Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Amurg însângerat. Lecția pelerinajului

Pelerinajul nu e o... excursie sau, cel puțin, nu o excursie în sensul obișnuit al cuvântului.

Și totuși, ca în orice excursie, bogăția de frumusețe și sfințenie se cere "imortalizată" în fotografii, în "suveniruri" mai mult sau mai puțin sfinte prin conținut, dar oricum sfințite prin însuși locul de proveniență - și pe care, evident, nu reziști să nu le cumperi. Dar, spre deosebire de "amintirile" materiale aduse din cine-știe-ce excursie, cele din pelerinaj păstrează aroma timpului și locului, fiindcă deopotrivă timpul și locul "acela" sunt sfinte. Și câte locuri nu sunt de păstrat pe peliculă, câtă lumină și cât parfum nu prind fotografiile - fiindcă aerul are mirosul vegetației mediteraneene, al fructelor care se revarsă de pretutindeni într-o incredibilă armonie de culori, al florilor care nu cresc cu greu într-un vas sau în seră, ci ajung arbori înalți și liberi, răsărind direct din pământul roșcat din care Dumnezeu l-a făcut și pe Adam - poate de asta până și frunzele lor par a fi flori: albe, galbene, roșii sau de culoarea trandafirie "a iubirii divine", lunecând peste zidurile de piatră, peste suferințe și bucurii de dincolo de timp... Iar dacă din stâncă iese așa, nici nu știi cum, un copăcel, iar ramurile lui poartă cu vitejie un fruct roșu - ei, da - e o rodie! Și nu e nimic de mirare, fiindcă, așa cum glăsuiește o credință veche, odată ce ai mâncat o rodie, trebuie să te întorci acolo mereu și mereu, cu gândul și inima, fiindcă aparții acelui loc - iar întreaga lume aparține de fapt Țării Sfinte.

Dar toate acestea nu sunt decât ancore de suflet pentru textele din Sfânta Scriptură, fiindcă pelerinajul e de fapt, o continuă lectio divina.

Ești în prezența lui Isus, tu însuți, cu inima deschisă și în ea e tot dorul și durerea lumii, pe care el o preschimbă în bucurie.

Dar pentru asta, trebuie să știi să-l vezi.

Așa am primit acolo o lecție de neuitat.

Despre ce? Ei bine, despre lume, despre Dumnezeu, despre toți laolaltă și despre fiecare în parte, fiindcă fiecare am simțit lecția ca adresându-i-se numai și numai lui. Și iată cum s-a întâmplat: era o după-amiază ușor înnorată, când până și praful drumului mirosea a pulberi de timp. Ieșisem cutremurați din Biserica "Sancti Petri in Gallicantu", înțelegând și frica, și tăgada sfântului Petru, și noaptea lui de rugăciune - ultima noapte de rugăciune a lui Isus... și acolo, pe esplanada bisericii, ne adunam acum gândurile și inima rămase undeva, pironite în noaptea aceea. Ca de obicei, părintele Cristian Vacaru, enciclopedia și ghidul nostru plin de entuziasm, ne explica mai departe - dar cuvintele sale aveam să ni le amintim mai târziu, fiindcă locul acela își striga el însuși plânsul. Și în tăcerea grea care se lăsase, părintele Mihai ne-a arătat o bucată de lemn. O cumpărase din magazinul de alături. Un lemn simplu, pe care părea să fie în relief un joc - sau niște litere dintr-un alfabet necunoscut - nu, nu era ebraic - poate, armenesc sau grecesc mi-am spus - și am avut impresia că prima literă semăna cu un "gamma", dar celelalte erau neinteligibile. Litere în relief - bine, dar ce scria acolo?! Oricât ne-am uitat la bucata aceea de lemn, n-am priceput ce era sau ce scria acolo. Până când lumina însângerată a asfințitului a căzut în... adânc.

Semnificația nu era în relieful ornamentat de la suprafață, ci în adânc. În adâncul acelui lemn.

Iar acolo scria, simplu, cel mai sfânt nume: JESUS.

Se spune că vezi în afară numai ceea ce e în tine însuți.

Dar mereu și mereu ne atrage suprafața și rămânem acolo, la suprafața lucrurilor, fiindcă în ritmul de "febră hectică" pe care-l trăim, nu mai avem timp nici pentru noi, nici pentru aproapele, nici pentru bucuria noastră, nici pentru suferința lui. Doar momentele cruciale ale vieții - despărțirea, boala, bătrânețea, moartea - au caracter "dizolvant" și arată esența ființei.

Iar acolo, în adânc, este săpat numele vieții noastre: Isus. Și ar fi o incomensurabilă pierdere dacă am aștepta amurgul însângerat al cine-știe-cărui moment crucial ca să-l putem vedea și citi.

Fiindcă acel nume e deopotrivă al vieții și al bucuriei noastre: Isus.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat