Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fostul premier britanic Tony Blair într-o discuție despre convertirea sa

Cu ocazia vizitei papale în Marea Britanie, Tony Blair a vorbit pentru prima dată despre convertirea lui la Biserica Catolică la al doilea program al radioului BBC. Iată aici un extras.

L-ați întâlnit pe papă. Ce impresie v-a făcut!

El este o persoană foarte prietenoasă și inteligență. Gradul lui de inteligență ne duce cu ideea că el ar fi rece și distanțat. Însă eu l-am găsit ca fiind foarte călduros la inimă. Un mare gânditor, dar și o persoană simplă, care iradiază multă omenitate. Cred că s-a putut vedea acest lucru în cursul vizitei sale.

Trecerea dvs. la Biserica Catolică acum doi ani a dat naștere a dat naștere la multe discuții. De ce ați făcut acest pas?

A fost ca o întoarcere acasă. Eu eram condus de ideea că Biserica Catolică este o instituție universală prezentă în toate țările. Și ea este religia soției și copiilor mei. Prin faptul că am trecut la religia catolică, respectul meu față de Biserica Anglicană nu s-a micșorat. Această problemă mă privește numai pe mine. De altfel, sunt un promotor al unirii tuturor confesiunilor creștine și al dialogului cu celelalte comunități ecleziale.

De ce ați schimbat comunitatea eclezială înainte de retragerea din funcția de prim-ministru?

Hotărârea fusese luată cu mult înainte. Dacă m-aș fi convertit înainte, în timpul cât eram prim-ministru, m-ar fi atacat foarte mult mass-media. Pe atunci aveam destule probleme.

Ați fost educat religios?

Da și nu. Mama nu era o anglicană prea practicantă, iar tata era ateu. Mai târziu, în timpul studiilor de la Oxford, un profesor deosebit m-a adus aproape de credința. El m-a convins că credința și rațiunea nu pot fi contrare. Mi-era dor de credință și învățătorul meu m-a ajutat în această privință.

Purtătorul dvs. de cuvânt a spus odată că în Downing Street despre Dumnezeu nu se vorbește deloc. Dvs. ați afirmat mai târziu că v-ar fi declarat nebun dacă lumea ar fi știut că vă rugați și că cereți ajutorul Creatorului pentru a fi mângâiat.

Această este o problemă a culturii noastre europene. Dacă Obama încheie discursul sau prin cuvintele: "Binecuvântează, Doamne, America!", nu se miră nimeni. Dacă aș fi spus: "Doamne, binecuvântează Anglia!", toți ar fi spus că așa ceva nu se poate face. M-ar fi crezut drept adept al teocrației.

Credința v-a schimbat felul de a face politică?

Am dobândit mai mult curaj în diferite situații Nu m-am așezat într-un colț și nu l-am întrebat pe Dumnezeu dacă primesc răsplată cea mai mică. Credința nu ajută dacă o hotărâre este corectă. Dar ea îți da puterea necesară pentru hotărâre.

Chiar și atunci când e vorba de a duce un război cu mii de morți?

Aici e hotărârea foarte grea. Dar și împotrivă războiului, că, de exemplu, în Bosnia sau Ruanda pot muri mii de oameni.

Vă rugați des?

Mă rog și citesc Biblia. Chiar și Koranul. Chiar și ieri. Mă ajută să înțeleg că toate confesiunile au ceva comun. Secolul XX a fost secolul conflictelor ideologice. Secolul XXI va fi dominat de conflicte religioase. Noi le putem împiedică dacă ducem un dialog și dacă ne cunoaștem reciproc. Chiar și vizita papei a fost foarte folositoare.

Traducere din revista Kirche In de pr. Iosif Mareș (www.iosifmares.blogspot.com)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat