și să regăsim adevăratul nostru chip. Fă-ne să vedem în copilul nenăscut și în toți ceilalți copii chipul tău.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a VII-a - Isus care a doua oară sub povara crucii

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Cristos nu reușește să se mai țină pe picioare, fiecare pas devine tot mai greu și cade din nou. Este experiența noastră zilnică, căderile noastre repetate în păcat, voința noastră adormită. Cristos poartă povara slăbiciunii noastre, a păcatului nostru de obișnuință.

Viața este întotdeauna cel mai mare bun oferit omului pentru că este obiectul unei iubiri tandre și puternice din partea lui Dumnezeu, este un dar gratuit al lui Dumnezeu.

Suntem uneori atât de zdrobiți, resemnați, descurajați și nu mai reușim să vedem sensul vieții noastre și al celorlalți. Iartă-ne, Doamne!

Fă-ne conștienți de valoarea și sensul vieții, fă-ne să dăm semnificație "lucrurilor obișnuite" ale vieții și să trăim viața cu prospețime și spontaneitate; dă-ne bucuria de a construi viitorul prin noile generații și puterea de a merge în ritmul speranței.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a VIII-a - Isus mângâie femeile care plâng

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Isus vede lacrimile de durere ale femeilor care plâng. Se pare că el le tratează cu duritate; de fapt el, trecând peste durerile sale, vrea să le mângâie, dar și să le avertizeze asupra responsabilităților lor personale.

Adu-ți aminte, Doamne, de toate femeile maltratate, disprețuite, lovite, umilite, înșelate, ca și de acelea care au făcut avort și acum suferă din cauza mustrărilor grele de conștiință și a fricii de judecata ta dreaptă de la sfârșitul vieții. Ai milă de ele. Iartă-le și arată-le milostivirea ta infinită și dă-le timp suficient pentru a se converti și a se îndrepta, prin fapte bune, răul făcut. Întâmpină-le prin persoane care să le arate milostivirea ta și care să nu le provoace răni mai dureroase, ci dispuse să le compătimească și să sufere împreună cu ele.

Îți încredințăm, Doamne, pe acele femei care nu mai văd în avort un păcat, o crimă oribilă. Luminează-le cu adevărul tău. Fă-le să nu-și înăbușe glasul conștiinței și glasul copilului zămislit care strigă: "Mamă, de ce nu mă lași să trăiesc?" Înmoaie inimile lor împietrite și fă-le să caute milostivirea ta nesfârșită. Pe noi toți iartă-ne, pentru că nu am fost alături de persoanele care aveau nevoie de sprijinul și încurajarea noastră.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a IX-a - Cristos cade a treia oară sub povara Crucii

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Isus este din ce în ce mai obosit, merge din ce în ce mai greu și cade. Mulți dintre noi am început să devenim insensibili la necazurile și suferințele celor care nu mai pot sta în picioare.

Amintește-ți, Doamne, de toți cei care nu mai cred în viață, în prietenie, în iubire, în solidaritate, în bunătate, de cei doborâți la pământ și care nu găsesc pe nimeni care să-i ridice, de cei care stau pe marginea prăpastiei și sunt pe punctul de a se sinucide. Nu uita de toți cei părăsiți, de bătrânii și văduvele care stau singuri în așteptarea morții.

Fă-ne atenți și disponibili ca să fim alături de nenumăratele persoane care sunt sigure și disperate, ajută-ne să ne apropiem de oameni cu delicatețe, să ne coborâm la nivelul celui căzut în țărână, ori de câte ori este nevoie.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a X-a - Isus este despuiat de hainele sale.

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Isus este fără haine, i-au luat și ultima protecție. Cei puternici au învins, l-au despuiat de toate și el pleacă gol așa cum a venit.

Unii oamenii de știință, în loc să se apropie cu sfială și uimire de misterul vieții umane, vor să-i ia locul lui Dumnezeu, prin manipularea vieții în laboratoarele lor și să devină stăpânii vieții și ai morții, despuindu-l pe Dumnezeu de dreptul său suveran de Creator. Iar tu, Doamne, care respecți legile tale, permiți apariția vieții chiar și în eprubetele lor. Dă-le lumina ta pentru a înțelege valoarea vieții și ajutorul tău pentru a respecta cum se cuvine viața și transmiterea ei, în conformitate cu planul tău. Pe cei care au păcătuit până acum, iartă-i, Doamne, în marea ta milostivire.

Sexualitatea umană, loc și limbaj al iubirii ca dăruire de sine și primire a celuilalt, a fost transformată de mulți oameni în instrument de satisfacție a dorințelor și a înclinațiilor naturii umane corupte de păcat. Pentru toate acestea îți cerem iertare Doamne!

Te rugăm, ajută-ne să considerăm fiecare persoană umană un tabernacol viu al prezenței tale, să o respectăm cu sfințenie și să nu furăm misterul persoanelor și nici misterul creației vieții umane.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XI-a - Isus este răstignit pe cruce

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Isus își oferă mâinile sale întinse asupra bolnavilor pe care i-a vindecat, își oferă picioarele care au bătut atâtea drumuri pentru a vesti Evanghelia, își oferă tot trupul său sfârtecat de biciuire. Isus-Dumnezeu este imobilizat cu trei piroane, dar brațele și mâinile rămân deschise într-un nemăsurat gest de îmbrățișare și de binecuvântare a tuturor oamenilor.

În oferirea sa, și apoi în moartea pe cruce, Isus ne dezvăluie toată măreția și valoarea vieții umane. Această oferire devine izvor de viață nouă pentru toți oamenii.

Doamne, îți oferim viețile noastre, fă-ne să le vedem valoroase, în ciuda slăbiciunilor noastre și a "inutilității" lor aparente. Iartă-ne, Doamne, pentru toate acele momente în care am vrut să trăim mai mult pentru noi, decât pentru tine!

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XII-a - Isus moare pe cruce

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Sub privirea tăcută a Tatălui ceresc și răpus de răutatea oamenilor, Isus își dă sufletul de bunăvoie, iar moartea lui devine izvor de viață veșnică.

Această stațiune este cea mai actuală, pentru că chiar în acest moment sunt mulți oameni care mor. Unii mor de foame, de boală, din cauza vitezei, de gloanțe, alții mor din lipsă de iubire, prin avort sau eutanasie. Doamne, adu-ți aminte de toți cei care acum mor și fă să nu părăsească nici unul acest pământ în starea păcatului de moarte, ci în prietenia ta, în stare de har.

Să păstrăm un moment de tăcere, recomandându-i pe cei muribunzi milostivirii divine.

O mulțime de anonimi se prezintă în fața aceluia care-i cunoaște pe fiecare după nume și care a murit pentru toți.

Iartă-ne, Doamne, că nu știm ce este dragostea și care este prețul ei! Învață-ne să prețuim fiecare viață de la concepere până la moartea naturală, atâta vreme cât tu ai murit pentru toți. Amintește-ți și de noi, Doamne, când ne vei chema la tine, ca să putem ieși din această lume în sfințenie, ca adevărați fii ai tăi.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XIII-a - Isus este luat jos de pe cruce

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,
Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Oamenii au făcut cu Isus ceea ce au voit, iar acum Maria, mama lui, poate să-l ia înapoi. Ea l-a oferit lumii viu, acum îl reprimește, de la oameni, mort. Ea continuă să "păstreze" și să "mediteze" în inima ei toate evenimentele vieții lui Isus, așteptând în tăcere împlinirea promisiunilor făcute de Mântuitorul lumii. Da-ul spus lui Dumnezeu în ziua Bunei-vestiri ajunge la maturitate deplină pe calvar, când Maria primește pe orice om ca fiu.

Sfântă Fecioară Marie, primește în brațele tale pe toți oamenii care, în fiecare zi, sunt aruncați în gunoiul disprețului, al refuzului, al excluderii de la dreptul la viață și la demnitate umană.

Maică îndurerată, primește în brațele tale toate femeile care au avortat, fă-le să se deschidă cu umilință și încredere la sacramentul Pocăinței, ajută-le să-și dea seama că pot beneficia de darul mântuirii, dacă cer iertare cu căință și umilință lui Isus mort pentru iertarea păcatelor tuturor oamenilor.

Maică sfântă îndurerată, dobândește-ne iertarea tuturor păcatelor!

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Stațiunea a XIV-a - Isus este înmormântat

Ne închinăm ție, Cristoase, și te binecuvântăm,

Că prin sfânta ta cruce ai răscumpărat lumea.

Isus este pus într-un mormânt, așa cum se ascunde un tezaur într-un loc sigur. Dar acel trup este o sămânță gata să explodeze la o viață nouă, din brazda pământului.

Iartă-ne, Doamne, pentru faptul că nu am meditat frecvent și nu am vestit cu zel Cuvântul tău - Evanghelia vieții, "splendoare a adevărului ce luminează conștiințele, lumină limpede care vindeci privirile, izvor de statornicie și curaj pentru a înfrunta provocările mereu noi pe care le întâmpinăm pe drumul vieții" (EV).

Iartă-ne și pentru că deseori am înmormântat Cuvântul tău și nu

l-am lăsat să se dezvolte și să iasă la lumină, când nu am afirmat cu pasiune în numele tău valoarea fiecărei vieți umane, care merită să fie respectată, apărată, iubită și slujită.

Doamne, ajută-ne să prețuim atât viața noastră cât și a tuturor celorlalți oameni.

Doamne Isuse Cristoase răstignit pe cruce,
Miluiește-ne pe noi!

*

Rugăciune de încheiere

"O, Marie, auroră a lumii noi, Mamă a celor vii, îți încredințăm cauza vieții: privește, Mamă, la numărul nesfârșit de copii ce sunt împiedicați să se nască, de sărmani cărora li se amărăște viața, de victime omenești ale violenței inumane, de bătrâni și bolnavi uciși de indiferență sau de o pretinsă milă.

Fă ca toți aceia care cred în Fiul tău să știe să vestească deschis și cu iubire oamenilor din vremurile noastre Evanghelia vieții.

Dobândește-ne harul de a o primi ca pe un dar pururea nou, bucuria de a o celebra cu recunoștință în toată existența lor și curajul de a-i da mărturie cu stăruință activă, pentru a construi, împreună cu toți oamenii de bunăvoință, civilizația adevărului și a iubirii, spre lauda și mărirea lui Dumnezeu, Creatorul și iubitorul vieții" (EV105).

Astăzi spunem "Da" vieții pentru totdeauna, astăzi ne angajăm pentru viață. Astăzi, prin inima ta neprihănită și maternă, încredințăm angajamentul de a fi apostoli ai vieții în numele lui Dumnezeu, care în tine s-a făcut prunc.

Regina vieții, roagă-te pentru noi, roagă-te cu noi, roagă-te pentru viață. Amin.

Tatăl nostru...
Bucură-te, Marie ...
Slavă Tatălui ...


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat