Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ce curaj, un papă dintr-o țară de dincolo de cortina de fier!

Prezentarea la Roma a cărții "Shock Wojtyla. Începutul pontificatului"

De Chiara Santomiero

"Ce curaj la acești cardinali să aleagă un papă dintr-o țară de dincolo de cortina de fier!". Aceasta a fost prima reacție a secretarului de stat al Sfântului Scaun, Agostino Casaroli, la anunțarea alegerii lui Karol Wojtyla în piața "Sfântul Petru".

A amintit asta cardinalul Giovanni Battista Re cu ocazia prezentării la Roma, miercuri, 16 februarie 2011, a cărții "Shock Wojtyla. Începutul pontificatului", îngrijită pentru Editura San Paolo de către Marco Impagliazzo, profesor de istorie contemporană la Universitatea pentru străini din Perugia.

Un șoc alegerea lui Ioan Paul al II-lea, un eveniment neprevăzut care o pornit imediat o avalanșă de reacții. Cartea, prin 15 articole de diferiți autori, examinează reacțiile la diferit nivel - lumea catolică, opinia publică, mass-media, diplomații, raporturi internaționale - care au avut loc în diferite țări europene și din toată lumea după anunțul din ziua de 16 octombrie 1978. Volumul este primul dintr-o serie care, cu interesul Serviciului național pentru proiectul cultural al CEI, vrea să reconstruiască sub profilul istoric pontificatul lui Ioan Paul al II-lea.

"A venit momentul - a afirmat Andrea Riccardi, fondatorul Comunității Sfântului Egidiu și creator al proiectului - să se treacă de la patrimoniul de sentimente pe care le-a trezit în noi toți pontificatul lui Wojtyla, la cercetarea istorică". Și pentru că față de Wojtyla este exercitată o "formă de revizionism care este propriu spiritului din timpul nostru față de marile figuri care pot să fie înțelese ori cu elanul credinței ori cu motivele istoriei".

Ioan Paul al II-lea, conform lui Riccardi, "nu a fost numai șocul, ci și terapia față de două crize fundamentale ale creștinismului în anul 1978". Una la este unde "frica inspirată de comunism făcea să se considere că Biserica nu mai putea să facă nimic și unde în schimb Woityla a reprezentat speranța la care trebuie privit". Și una la vest "unde se afirmase ideea despre o criză de neoprit a creștinismului în fața secularizării, față de care alegerea papei polonez a demonstrat că vechea instituție milenară a Bisericii încă avea capacitatea de tinerețe și fantezie".

Un eveniment, cel din 16 octombrie 1978, în măsură să schimbe raporturile internaționale. "Cu siguranță - a afirmat Lucio Caracciolo, director al revistei Limes - a însemnat sfârșitul lui Ostpolotik a Sfântului Scaun" care față de țările din est dincolo de cortina de fier "a devenit mult mai incisiv și centrat pe figura papei care nu accepta status quo-ul și a avut un impact unic și probabil irepetabil asupra istoriei". În timp ce în cancelariile europene "prevala prudența în convingerea că URSS avea să dureze mult mai îndelung, Wojtyla privea cu alți ochi la alte timpuri".

O notă valabilă și pentru actualitate, conform directorului lui Limes, se referă la faptul că "diplomațiile, în fața unei schimbări, reacționează cu o atitudine de conservare, negând că se pot întâmpla lucruri noi". "Lecția lui Ioan Paul al II-lea - a conchis Caracciolo - ne spune în schimb că lucrurile noi se pot întâmpla".

Puțini pot afirma asta cu certitudine asemenea poporului polonez. "Primul șoc - a amintit Hanna Suchocka, prim ministru polonez sub președinția lui Lech Walesa și astăzi ambasadoare pe lângă Sfântul Scaun - a fost imaginea lui Wojtyla în ziua alegerii sale care ieșea din întuneric deschizând brațele pentru a saluta mulțimea din Piața «Sfântul Petru»". "A fost un șoc și mai mare pentru autoritățile comuniste - a adăugat Suchocka -. Astăzi știm din documentele care se pregăteau pentru a căuta un contact cu papa care avea să fie ales de către conclav, trecând peste medierea Bisericii poloneze și «mai ales» a arhiepiscopului de Cracovia, Wojtyla...".

Au încercat să găsească un element de pozitivitate afirmând "mai bine un papă îndepărtat decât un primat apropiat", însă știau "cât de periculos era pentru sistem pentru că îi cunoștea punctele slabe și nu putea fi influențat". "Alegerea lui Wojtyla «a revelat chipul dublu al societății poloneze: teama de comuniști și sărbătoarea populară de neoprit care a aglomerat piețele și nu putea fi controlată»".

"Ioan Paul al II-lea, împotriva protocolului, a invitat - a conchis Suchocka - să «nu ne fie teamă». Nimeni n-ar fi putut înțelege influența profundă a acestor prime cuvinte: tot ceea ce a fost șocul începutului a reprezentat constanta unui pontificat care a schimbat Biserica și lumea".

De aceeași opinie este cardinalul Re: "nu vă fie teamă, deschideți porțile lui Cristos. În aceste expresii este conținută linia întregului pontificat al lui Ioan Paul al II-lea", la fel ca fraza pe care a rostit-o la Varșovia cu ocazia primei sale călătorii în Polonia: "Cristos nu poate fi exclus din istorie".

"Tot ceea ce l-a mișcat pe Ioan Paul al II-lea - a subliniat Re - a influențat asupra politicii și asupra istoriei, dar se năștea din credință". "Uimea în el - a amintit Re - încărcătura umană, capacitatea de a vorbi mulțimilor, profunzimea gândirii sale, cunoașterea lumii grație ascultării atâtor persoane, fascinația exercitată asupra tineretului".

Dar mai ales "uimea intensitatea rugăciunii sale". "Așa cum a spus la sanctuarul de la Mentorella - a conchis cardinalul Re - prima misiune a papei este să se roage. Această afirmație corespundea cu convingerea lui cea mai profundă".

(După Zenit, 17 februarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat