Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfânta Tereza": În memoria părintelui Anton Farcaș

În biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, joi, 17 februarie 2011, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18.00, s-a comemorat împlinirea a un an de când părintele Anton Farcaș-Gherghina a trecut la Domnul.

Această zi specială, în care comemorăm trecerea în brațele Domnului acum un an a celui care a fost și va rămâne pr. paroh Anton Farcaș, credincioșii parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", copii, tineri, adulți, împreună cu cei 17 preoți prezenți, au înălțat rugăciuni și cântări de laudă, la sfânta Liturghie celebrată spre odihna sufletului său și în amintirea lui.

Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, ca și comunitate, a avut, în urmă cu un an, experiența unei inimi frânte... o durere profundă, care ne-a marcat viața, pentru că a plecat dintre noi, pentru totdeauna, o ființă atât de dragă, în persoana părintelui paroh Anton.

A vorbi despre omul și preotul care a fost Anton Farcaș, este ca și cum ai turna o lacrimă pe plita, încă încinsă, a sufletelor noastre. A celor care l-am admirat și l-am îndrăgit. A celor de care a fost alături oriunde i-a cerut-o vocația sa. A celor care am avut privilegiul de a-i fi prieteni. A celor care l-am iubit așa cum a fost. Un om care într-o viață de nici 51 de ani a trăit cât alții în două și pe care a mistuit-o numai după cum a vrut Domnul Isus, chiar dacă n-a avut privilegiul de-a îmbătrâni.

Pr. Anton a iubit Biserica necondiționat, asemeni lui Isus, chiar dacă bucuriile nu i-au zâmbit întotdeauna sau necazurile nu l-au ocolit. Și-a ascuns lacrimile din suflet în spatele vorbelor puține și uneori a tăcerii. Și-a iubit părinții și rudele ca pe niște sfinți, iar prietenii și enoriașii i-a transformat în frați. Era de ajuns să-l cunoști cu adevărat, ca să nu-l uiți niciodată. Avea aceea forță extraordinară de a-ți transmite o bucățică din sufletul său, de prea multe ori neînțeles. A fost omul gesturilor simple și directe. Gata oricând să sară în ajutorul oricui avea nevoie, n-a vrut să supere pe nimeni, nici când durerea devenise singurul lui aliat. S-a retras discret și tot așa a trecut în brațele Domnului. Viața lui s-a stins ca flacăra unei lumânări, tăcută, dar iradiind căldură și atât cât a ars n-a contenit să lumineze.

Sfânta Liturghie a început cu o scurtă procesiune din casa parohială. Preoții împreună cu ministranții se îndreptau spre altar pentru a celebra o sfântă Liturghie solemnă pentru odihna veșnică a părintelui răposat Anton Farcaș. La începutul sfintei Liturghii, părintele Viorel Ababei, profesor și spiritual la Institutul Teologic din Iași și coleg al părintelui Anton, i-a invitat pe toți la rugăciune și cu sufletul curat să participe la această jertfă a lui Isus Cristos. Predica părintelui decan Iosif Dorcu a căutat să ne trezească sufletele la a ne aminti că tot ceea ce a făcut părintele a fost pentru slava lui Dumnezeu și pentru binele credincioșilor. A enumerat câteva din inițiativele pe care le-a avut părintele pentru comunitatea "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și a arătat astfel binele spiritual pe care l-a dorit părintele și care s-a cunoscut în sufletele noastre. Jertfa, lauda și prinosul de mulțumire au marcat viața sa. Părintele Anton când era în seminar aduna modele de Calea Sfintei Cruci. Părintele Dorcu spunea la predică faptul că aceasta o făcea din iubire, arătând poate astfel o fărâmă din suferința pe care o va avea el de trăit. Prezența celor care i-au fost alături în pelerinajul său pe acest pământ și cântările corului, ne-au făcut să retrăim momentele frumoase trăite împreună și să simțim prezența lui discretă în inimile noastre. Iubirea este mai tare ca moartea, spunea la finalul sfintei Liturghii, actualul preot paroh Petru Sescu, privind la toți cei care au reușit să fie prezenți la această comemorare. "Numai iubirea v-a adunat aici", spunea el. O mărturie de credință și iubire negrăită a fost mai ales atunci când la sfânta împărtășanie șirul de credincioși părea că nu se mai sfârșește. După sfânta Liturghie, la subsolul bisericii, s-a oferit ceva drept pomană pentru odihna veșnică a sufletului părintelui răposat Anton.

Acum, singura noastră tristețe este că a plecat prea curând dintre noi, lăsând în urma lui un gol în sufletele noastre, dar și în Biserica locală. Știind ce a făcut pentru noi, dorim ca acest eveniment să nu fie doar știrea de astăzi, ci povestea spusă la nesfârșit despre icoana preotului bun, a omului care trăind sub privirea atentă a Domnului Isus, a ascultat de glasul lui și s-a dus să aducă slavă lui Dumnezeu și în cer, alături de îngeri.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și bucurie!

Mariana Ifrim

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 februarie: Iași "Sfânta Tereza": În memoria părintelui Anton Farcaș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat