Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrări din Dieceza de Iași de Ziua Persoanelor Consacrate

Cea de-a XV-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate a fost marcată în Dieceza de Iași prin celebrarea din 2 februarie 2011, de la Iași (pentru zona Iași), și prin celebrările din 6 februarie 2011, de la Lespezi (pentru zona Bacău), Cireșoaia (pentru zona Onești), Adjudeni (pentru zona Roman) și Siret (pentru zona Suceava).

*

Zona Bacău

Lespezi: Ziua persoanelor consacrate zona Bacău

Duminică, 6 februarie 2011, în Parohia "Sfânta Ana" din Lespezi, a avut loc întâlnirea persoanelor consacrate din zona Bacău. Au participat peste 80 de persoane consacrate, călugări și călugărițe, din diferite congregații sau ordine religioase ce își desfășoară activitatea în zona Bacău.

La ora 11.00 a fost celebrată sfânta Liturghie în biserica parohială. Persoanele consacrate au fost primite de pr. Gheorghe Farcaș, parohul comunității, care le-a mulțumit pentru prezența lor în Parohia "Sfânta Ana" și pentru mărturia pe care o dau lumii de astăzi. De asemenea, i-a încurajat ca să urmeze cu același curaj chemarea pe care au primit-o de la Isus. În cadrul predicii, pr. Gabriel Enășcuț le-a amintit tuturor celor prezenți de misiunea și responsabilitatea pe care fiecare persoană consacrată o are în această lume.

După sfânta Liturghie a urmat un timp de fraternitate și un moment recreativ, în cadrul căreia fiecare comunitate a prezentat un moment artistic.

De la ora 14.30 a urmat un moment de reflecții asupra experiențelor cu familiile pe care fiecare comunitate le trăiește în propria casă. S-a atras atenția asupra faptului că familia este un izvor al vieții consacrate și de aceea fiecare comunitate trebuie să o pună în valoare în cadrul activităților pe care le desfășoară.

Întâlnirea s-a încheiat cu un moment comunitar de rugăciune, în care fiecare dintre cei prezenți l-au binecuvântat pe Dumnezeu pentru această zi, după care toți au plecat spre casele lor cu gândul că fiecare trebuie să fie sare și lumină pentru acest pământ.

Pr. Pius Iancu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 februarie: Lespezi: Ziua persoanelor consacrate zona Bacau

*

Zona Iași
(încă nu a ajuns la redacție articol despre întâlnirea de la Iași)

Album foto: 2 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

*

Zona Onești

Cireșoaia: Întâlnirea persoanelor consacrate pe zona Onești

Duminică, 6 februarie 2011, în Parohia "Sfânta Ana" din Cireșoaia, a avut loc întâlnirea persoanelor consacrate din zona Onești. Au participat în jur de 60 de persoane consacrate din diferite congregații religioase.

La ora 11 a fost celebrată sfânta Liturghie în biserica parohială, ceremonie care a început cu o procesiune solemnă cu lumânările aprinse. Părintele paroh Marian Dascălu le-a mulțumit tuturor că au ales această comunitate pentru a sărbători această zi specială în care toate persoanele consacrate dau mărturie de slujire cu viața proprie.

Celebrantul sfintei Liturghii, pr. Manole Ioan Șerban, OFMConv., a făcut ca întreaga celebrare să fie înălțătoare, punctând faptul că "sarea pământului" dă gust trăirii zilnice împreună cu ceilalți în îndeplinirea celor mai mici lucruri zilnice.

Doamne, tu ai spus că împărăția ta este asemenea unei bucăți de drojdie care dospește aluatul pregătit pentru pâine, "Eu sunt lumina lumii, cine mă urmează nu va umbla în întuneric". Ne exprimăm bucuria prin aceste cuvinte, mulțumind persoanelor consacrate din zona Onești că au ales ca în biserica noastră să-și reînnoiască votul pentru a-l sluji pe Mântuitorul Isus. Au dat mărturie de adevărată trăire creștină, arătându-ne tuturor că au responsabilitatea de a face să crească tot mai mult în mijlocul nostru și în societatea noastră valorile creștine.

În această zi dedicată persoanelor consacrate am asistat cu toții la bucuria și fidelitatea vocației primite; într-adevăr putem spune că ei pot transmite generațiilor viitoare lumina credinței primită la Botez. Cine știe, poate se va molipsi cineva și din parohia noastră cu această vocație, pe lângă părintele Viorel Ababei și mai nou, Victor Birtea care a îmbrățișat Ordinul Capucin.

Această celebrare deosebită pe care persoanele consacrate au trăit-o în această zi de 6 februarie ne înalță gândul la Dumnezeu căruia vrem să-i mulțumim din toată inima pentru acest mare dar al vocației religioase pe care ni l-a dăruit. În fața altarului s-a amenajat un mic semn care ne vorbește despre bogăția ce este și pe care viața religioasă o aduce Bisericii întregi. Se observă trei semne: benzi colorate, regula de viață și o lumină aprinsă. Culorile multiple care pornesc de la altar au o dublă semnificație: pe de o parte ne amintesc semnul biblic al curcubeului prin care Dumnezeu a încheiat alianța sa cu omul, iar nouă astăzi acest semn vrea să ne amintească că viața consacrată este un dar de la Dumnezeu care ne angajează să trăim pe deplin alianța iubirii sale. Totodată culorile multiple, sunt un semn al diferitelor ordine religioase prezente în Biserica întreagă. Această întemeiere a diferitelor familii religioase este lucrarea Duhului Sfânt. Dumnezeu a voit, prin intermediul unor persoane devenite exemple de viață pentru noi, să îmbogățească viața Bisericii cu multe carisme.

Regula de viață este pentru fiecare, un instrument deosebit care ajută în trăirea valorilor evangheliei și să le exprime în mod concret prin trăirea carismelor lăsate nouă de fondatori, într-un spirit de comuniune frățească și dăruire totală a vieții. Sensul profund al vocației se găsește doar în Dumnezeu care din iubire ne-a chemat, ne susține cu harul său și ne luminează pașii ca să putem împlini voința sa.

După celebrare, la ora 14.30, toate persoanele consacrate s-au întâlnit în Slănic Moldova la Casa Surorilor lui Isus Răscumpărătorul, unde au discutat despre tema "Pastorația vocațională" fiind în centru familia. După dezbatere, s-a constituit o comisie cu câte un reprezentant din fiecare congregație pentru a organiza un plan comun de pastorală vocațională.

Prof. Daniela Mititelu

Fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe situl Parohiei Cireșoaia: www.ciresoaia.ro

*

Zona Roman

Adjudeni: Întâlnirea persoanelor consacrate pe zona Roman

Conform programului stabilit de către Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată, duminică, 6 februarie 2011, a avut loc, la Adjudeni, întâlnirea persoanelor consacrate pe zona Roman, prilejuită cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Vieții Consacrate.

Înainte de începerea activităților, pr. Alois Fechet i-a salutat pe cei prezenți - aproximativ 80 de persoane - în numele Preasfințitului Petru Gherghel. A urmat recitarea, în comun, a Orei medii și prezentarea de către pr. Ioan Horvat, OFMConv., a meditației cu tema: "Viața consacrată și familia: stări de viață și slujiri reciproce" (cf. VC 31).

În expunerea sa, pr. Ioan, bazându-se pe documentele magisteriului Bisericii, a prezentat, în mod convingător, importanța pentru Biserică a celor două stări de viață - viața consacrată și viața de familie. Cele două stări de viață se completează reciproc. Dacă familia este considerată ca punct de plecare pentru ambele stări de viață, prin ea trecând viitorul umanității, viața consacrată reprezintă o punte pentru credincioși către Dumnezeu.

Spre încheierea meditației pr. Ioan le-a amintit celor prezenți de importanța mărturiei pe care aceștia trebuie să o dea comunităților în care activează, prin ceea ce sunt și fac în misiunea lor cotidiană, și i-a îndemnat să o aibă ca model pe sfânta Fecioară Maria "cea ascultătoare".

La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie celebrată în biserica parohială din localitate. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Franco Maronese, care a ținut și omilia. Au concelebrat, de asemenea, pr. paroh Aurel Iștoc și alți confrați întru preoție, din ordinele religioase prezente la întâlnire.

După sfânta Liturghie, a urmat prânzul oferit de Surorile Providenței. Un cuvânt de mulțumire se cuvine tuturor celor care au colaborat la pregătirea acestuia. Mulțumim și Domnul să vă răsplătească!

La ora 13.30, copiii din Adjudeni au prezentat un interesant și frumos moment artistic din care nu au lipsit cântecele, scenetele și dansurile populare.

Întâlnirea s-a încheiat cu adorația euharistică, care a fost pregătită de Surorile Franciscane din Hălăucești.

Îi mulțumim Domnului pentru aceste momente frumoase și înălțătoare de rugăciune, comuniune și fraternitate și îl rugăm să ne ajute să fim adevărați martori ai iubirii sale în comunitățile în care activăm.

Fr. Vicențiu Ghiurcă, FSC

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 februarie: Adjudeni: Întâlnirea persoanelor consacrate pe zona Roman

*

Zona Suceava

Siret: Întâlnirea persoanelor consacrate din Bucovina și ultima zi de prezență a icoanei de la Cacica (I)

Duminică, 6 februarie 2011, a fost ultima zi în care icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica a mai putut fi venerată în biserica romano-catolică din Siret.

La Liturghia solemnă de la ora 11.00 a participat și a celebrat Excelența sa episcop Aurel Percă, împreună cu alți preoți oaspeți. La această ceremonie au luat parte toate persoanele consacrate din Decanatul de Bucovina, care s-au adunat în jurul altarului și al Preacuratei pentru a aduce laudă și mulțumire bunului Dumnezeu pentru toate harurile cu care copleșește Biserica și omenirea întreagă.

La predică, PS Aurel Percă a vorbit despre puterea de mijlocire a Mamei noastre cerești pe lângă tronul milostivirii divine. A subliniat foarte frumos rolul pe care viața consacrată îl are în viața Bisericii și faptul că între păstorul unei comunități și persoanele consacrate din comunitatea respectivă trebuie să existe o bună colaborare, pentru ca munca celor care s-au dedicat într-un mod deosebit slujirii lui Dumnezeu și aproapelui să dea mai multe roade la sfânta Liturghie.

Părintele paroh a mulțumit lui Dumnezeu și Preacuratei pentru toate harurile cu care Providența divină copleșește Biserica și omenirea întreagă. Totodată a mulțumit excelenței sale, Aurel Percă și preoților oaspeți care ni s-au alăturat la acest moment de rugăciune și bucurie.

Noi, credincioșii, îi mulțumim bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pentru acest mare dar al prezenței icoanei Mamei noastre cerești de la Cacica în mijlocul nostru. Un mulțumesc îi spunem și părintelui nostru paroh Irinel Iosif Iosub pentru buna organizare și pentru că ne însuflețește și ne încurajează în a ne apropia din ce în ce mai mult de Dumnezeu îndurare și de Maica noastră cerească.

Ana-Maria Balațchi

* + *

Siret: Întâlnirea persoanelor consacrate din Bucovina și ultima zi de prezență a icoanei de la Cacica (II)

Duminică, 6 februarie 2011, a avut loc întâlnirea persoanelor consacrate din Bucovina la biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Siret, jud. Suceava.

Parohul Irinel Iosif Iosub, împreună cu credincioșii din Siret și cu persoanele consacrate, l-au întâmpinat într-un mod solemn pe PS Aurel Percă în fața bisericii.

La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, care a ținut și omilia. Au concelebrat mai mulți preoți invitați din zonă și din Iași.

La predică, episcopul a subliniat valoarea vieții consacrate în Biserică și le-a adresat persoanelor consacrate prezente cuvinte de încurajare și mulțumire pentru munca pe care o desfășoară cu copiii, bătrânii, săracii și în parohii, îndemnându-le să fie sare și lumină pentru cei din jur.

Prezența icoanei de la Cacica în această zi a fost o ocazie în plus pentru fiecare de a se apropia mai mult, de a se încredința ocrotirii Sfintei Fecioare și de a cere ajutorul ei pentru a deveni mărturisitori ai lui Isus Cristos.

După Liturghie a urmat un timp de fraternitate, agapă frățească și un program de cântece organizat la Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului.

Programul s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire și cu binecuvântarea PS Aurel, în capela surorilor.

La finalul întâlnirii s-a propus o zi de reculegere pentru luna martie, urmând să se stabilească locul unde va avea loc această întrunire.

Toți ne-am bucurat pentru această zi, mulțumindu-i Domnului pentru vocația pe care ne-a dăruit-o și cerându-i harurile necesare de a corespunde acestei chemări.

Fie ca Maica Domnului să ne ocrotească și să ne călăuzească pașii pe cale!

Sr. Amadeea Bulai, CJ

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Siret: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Suceava și ultima zi de prezență a icoanei de la Cacica


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat