Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Numele adevăratei libertăți

S-a deschis la Belgrad întâlnirea Bisericilor din Europa despre pace

"Trăim momente ale istoriei în care consultarea noastră, reflecția și rugăciunea ecumenică este într-adevăr urgentă". Cu aceste cuvinte s-a deschis la Belgrad întâlnirea anuală a Comitetului Unit al Conferinței Bisericilor Europene (KEK) și al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE). La întâlnirea care se va încheia la 20 februarie iau parte delegațiile celor două organisme europene conduse de Mitropolitul Emmanuel din Franța, președinte al KEK (Patriarhia Ecumenică) și de cardinalul Péter Erdö, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și președinte al CCEE. "În acest oraș Belgrad - a spus arhiepiscopul catolic - este deosebit de evidentă importanța semnelor pe care creștinii pot și trebuie să le dea pentru a manifesta cu este posibil a persevera pe drumul reconcilierii, al păcii și spre unitatea voită de Domnul nostru, Isus Cristos".

Contribuția creștinilor pentru pace. Întâlnirea de la Belgrad se concentrează anul acesta pe tema păcii și pe contribuția pe care creștinii sunt chemați să o dea pentru realizarea ei deplină. Pacea - a spus cardinalul Erdö - "nu este un abuz al termenului, nu este o simplă absență a războiului sau o toleranță pasivă superficială". Pacea pe care creștinii să o construiască astăzi în Europa pornește de la angajarea de "a descoperi frumusețea și bogăția diferitelor forme ale identității și ale comuniunii". Adică de a recunoaște și a respecta "valoarea națiunilor drept comunități de limbă, istorie, cultură, de experiențe istorice, de tradiții religioase". Este o angajare deosebit de importantă și urgentă "într-o lume care tinde să uite rădăcinile sale și ajunge să fie într-o masă indefinită de consumatori uniformizați, sau care se refugiază, simțindu-se amenințată, în naționalism și în extremism". "Cred - a continuat apoi arhiepiscopul - că prezența noastră aici este pentru Belgrad un semn important al acestei dorințe a noastre de pace. Însă mi se pare că pentru mulți dintre contemporanii noștri această pace a noastră nu este comprehensibilă cu ușurință. Trebuie amintit că unitatea Bisericilor creștine nu poate să fie construită numai printr-un 'acord de pace' confesional cu privire la minima denumire comună!". În primul rând, creștinii trebuie să fie "recunoscători pentru drumul ecumenic făcut în ultimii ani" și apoi să fie conștienți "de ceea ce lipsește încă, și ceea ce noi, responsabili și membri ai organismelor care lucrează pentru unitatea vizibilă a Bisericilor creștine, nu putem neglija". Conform arhiepiscopului, drumul spre unitate trebuie să fie simțit ca "imperativ moral" învingând și tentația "resemnării și a pesimismului".

Rădăcinile creștine ale Europei. În intervenția sa introductivă, Mitropolitul Emmanuel din Franța, președinte al KEK, a spus că acceptarea rădăcinilor creștine ale Europei departe de a genera forme de "rezistență" permite să se facă din Europa un loc în care "toate religiile găsesc spațiul lor în cadrul unui peisaj diversificat" dar profund unit de o "istorie comună". "Cu alte cuvinte - a adăugat el - aș vrea să subliniez că afirmarea identității creștine a Europei nu este exclusivă, ci inclusivă, în sensul că poartă în sine toate premisele pentru dezvoltarea a ceea ce este fundamentul democrației noastre, mă refer la libertatea de cult". Mitropolitul a încheiat intervenția sa amintind ceea ce este scris în această privință în Charta Oecumenica, de la a cărei semnare la Strasbourg se împlinesc anul acesta doi ani: "Pe baza credinței noastre creștine, noi ne angajăm pentru o Europă umană și socială, în care se impun drepturile omului și valorile fundamentale ale păcii, dreptății, libertății, toleranței, participării și solidarității".

O adevărată libertate religioasă. Conform lui Massimo Introvigne, reprezentant OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) pentru lupta împotriva discriminării, o contribuție pe care creștinii pot s-o dea pentru deplina realizare a păcii este aceea de a construi împreună o "adevărată noțiune de libertate religioasă", evitând "cele două erori opuse a fundamentalismului și a laicismului". Papa este cel care a propus această linie de gândire și acțiune. "Ambele - a spus el - neagă raportul corect dintre credință și rațiune. În fundamentalism, credința neagă rațiunea. În laicism raționalismul neagă credința. Ambele sunt dușmane ale libertății religioase: fundamentalismul vrea să impună religia cu forța, laicismul vrea să impună cu forța ireligia. În timp ce numai echilibrul dintre credință și rațiune - fără amestecare, dar și fără separare - garantează libertatea religioasă care, ne asigură Papa, este la originea libertății morale, deci a oricărei libertăți apărate". Faptul că nu e vorba de o problemă "numai teoretică" este demonstrat de fapte. Pe de o parte, există tentativa islamului ultra-fundamentalist "de a pune capăt existenței bimilenare a comunităților creștine în Orientul Mijlociu, recurgând chiar și la terorism". Este adevărat, guvernele se depărtează de ultra-fundamentaliști. Însă a expirat timpul cuvintelor care nu sunt urmate de fapte. "Sunt necesare măsuri eficace pentru ocrotirea minorităților religioase". De cealaltă parte există fenomenul creștinofobiei în Occident. "Se ajunge - a spus Introvigne - să se pretindă ca toți creștinii să acționeze în exercitarea profesiei lor fără referință la convingerile lor religioase și morale, și chiar în contradicție cu ele". În timp ce - a continuat Introvigne - "orientarea libertății spre adevăr nu poate renunța la o dimensiune politică".

(După agenția SIR, vineri, 18 februarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat