Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Peregrinatio Mariae și misiuni populare

"De unde îmi este dată mie aceasta, ca să vină Mama Domnului meu la mine?" (Lc 1,43)

Ca în fiecare an, comunitatea credincioșilor din Luizi-Călugăra, împreună cu păstorii ei, trăiește momente de reînnoire spirituală, în perioada 9-11 februarie 2011, ajutată de misiunile populare ținute de părintele Ștefan Vacaru.

În acest an dedicat familiei, prin grija păstorului diecezei noastre, PS Petru Gherghel, această reînnoire a fost binecuvântată și de prezența icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Întâmpinarea icoanei a fost făcută de întreaga comunitate, îmbrăcată de sărbătoare în costumele populare tradiționale, având alături pe PS Aurel Percă. După ritualul de primire a urmat sfânta Liturghie, prezidată de episcop, care a binecuvântat și a încurajat comunitatea, încredințând-o ocrotirii Maicii Domnului.

Programul spiritual din aceste zile a cuprins sfintele Liturghii, spovezi, venerarea icoanei, Sfântul Rozariu, oră mariană și alte rugăciuni și cântece mariane.

Predicile părintelui Ștefan Vacaru au avut ca temă familia, inspirându-se din cuvintele păstorului diecezei noastre: "Ne doare când vedem că demnitatea familiei nu se bucură pretutindeni de aceeași strălucire - a familiei gândită și voită de Dumnezeu". Părintele predicator a prezentat criza prin care trece familia astăzi, iubirea care construiește o familie adevărată, pericolele care pot duce la distrugerea familiei și, la sfârșit, o "rețetă" prin care familia rămâne fidelă vocației sale.

În ultima zi, 11 februarie, tot în cadrul misiunilor a avut loc și întâlnirea națională a Armatei Maicii Domnului. Au participat grupuri ale A.M.D. din diferite parohii însoțite de preoții asistenți spirituali și de părintele asistent general Paul Bulai. Programul întâlnirii a început la ora 13.00 cu procesiune spre biserică, a continua cu o rugăciune la mormântul pr. Iosif Pal, confondator al Armatei Maicii Domnului, adorație euharistică, ora mariană și alte rugăciuni.

Zilele de misiuni și prezența icoanei Maicii Domnului s-au încheiat cu sfânta Liturghie de la ora 17.00, prezidată de părintele Emilian Cătălin, ministrul provincial, la care au mai luat parte părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, alți preoți, persoane consacrate, pelerini și credincioși din parohiile vecine.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele Romulad Bulai, rector al sanctuarului din Cacica, a oferit părintelui paroh Daniel Lucaci și întregii comunități o copie a icoanei Maicii Domnului din Cacica. Apoi toți pelerinii și credincioșii, în spirit de credință și de pietate, cu cântece și rugăciuni, cu lumânări aprinse au participat la procesiunea cu icoana Maicii Domnului în jurul bisericii.

Mulțumim bunului Dumnezeu și Maicii sale Sfinte pentru toate harurile revărsate în aceste zile și tuturor celor care au organizat și au participat la sărbătoarea comunității din Luizi Călugăra.

Pr. Sorin Giurgi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 februarie: Luizi-Călugăra: Peregrinatio Mariae și misiuni populare


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat