Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O întâlnire cu cardinalul Georges Cottier

Vă explic cum să-l citiți pe Ratzinger

De Silvia Guidi

"Cărțile plictisitoare există, așa cum știm cu toții, însă nu acesta este cazul nostru, din fericire". Cardinalul Georges Cottier, teolog emerit al Casei Pontificale explică "Cum trebuie citit Joseph Ratzinger". Întâlnirea, organizată de Libreria Editrice Vaticana și coordonată de Neria De Giovanni și de pr. Giuseppe Costa, s-a desfășurat vineri, 18 februarie 2011, în Librăria Internațională "Paul al VI-lea" din Roma; spațiul librăriei dedicat conferințelor nu a fost suficient pentru a încape toate persoanele prezente și multe scaune suplimentare au fost adăugate la parter, în mijlocul rafturilor de cărți, în fața unui ecran care le-a permis tuturor să urmărească rafinatul excursus al cardinalului.

"Eu aș sugera să fie luat ad litteram Papa - a explicat Cottier, vorbind despre scrierile și despre gândirea teologului devenit Benedict al XVI-lea, de la primele opere până la ultima captivantă carte-interviu cu Peter Seewald, Lumina lumii - teologia este tentativa umană, deci perfectibilă, de a cerceta misterul lui Dumnezeu. Teologul are punctul său de vedere, poate să greșească și să-și schimbe opinia. În schimb, carisma succesorului lui Petru are rolul de a menține în Biserică unitatea și corectitudinea mesajului revelat. Atunci când Papa se semnează Joseph Ratzinger intenționează să reafirme asta; pare o distincție clară, dar mă tem că nu a fost suficient înțeleasă".

"În opera cardinalului Ratzinger - continuă Cottier - există două teme care apar des, unul din aceștia este "divorțul" dintre credință și rațiune, o temă crucială a modernității. Credința a fost redusă la superstiție sau sentiment, fără a mai avea nimic de-a face cu adevărul. Însă rațiunea este prezentă în Biblie, în teologia creștină, în Augustin, Toma, avem gânditori foarte mari în tradiția noastră. Problema epocii noastre este o rațiune care pretinde să fie suficientă sieși și neagă, ignoră sau înfierează ca irațional tot ceea ce nu reușește să obțină cu propriile forțe".

În domeniul exegetic, o fractură asemănătoare s-a născut între "Cristos istoric" și "Cristos al credinței". Metoda istorico-critică în exegeză - spune cardinalul - "a dus la rezultate prețioase, dar nu trebuie avut încredere în toate acele "vieți ale lui Isus" care trădează această metodă și în care autorul vorbește mai mult despre el însuși decât despre Nazarinean".

Dacă secolul al XVIII-lea avea rațiunea filozofică drept măsură, acum rațiunea științifică se propune ca unic criteriu de cunoaștere. "Marile spirite se gândesc la lucrurile cele mai evidente pe care noi nu le vedem - comentează Cottier, continuând "vizita sa ghidată" la temele principale ale teologiei lui Ratzinger - Cuvântul, Logosul făcut trup despre care vorbește Evanghelia lui Ioan, este puntea între rațiunea umană și rațiunea divină. Dumnezeu s-a revelat, a ajuns la mine, asta înseamnă Cuvântul s-a făcut trup".

"Ceea ce uimește mai mult la Benedict al XVI-lea - conclude teologul - este că rămâne un om fericit. Tema bucurie este foarte prezentă, chiar și în predici, și atâția cititori au rămas uimiți de autenticitatea și de simplitatea celor spuse de Papa în Lumina lumii. Oamenii s-au întrebat: dar este același om despre care vorbesc ziarele, aceeași persoană care este transformată de mass-media într-o caricatură de prost gust? În multe pagini ale cărții se recunoaște un Papă relaxat, încrezător, care se exprimă cu libertate fără a ascunde nimic. Ia act fără cenzuri de secularizarea și de relativismul care prevalează în viața reală a atâtora. În fața acestor lucruri, seninătatea lui nu poare să se sprijine pe vreo găselniță a lui, sau pe vreo rețetă specială; repetă pur și simplu că însuși Isus e cel care ține aprinsă în Biserică flacăra vie a credinței".

(După L'Osservatore romano, 20 februarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat