Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ BUCUREȘTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 București (RO)
Tel. +40 21 2015411,
E-mail: birouldepresa@arcb.ro
Nr. 84/17.02.2011

COMUNICAT DE PRESĂ

"Cathedral Plaza", construcție protejată politic

Arhiepiscopia Romano-Catolică București constată cu îngrijorare că, în ciuda declarațiilor politice, corupția din România devine mai puternică la toate nivelurile. Iar atunci când sunt în joc zeci de milioane de euro sunt folosite toate subterfugiile murdare pentru mușamalizarea actelor ilegale.

Autointitulata "Cathedral Plaza", clădire protejată politic, face obiectul unui nou scandal. El a fost declanșat de dispunerea Neînceperii Urmării Penale (NUP) a beneficiarului autorizației (Millenium Building Development) și a constructorului (Bog'Art) în plângerile penale formulate de Primăria Municipiului Bucuresti, Arhiepiscopia Romano-Catolică București, Inspectoratul de Stat în Construcții și de persoane fizice.

Chiar dacă instanțele de judecată au constatat nelegalitatea autorizației de construire, procurorii s-au străduit exclusiv să valideze numai depozițiile conducerii firmelor implicate în realizarea clădirii. Ei au îndepărtat toate probele care acuză desfășurarea lucrărilor ilegale, continuate în baza unei autorizații de construire expirată dar și nelegală, astfel cum a stabilit irevocabil Curtea de Apel Suceava și, prin urmare, săvârșirea infracțiunii.

Nici zecile de declarații, nici sutele de imagini fotografiate și filmările care dovedesc executarea frenetică, cu zeci de muncitori, a lucrărilor în vederea finalizării unei construcții ce nu avea și nu are autorizație valabilă, ("nu sunt de natură a crea convingerea că se efectuau lucrări de construire", se arată în rezoluția primită), nici constatările inspectorilor Primăriei Capitalei și nici transmisiunile în direct ale televiziunilor nu au relevanță pentru Parchetul sectorului 1.

Pentru procurori, doar un pretins proces verbal de recepție a lucrărilor a cărui dată de întocmire este în mod vădit falsă, realizat în grabă între beneficiar și constructor, cu largul concurs al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), însă fără participarea emitentului autorizației, este suficient pentru a considera că nu există nici vinovăție și nici faptă penală. Este ciudată participarea unor inspectori ai ISU, ale căror semnături apar pe acest pretins proces verbal, care ar fi fost încheiat în data de 21 octombrie 2010, deși menționează ca au obiecțiuni conform unei note din 28 octombrie 2010 pe care refuză să o facă publică, deși reprezentanții ARCB au cerut acces la acest document.

"Am solicitat DNA să monitorizeze activitatea persoanelor direct implicate, întrucât se încearcă să se dea legitimitate acestei clădiri. Chiar dacă Guvernul anunță toleranță zero la acte ilegale, această construcție se pare că face excepție de la intransigența clamată la posturile de televiziune. Reprezentanților de seamă ai investitorilor li se deschid ușile palatelor Administrației, iar Bisericii Catolice li se închid în permanență. Într-un moment, în care se discută intens intrarea României în spațiul Schengen, iar oficialii români încearcă să demonstreze că și-au făcut lecțiile, aceasta situație nu va fi trecută cu vederea de cei care vor lua decizia finală", a afirmat pr. Ieronim Iacob, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei

Se dovedește, încă odată, că pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 nici hotărârea irevocabilă a Curții de Apel Suceava, nici procesele câștigate de-a lungul a 5 ani de către ARCB, nici interesul public susținut prin pozițiile Primarului General, Ministrului Culturii, Academiei Române, ONG-urilor, nici susținerea Patriarhiei Române și a Bisericii Armenești, nici preocuparea Parlamentului European și a Vaticanului nu sunt suficiente pentru a apăra interesul public.

Pe situl www.arcb.ro puteți viziona dovezile evidente ale comiterii infracțiunii la Cathedral Plaza

Biroul de presă

*



Persoana de contact: Pr. Ieronim Iacob (tel. 0733/785554, e-mail: prieronim@tiscali.it)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat