Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita Preasfințitului Petru Gherghel la Gorizia

La sfârșitul lunii trecute, mai precis la 21 ianuarie 2011, Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, după ce a vizitat mai multe comunități de români care trăiesc în Italia, a poposit și în Monfalcone, un mic orășel din Nordul Italiei, în provincia Gorizia.

Mica, dar activa comunitate română din Monfalcone, îngrijită spiritual de pr. Valentin Aenoaei, a primit cu deosebită bucurie vizita păstorului Diecezei de Iași și, deși nu este deosebit de importantă ca număr, a încercat să organizeze o mică sărbătoare pentru a celebra venirea distinsului oaspete.

Provincia Gorizia, deși nu are o suprafața foarte mare, este un loc de o mare însemnătate religioasă și culturală. Importantă religioasă este, în mod simbolic, reprezentată de către bazilica din Aquileia, care până în anul 1751 a fost sediu patriarhal, adică era considerată, în virtutea tradiției, ca fiind întemeiată direct de către un apostol (de sfântul Marcu, trimis de sfântul Petru în aceste locuri). Bogăția și diversitatea culturală consistă în faptul că această zonă a constituit punctul de întâlnire a trei mari culturi europene: latină, germanica și slavă. Am putea spune că a rămas un model de societate în care oamenii au știut să conviețuiască depășind diferențele de cultură și limbă. De exemplu, până în perioadă interbelică, în orașul Gorizia locuitorii vorbeau trei limbi: germană, italiană și slovenă.

În acest context multicultural, celebrarea săptămânii de rugăciune pentru unirea în credință capătă o semnificație deosebită. În seară zilei de 21 ianuarie 2011, în domul din Monfalcone, a fost celebrată o oră de rugăciune ecumenică la care au participat doi preoți aparținând Bisericii Ortodoxe, originari din România și care activează la Udine, doi păstori adventiști din Trieste și un preot catolic român, reprezentând Biserica Catolică, atât cea de limba română, cât și cea de limba italiană.

Prezența episcopului nostru, deși s-a voit a fi modestă, nu a trecut neobservată nici credincioșilor și nici chiar presei locale, ziarul italian "il piccolo", a dat amplu spațiu în paginile sale vizitei episcopului de Iași. La invitația spontană de a spune un gând de zidire spirituală, Preasfințitul Gherghel a subliniat importantă rugăciunii în construirea unității tuturor creștinilor și a salutat inițiativele concrete spre drumul unității, inițiative ce nasc în sânul multor familii românești. Acestea din urmă trebuie să rămână, în orice loc, exemplu de viață și de credința în timpul crizelor pe care familia umană le traversează atât în Europa, cât și la nivel mondial.

În dimineață zilei de 22 ianuarie 2011, Preasfințitul Gherghel a vizitat istorica bazilică din Aquileia, renumită și pentru faptul că are cea mai mare suprafața de mozaicuri paleocreștine. Aquileia a rămas și astăzi un important centru de răspândire al credinței apostolice în partea de nord și de nord-est a Europei. Existența patriarhatului din Veneția amintește importanța religioasă a orașului Aquileia și importanța istorică, religioasă și culturală a întregii zone.

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea va face o vizită pe aceste meleaguri în luna mai a acestui an. Este considerată o vizită istorică atât din punct de vedere pastoral, cât și cultural, această regiune fiind locul de întâlnire a celor trei mari culturi ale Europei.

Dincolo de puțina cunoaștere a acestor locuri Aquileia rămâne un simbol al adevăratei unități în credința și cultură. Aici la Aquileia sunt semnalate în Evangheliarul sfântului Marcu vizitele multor principi din Țara Românească și din Bulgaria, care veneau pentru a primi binecuvântarea patriarhală și a implora ajutorul spiritual. De fapt, aceste locuri Gorizia și Aquileia au constituit limita occidentală a marelui Imperiu Austro-Ungar, care avea în stăpânire și o mare parte din actuală Românie.

Tuturor cititorilor un salut în aceleași sentimente de credința unite cu gândurile de încurajare pentru o civilizație cu adevărat creștină!

Pr. Valentin Aenoaei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-22 ianuarie: Vizita Preasfințitului Petru Gherghel la Gorizia


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat