Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita PS Petru Gherghel în Germania și Austria

PS Petru a făcut o vizită pastorală în câteva comunități din Germania și Austria, în perioada 13-16 februarie 2011, vizitând comunități unde activează preoți români. De asemenea, a participat la consacrarea unui episcop auxiliar la Münster.

În ziua de 13 februarie, la Münster, Preasfințitul Petru Gherghel, alături de peste 30 de episcopi din Germania și din alte țări, a participat la consacrarea celui de-al cincilea episcop auxiliar pentru Dieceza de Münster, Germania.

Între Dieceza de Iași și cea de Münster, există o strânsă colaborarea, începută în urma cu mai bine de 20 de ani. Dieceza de Iași a fost sprijinită material, pentru organizarea vieții sociale la noi și pentru construirea diferitelor edificii ce servesc pastorației Bisericii locale, în schimb, Dieceza de Münster primind ajutorul mai multor preoți care lucrează în pastorație acolo.

Noul episcop auxiliar de Münster, Stefan Zekorn, va coordona activitatea pastorală într-o regiune a Diecezei de Münster. Preasfinția sa a avut posibilitatea de a cunoaște realitățile din România, participând și la consacrarea întru episcopat a Preasfințitului Petru Gherghel la 1 mai 1990.

Tot în ziua de 13 februarie, Preasfințitul Petru a celebrat o sfânta Liturghie în Parohia Rees din nordul Diecezei de Münster, unde activează de patru ani pr. Iulian Jitaru. Pentru părintele, ca și pentru credincioșii participanți la celebrare, a fost o plăcută surpriză un astfel de moment.
 

Ziua următoare, 14 februarie, părintele Vasilică Pană a avut ocazia de a-l primi pe episcopul de Iași. Și părintele Pană activează de mai mulți ani în Germania. Întâlnirea cu comunitatea pe care o păstorește, Mesum, a fost prilejuită de o sfântă Liturghie celebrată în această comunitate.

Din Germania, în drum spre țară, pentru seara de 15 februarie, Preasfințitul a poposit în Austria, în Parohia Haidershofen, în Dieceza de St. Polten, unde paroh de mulți ani este părintele Iosif Mareș, fratele regretatului preot Petru Mareș. Plin de jovialitate și de buna dispoziție, a prezentat pe scurt activitatea pe care o desfășoară de foarte mulți ani în Austria și și-a exprimat bucuria de a-l avea în comunitate pe episcopul Petru Gherghel, în cadrul unei sfinte Liturghii comunitare.

În continuarea vizitei în Austria, a mers la Viena. Strebersdorf a fost momentul întâlnirii cu superiorul provincial al Fraților Școlilor Creștine, care desfășoară o frumoasa activitate socio-educațională și în Dieceza de Iași.

În seara zilei de 16 februarie a urmat întâlnirea cu episcopul Egon Kapillari și cu preoții români care activează în Dieceza de Graz de anul trecut: pr. Claudiu Budău și pr. Cristian Diac.

Între Dieceza de Iași și diecezele vizitate în aceste zile există de mai mult timp o frumoasa relație de colaborare în domeniul social și pastoral. Întâlnirile personale oferă de fiecare dată posibilitatea de a dezvolta colaborările dintre membrii Bisericii, prin schimburile de experiență care se realizează și prin cunoașterea mai buna a valorilor pe care le avem.

Și aceste vizite sperăm să fie continuarea și dezvoltarea solidarității și comuniunii dintre membrii Bisericii noastre, spre întărirea în credință și a deveni modele și pentru alții.

Pr. Mihai Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

13-16 februarie: Vizita PS Petru Gherghel în Germania și Austria. Münster - 13 februarie

13-16 februarie: Vizita PS Petru Gherghel în Germania și Austria. Rees - 13 februarie

13-16 februarie: Vizita PS Petru Gherghel în Germania și Austria. Mesum - 14 februarie


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat