Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răducăneni: O dorință mai veche a devenit realitate!

Înscriindu-ne și noi în intenția Preasfințitului Petru Gherghel, păstorul diecezei, ca acțiunile pastorale legate de Anul Sfintei Familii să fie legate și prin prezența icoanei miraculoase de la Cacica în pelerinaj prin parohiile diecezei, iată că între 13 și 16 februarie 2011 icoana cu imaginea Maicii Domnului de la Cacica a poposit în Parohia Răducăneni.

Pelerinajul a început duminică seara cu primirea Icoanei, moment la care a participat și Excelența sa Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, împreună cu alți preoți oaspeți, înconjurați de o mulțime de credincioși.

Sosirea Icoanei ne-a umplut de emoție. Bucuria și emoția în fața unui asemenea moment istoric se puteau citi pe fețele tuturor. În timpul unei frumoase cântări mariane, Icoana a fost scoasă din microbuzul care o poartă în pelerinaj, patru bărbați au preluat Icoana pentru a o purta spre biserică și au așezat-o în fața altarului.

Celebrarea a început cu salutul Preasfințitului Aurel, apoi pr. Petru Mogda, vicarul comunității, a proclamat evanghelia "Vizitei sfintei Fecioare Maria la Elisabeta", după care o enoriașă a comunității a oferit un buchet de flori cu câteva gânduri în versuri, iar pr. Iulian-Eugen Kropp, parohul, a înălțat o rugăciune de salut Sfintei Fecioare în numele comunității pe care o păstorește.

Procesiunea a continuat spre biserica frumos împodobită de sărbătoare, unde mulțimea de credincioși a participat la sfânta liturghie pontificală.

La predică, Preasfințitul Aurel ne-a prezentat-o pe sfânta Fecioară Maria în vizită în comunitatea noastră, în familiile credincioșilor, ca fiind aceea care ni-l aduce pe Isus și aceea care ne conduce la Isus, Fiul ei, Cel care ne oferă mântuirea. Am primit salutul și încurajarea pastorului diecezei noastre, a episcopului Petru Gherghel.

După celebrarea sfintei Liturghii a urmat o procesiune mariană cu lumânări în jurul bisericii. Ziua s-a încheiat cu o frumoasă devoțiune mariană "Toată frumoasă ești Marie" și cu rugăciunea de seară în comun.

Zilele următoare au fost zile bogate în celebrări. A fost un maraton plăcut de rugăciune. S-au celebrat zilnic câte două sfinte Liturghii, la ora 10.00 și la ora 17.00, cu diferite teme, s-a recitat întregul Rozariu în diferite momente ale zilei, s-a cântat mereu "Îngerul Domnului", au fost diferite celebrări mariane.

Fiecare zi începea cu rugăciunea "Îngerul Domnului" cântată, (în timpul căreia se dezvelea Icoana Maicii Domnului, care era acoperită la rugăciunea de seară, după obiceiul sanctuarelor din Polonia), cu rugăciunea de dimineață și recitarea primului Rozariu.

Prima zi, luni, a fost oferită celor bolnavi și în suferință. Pentru că eram la numai trei zile de după 11 februarie, Ziua Bolnavului, sfânta Liturghie de dimineață, precedată de recitarea celui de-al doilea Rozariu, a fost oferită pentru cei bolnavi și bătrâni. Aceștia, înconjurați de cei din familie, au reușit să vină în numai mare la biserică.

Pr. Cristinel Fodor, vicar episcopal, care a prezidat sfânta Liturghie, înconjurat de mai mulți preoți, a administrat și taina Ungerii bolnavului celor în suferință. La predică, pornind de la evanghelia vindecării femeii ce s-a atins de Isus cu credință, părintele ne-a invitat pe toți la trăirea credinței în preajma lui Isus și a Maicii sale, "Tămăduitoarea bolnavilor". Liturghia de seară, celebrată de pr. vicar Petru Mogda, a avut ca temă "suferințele Mariei", fiind aproape de Isus împreună cu Maica Îndurerată chiar sub cruce. Ziua s-a încheiat din nou cu o devoțiune mariană și cu rugăciunea de seară în comun.

A doua zi, marți, am avut ca temă: "Copii Mariei". Sfânta Liturghie de dimineață a fost prezidată de pr. Grigore Duma, înconjurat de mai mulți preoți și mai mulți pelerini, cei mai mulți veniți din Huși. La predică, părintele Grigore, care a fost mai mulți ani paroh la Cacica, la sanctuarul Maicii Domnului, ne-a chemat să ne păstrăm sub mantia protectoare a Mariei. Inima ei de mamă ne păstrează pe toți. Rozariul de dinaintea sfintei Liturghii de seară a fost animat de copii și tineri sub îndrumarea părintelui vicar și a surorilor verbite din comunitate. Sfânta Liturghie prezidată de pr. Felix Roca, responsabil diecezan cu Pastorația Copiilor și a Tinerilor, a fost îndreptată spre copii și tinerii din comunitate. Pornind de la Evanghelia "Bunei Vestiri", părintele a insistat asupra virtuților Mariei și la răspunsul pe care tinerele generații trebuie să le dea la chemarea lui Dumnezeu.

A treia zi, miercuri, a fost oferită și dedicată familiilor. La sfânta Liturghie de dimineață, pr. predicator Cristian Pal a așezat rugăciunea ca element ce unește întotdeauna familia. Familia în rugăciune, rugăciunea în familie, în legătura recitarea Sfântului Rozariu, împreună cu Maria.

Și a sosit seara de miercuri, moment de încheiere a acestor zile frumoase de pelerinaj a Icoanei de la Cacica în Răducăneni, dar și a pelerinajului credincioșilor la Maica Domnului în biserica parohială.

Sfânta Liturghie de seară, prezidată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal, însoțit de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și din nou de un număr mare de preoți din Iași, Tomești, Huși, împreună cu foarte mulți credincioși a fost un moment de mulțumire pentru toate binefacerile primite în aceste zile. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, a vorbit la predică despre semnificația pelerinajului pe care Icoana îl face prin parohiile diecezei. Icoana de la Cacica întoarce vizita atâtor pelerini care au cinstit-o la Cacica. Apoi a amintit de rolul sfintei Fecioare în istoria mântuirii, ca fundament al devoțiunii de care se bucură din partea credincioșilor. Părintele i-a îndemnat pe credincioși să se apropie cu evlavie și pe mai departe de icoana Preacuratei și să fie convinși că Maica Domnului de la Cacica este protectoarea întregului popor român. Cine aleargă la sfânta Fecioară nu va rămâne dezamăgit. Preacurata Fecioara Maria să fie mijlocitoarea și ocrotitoarea familiilor noastre!

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Alois Fechet a purtat salutul Preasfințitului Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre, care ne-a amintit că a fost unit cu noi în rugăciune în aceste zile, iar la final a concluzionat: "Iată, printre primele parohii vizitate este comunitatea din Răducăneni, unde paroh este acum pr. Iulian Kropp, care a fost paroh mai mulți ani la sanctuarul de la Cacica, este cel care a venerat-o și o cinstește atât de mult pe «Măicuța de la Cacica»".

La sfârșit s-au făcut schimb de daruri. Actualul paroh și rector al sanctuarului, pr. Romuald Bulai, vechi colaborator al pr. Iulian, a oferit la finalul celebrărilor, o copie a Icoanei de la Cacica, ca semn de recunoștință și aducere aminte al acestui eveniment, ca semn de mulțumire și de comuniune pentru comunitatea din Răducăneni. Din partea credincioșilor, am înmânat pr. Romuald mai multe bijuterii din aur oferite pentru înfrumusețarea și încoronarea Icoanei, atât de dragi nouă, tuturor. Spunea cineva oferind o bijuterie: "Noi am primit multe daruri de la Maria, acum îi oferim și noi ceva. Ca să fie cât mai frumoasă".

Au fost cu adevărat zile minunate pentru noi, cei din Răducăneni. Preoții și toți credincioșii au putut trece prin fața icoanei și fiecare în modul său propriu a venerat Imaginea Mariei în Icoana de la Cacica (http://www.sanctuarcacica.ro/icoana.php). Tineri, copii, bătrâni și familii întregi au venit la Maria. Au fost chiar și clase întregi de elevi care cu profesorii lor au cerut ajutorul și ocrotirea Mariei. Cinste lor. Au fost zile pline de har și de înălțare sufletească la care au luat parte cu mult entuziasm credincioșii atât catolici cât și ortodocși. Au fost celebrate diferite devoțiuni mariane, la loc de cinste fiind recitarea sfântului Rozariu. Întreaga comunitate s-a organizat pentru reușita acestui minunat eveniment istoric, fiecare în felul său.

Au fost trei zile minunate, zile cu soare, iar vremea liniștită. Toți am văzut în aceasta un miracol. Până duminica seara fusese vijelie, furtună, seara totul s-a liniștit. Joi dimineața a revenit vremea mohorâtă, vântul, frigul și a început să ningă. Viața a intrat în normal. Dar suntem bucuroși și împliniți.

Ne-a vizitat "MAMA".

Vizita la Răducăneni s-a încheiat, pelerinajul Icoanei prin dieceză continuă.

O Măicuță sfântă, mai vino la noi, te mai așteptăm!

Regina familiei, roagă-te pentru noi!

Pr. Iulian-Eugen Kropp

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-16 februarie: Răducăneni: O dorință mai veche a devenit realitate! Icoana de la Cacica


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat