Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de formare pentru adulți

Adulții din zona Bacău, membri ai Acțiunii Catolice, au avut o zi de formare în Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, sâmbătă, 5 februarie 2011.

După primirea invitaților de către pr. Petru Sebastian Tamaș, împreună cu membrii Acțiunii Catolice din parohie, a urmat rugăciunea de deschidere și salutul de bun venit al părintelui decan Isidor Dâscă, felicitând acționarii pentru activitatea lor urându-le succes în munca pe care o depun ca laici în Biserică.

Paul Păduraru, președinte ACA - Zona Bacău, a prezentat parohiile și, împreună cu Ana Broșteanu, președinte diecezan al ACA, au distribuit participanților materialele necesare bunei desfășurări a activităților zilei.

Au participat 75 de acționari din parohiile: Bacău, Faraoani, Gioseni, Mărgineni, Moinești, Comănești, Onești, Valea Mare, Zăpodia și Pustiana.

Momentele formative au fost susținute de preoții asistenți spirituali ai ACA: pr. Iosif Dămătăr - paroh de Mărgineni, pr. Petru Sebastian Tamaș - Bacău, pr. Robert Canceal - paroh de Berzunți, precum și Iuliana Petruț - reprezentantă a Asociației "Familia și Viața" din Piatra Neamț.

"Familia în planul lui Dumnezeu" - moment formativ prezentat de pr. Iosif Dămătăr, a adus în prim plan importanța familiei în societate, de la începutul lumii până în prezent. Prin imagini și texte adecvate au fost prezentate stiluri de viață, de comportament, de comunicare, de creștere a copiilor și de conviețuire în familii.

După o scurtă pauză ne-am împărțit în cinci grupuri, pentru a căuta și găsi răspunsuri la câteva întrebări propuse de Consiliul Director al ACA:

1. Când s-a format prima familie?

2. Exemple de familii sfinte. Avem și printre noi familii sfinte?

3. Ce înțelegem prin "familii fericite"? Care este secretul familiei fericite?

4. Care este diferența dintre familia dorită de Dumnezeu și cea dorită de oameni?

Complexe și interesante au fost răspunsurile la întrebări! Acționarii au discutat mult pe marginea lor, discuții pro și contra asupra anumitor concepte, găsind multe și variate răspunsuri. După prezentarea în plen, de către reprezentanții grupurilor, răspunsurile au fost completate de preoții spirituali.

Punctul culminant al zilei a fost celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de cei trei asistenți spirituali și animată de acționari.

După ce ne-am hrănit cu trupul și sângele lui Cristos am participat și la o agapă frățească oferită de gazde, pentru care le mulțumim.

A urmat un moment formativ susținut de doamna Iuliana Petruț. Tema acestui moment a fost "Rolul părinților în pregătirea copiilor pentru căsătorie". Prezentarea acestui material a suscitat multe întrebări expuse verbal sau nu, lăsând loc la noi împărtășiri și meditații.

Cuvântul final a aparținut pr. Iosif Dămătăr, care, după rugăciunea de încheiere și binecuvântare ne-a îndemnat să ne întoarcem plini de entuziasm pentru a reînnoi comunitățile noastre prin exemplul bun, având ca model Sfânta Familie de la Nazaret.

Mulțumim parohiei gazdă și tuturor celor care s-au implicat în buna pregătire a acestui moment de formare.

Sperăm ca la întâlnirea diecezană a adulților din Acțiunea Catolică ce va avea loc la Faraoani în ultima sâmbătă din luna martie să continuăm această formare permanentă împreună cu toți ceilalți membri ai Familiei Acțiunii Catolice.

Augustina Palade

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 februarie: Bacău: Zi de formare pentru adulți


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat