Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucraina - note de călătorie (I)

Împreună cu un prieten din Iași ne-am propus să cunoaștem câteva realități românești din Ucraina. Pornim spre Siret în ziua de 9 februarie 2011 și apoi trecem granița. La frontieră lucrurile merg repede. Nu mai cere nimeni "tradiția", adică "dreptul" pentru a trece mai repede; vameșii și polițiștii sunt amabili și ne mulțumesc.

Undeva, la intrarea în Cernăuți, ne așteaptă Andrei, un român din zonă, la fel ca și soția sa, care se trage dintr-un sat din apropiere. Au doi copii simpatici: 6 și 2 ani. Îi cunoaștem familia, servim prânzul și stăm de vorbă. Sunt interesați cum este la catolici și ne povestesc despre credința și obiceiurile românilor din zonă.

Spre ora 16.00 mergem la o altă familie de români din apropiere, unde vom înnopta. Gazde amabile, Ion împreună cu soția ne vor fi și ghid. Ne conduc mai întâi într-un sat de români, aproape de graniță: Bahrinești. Aici, după cum povestește familia cu care am făcut cunoștință (Ioan, născut în acel sat, și soția care se trage din Oradea), majoritatea sunt ortodocși. Restul sunt baptiști (aproape 40), penticostali (30) împărțiți în două grupe și martori ai lui Iehova. Satul are 1.000 de votanți (aproape 1.500 de locuitori). În anul 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 1.352 (97,55% din populația localității). Case îngrijite. Oamenii au animale și păsări prin curte. Există o biserică ortodoxă "Sfânta Treime", sfințită a doua oară la 30 mai 1999. Preotul ortodox este tânăr. Familia cu care am făcut cunoștință are începută construcția unei anexe din sticle goale cu ciment.

Pe drumul de întoarcere spre Cernăuți interlocutorii ne povestesc despre românii care au fost împușcați pentru că au dorit să treacă granița spre România. La venirea comuniștilor li s-a spus că toți cei care doresc pot să treacă granița la frații lor. În timp ce mergeau pe câmp, fiind considerați trădători, soldații ruși au tras în ei. Peste o sută (femei, copii, bărbați) au murit. Puțini au scăpat fugind înapoi. În memoria celor împușcați a fost ridicat un monument modest. De altfel, din comuna Bahrinești, în noaptea de 21 ianuarie 1941 au fost ridicate cu forța de armata sovietică 150 de persoane și duse cu săniile către Adâncata, fără a se mai ști vreodată de soarta lor. În anul 1940, 36 de familii de români au fost deportate în Siberia.

În apropiere de Bahrinești există un sat, Lipoveni, cu o biserică ortodoxă mare. Este a treia biserică mare din zonă. Este păzită: cândva a fost furată de aici o Biblie veche.

Seara vedem orașul Cernăuți. Centrul vechi este luminat, iar celelalte părți sunt în întuneric. Străzile sunt largi, cu macadam.

Ne întoarcem la gazdă. Stăm de vorbă despre credință și despre români. Și pentru că nu terminăm seara, continuăm discuția și a doua zi dimineața.

Conform recensământului din anul 2001, în Ucraina, 258.619 dintre persoane s-au declarat "moldoveni", iar 155.130 s-au declarat români.

"Sunt trei zone în care există sate românești", ne explică gazda. Regiunea Cernăuți cu 78 de sate românești. Aici, în anul 2001, s-au declarat 114.555 români (12,2 %), iar 67.225 s-au declarat moldoveni. În regiunea Transcarpatia sunt 14 sate românești, cu 32.152 de români, cei mai mulți fiind între Tisa și Carpații ucraineni. În regiunea Odesa s-au declarat 123.700 de moldoveni și 724 de români, în peste 40 de sate.

Ion ne arată fotografii din regiunea Transcarpatia. Case mici, nezugrăvite, familii îngrămădite într-o cameră, drumuri pline de noroaie, sărăcie... "În sat nu există biserică, ne povestește gazda. Oamenii au o troiță la care uneori vin să se roage".

Dinu, prietenul din Iași care m-a însoțit, îmi povestește despre un sat de români din zona Odesa în care a fost anul trecut împreună cu gazda. Pocrovka este numele satului. Se află la 50-60 de km de Chilia, spre Odesa. Cândva a fost aici o biserică ortodoxă. Cei de la partid au venit într-o zi, i-au adunat pe oameni și le-au spus: "Noi trebuie să construim comunismul și voi sunteți de acord. Ca atare nu mai avem nevoie de biserică. Ea trebuie dărâmată". Au pus șufe și cu câteva tractoare au tras la temelie până ce au ras lăcașul, care a devenit o grămadă de cărămizi și moloz. Unii oamenii au mai luat ce au putut din vechea biserică. Grămada de pietre se poate vedea și astăzi, inclusiv locul unde a fost poarta.

În zonă sunt vreo 40 de sate de români. Au o biserică la 4-5 sate. Preotul ajunge foarte rar în unele sate. Sunt săraci. Apa din fântâni nu este bună de băut, este sărată. Ca atare, fiecare familie are câte un bazin de apă săpat în pământ de 3-4 m3, dat cu puțin var. Aici se adună apa de la ploaie de pe ulucele casei. O folosesc pentru casă și pentru animale. Când nu plouă, își ridică privirea spre cer și așteaptă. Ar putea să aducă apă cu cisternele de la Dunăre, dar o cisternă costa două, trei sute de dolari și ei nu au.

Urnele comunismului sunt vizibile. Prietenul mi-a povestit cum, în afară de biserica dărâmată, a întâlnit un om în vârstă care i-a fluturat carnetul de partid în față și i-a spus că nu crede în nimic: "Eu stau cu carnetul de partid și aștept să se întoarcă rușii". (va urma)

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat