Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoare (Bacău): Zi de reculegere pentru tineri

"Unitate cu mine și cu cei din jur în lumina lui Dumnezeu"

Surorilor Oblate Asumpționiste au organizat o zi de reculegere pentru tineri la mănăstirea "Sfânta Monica" din Parohia Izvoare, Bacău, sâmbătă, 12 februarie 2011. Această zi de reculegere a fost moderată de pr. Lucian Dîncă, AA.

Scopul acestei zile a fost rugăciunea noastră proprie, stabilirea relațiilor cu cei din jur și cu Dumnezeu. Primul pas pentru a realiza unitatea cu cei din jur este cunoașterea de sine, descoperirea acelei "grădinii secrete", care ne ajuta să aprofundăm propria persoană, căutând sensul vieții în lumina lui Cristos.

Tinerii de azi sunt într-o continuă căutare a unei identității "false", vor să se regăsească în alte "modele" (personalități din lumea modei, a muzicii, etc.), mergând pe un drum fără ieșire, având tendința de a renunța la fericirea adevărată alegând o fericire superficială și trecătoare. Mijloacele mass-media și lumea virtuală a tehnologiei avansate precum anturajul și substanțele halucinogene acaparează tot mai mulți "fani", lăsându-se duși de val în acel spirit de turmă.

Aceste lucruri externe nu ajută propria persoană în a căuta răspunsuri la problemele existențiale, interiorizarea și pătrunderea "în grădina secretă a inimi noastre", devine singura modalitate. In intimo intimo noster, a fost motto-ul care ne-a animat îndeaproape pe parcursul sfintei Liturghii.

O viață asemănătoare a avut-o sfântul Augustin, care căuta fericirea în cele omenești, fiind ferm convins că ceea ce face este cu adevărat "fericire", lucru total eronat. Rugăciunile mamei sale sfânta Monica stau la baza convertirii fiului ei de la calea pe care apucase, o cale aparent fără capăt. Planurile lui Dumnezeu erau altele decât cele pe care și le propuse-se el. Totul până într-o zi, când o voce de copil îl îndeamnă "ia și citește", făcând referință la Sfânta Scriptură.

În a doua parte a zilei, am discutat despre unitatea cu cei din jur. În urma discuțiilor avute au reieșit o serie de elemente primare care construiesc relațiile inter-personale: umilința - capacitatea de a renunța la tine în favoarea celuilalt, toleranța - modul de a-i privi și accepta pe ceilalți așa cum sunt și nu cum mi-aș dori eu să fie, curajul - puterea de a te deschide față de cei apropiați, libertatea - șansa de a alege cu înțelepciune ceea ce este bine pentru viață. Însă, trecând peste toate acestea iubirea și dăruirea totală de sine stau la baza oricărei relații.

Aceasta zi, s-a încheiat printr-un moment de laudă și mulțumire închinat lui Dumnezeu pentru toate harurile dobândite în această zi.

Felicia Patrașcu
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat