Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Egipt: Fenomen minunat

Cardinalul Naguib: crește în țară dialogul creștini-musulmani

Treizeci de ani în 18 zile: manifestațiile din piață, pașnice și unitare, începute la 25 ianuarie 2011 și care au culminat, după 18 zile, în căderea regimului de treizeci de ani al președintelui Hosni Mubarak, au arătat foarte clar că cererile tinerilor, dincolo de revendicările sociale invocate, se refereau la o schimbare de direcție importantă pentru o țară musulmană: distincția între religie și politică. Piața Tahrir a spus "nu" fie dictaturii militare, fie celei fundamentaliste religioase, pentru a îmbrățișa un sistem de guvern tipic unui stat modern, în care drepturile fundamentale de libertate, de dreptate și de egalitate să fie respectate și garantate tuturor cetățenilor. Așa cum au scos în evidență mai mulți analiști și politicieni, ceea ce se trăiește este, așadar, un moment istoric, nu numai pentru Egipt, dar probabil pentru întreaga lume arabă. Mai ales dacă Egiptul va reuși în interiorul său să-și dea un stat civil. În această fază de tranziție și chiar după aceea, ce rol joacă minoritatea creștină (circa 10% din populație) și ce contribuție va putea să dea construirii unui nou stat? Agenția SIR l-a întrebat pe patriarhul copt catolic de Alexandria, cardinalul Antonios Naguib.

Exemplul egiptean a fost un mare exemplu de unitate: credeți că poate să influențeze și celelalte țări din regiune, în multe dintre ele fiind în desfășurare proteste?

"Aș spune că, ceea ce am trăit în Egipt, în aceste zile, a fost o surpriză plăcută pentru noi toți și pentru lumea întreagă. Această forță tânără, așa de pașnică, care a reușit să schimbe un sistem politic ce a durat din anul 1952, și cu ultimul președinte de peste treizeci de ani la putere, nu a fost notată niciodată în istorie. Da, acest model ar putea să influențeze mult celelalte țări din regiuni care caută o democrație deplină bazată pe egalitatea drepturilor, dialog și primirea celuilalt".

Așadar, ce mesaj ajunge din Egiptul dumneavoastră la lumea arabă?

"Unul din mesajele cele mai importante este faptul că maniera pașnică de a schimba evenimentele învinge și că nimic nu este imposibil în fața determinării hotărâte a tinerilor care caută libertatea și adevărul. În afară de asta, a ieșit în evidență unitatea, în jurul unui scop comun, a întregului popor: musulmani și creștini. Fenomenul minunat în aceste evenimente este întărirea legăturilor dintre musulmani și creștini. «Comisiile populare» care făceau de gardă în toate zilele, în timpul stingerii, era formate din tineri și bărbați musulmani și creștini, care petreceau noaptea împreună. În afară de asta, se fac rugăciuni, în biserici și în moschei, pentru întoarcerea păcii și a ordinii și pentru rezultatul bun al fazei actuale de tranziție. Acesta este un aspect foarte pozitiv care a reieșit din aceste evenimente dramatice".

Din această schimbare prevedeți și perspective noi și pozitive pentru creștini, considerați în sfârșit cetățeni cu drept deplin?

"Creștinii sunt cetățeni cu drept deplin. Creștinii din țară, ca majoritatea cetățenilor, au aceleași sentimente, preocupări și speranțe. La manifestații au participat mulți creștini. Rezultatul a fost decisiv: demisia președintelui Mubarak și schimbarea vechiului sistem politic. Acum rămâne de văzut cine va prelua succesiunea și ce direcție va urma. Dacă statul va fi un stat civil, bazat pe egalitate, cetățenia și legea, așa cum cer mulți, va fi un succes istoric. Dacă în schimb se va transforma într-un stat religios, vom pierde toate cuceririle din trecut, și toată populația va suferi, creștini și musulmani".

Există un rol deosebit pe care creștinii vor putea să-l joace în Egiptul din viitor și ce contribuție vor putea să dea la construirea unei noi țări, laice, drepte, respectuoase față de demnitatea umană și față de drepturile cetățenilor săi?

"Rolul creștinilor este foarte important în acest timp. Creștinii pot să favorizeze un ambient de dialog. Știm cu toții că dialogul este calea cea mai eficace pentru a înfrunta situația actuală și pentru a ajunge la o adevărată pace bazată pe înțelegerea reciprocă a tuturor părților din țară. În felul acest putem să ajungem la un nou stil al statului, bazat pe cetățenia și egalitatea dintre toți. Și creștinii, prin participarea lor activă în viața socială și politică pot să dea exemple concrete de fidelitate și de angajare eficace pentru binele comun al țării".

(După Agenția SIR, marți 15 februarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat