Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Acasă. La Mama". Altfel de note de pelerinaj

Există culori care arată cam cine suntem și altele care ne atenuează "hibele" - și de aceea "ne stă bine" cu unele culori și deloc bine, cu altele.

Există situații de viață care dizolvă magia suprafeței pe care ne-am construit-o cu atâta migală și care ne relevă deodată adevăratul fond - fizic, psihic, spiritual.

Există peisaje care "ni se potrivesc" și altele care ne resping, indiferent de pitorescul lor.

Dar există un singur loc pe lume unde nu ne trece prin minte să ne prefacem, nu mințim și nici nu suntem înșelați de nimeni, fiindcă știm dintotdeauna că suntem acceptați, iertați și, mai presus de toate, iubiți dincolo de orice măsură: acasă, la mama. Acolo e cuibul nostru cald și bun, care ne așteaptă dintotdeauna să ne mângâie, să ne dea odihna, pacea și bucuria pe care am căutat-o, rătăcind prea adesea pe unde n-aveam cum s-o găsim. Și nici măcar nu e nevoie de vorbe. Fiindcă nu tăcerea "de aur" a minții, ci liniștea inimii e aceea care glăsuiește un singur cuvânt: acela al iubirii.

Așa e "acasă", la mama.

Și mai presus de toate, așa e acasă, la Mama noastră.

Poate că pelerinajul în Țara Sfântă așa ar trebui să se numească: "Acasă - la Mama". Fiindcă fiecare din fiii marilor religii din Țara Sfântă o cinstesc și o iubesc pe Mama. Iar iubirea are atâtea fețe câte chipuri au copiii ei. Și nu ne-am mirat când, pe ambarcațiunea care ne purta pe Marea Galileei, s-a înălțat pe catarg drapelul României și s-a cântat imnul nostru, în timp ce, pe vasul de alături, alți pelerini cântau sub drapelul lor imnul Germaniei, pentru ca apoi "Hevenu Shalom Aleichem" să ne amintească nouă, pelerinilor, ceea ce nimeni, niciodată, nu uită pe pământul sfânt: sfințenia păcii.

Ai fi tentat să spui că, pășind în Țara Sfântă, intri în "istorie". Sau "te confrunți" cu istoria, deopotrivă veche și actuală. De fapt, intri în viață. Și nu ca să te "confrunți", ci ca s-o vezi, s-o înțelegi și s-o iubești cu adevărat - fiindcă nu iubim decât ceea ce înțelegem. Iar acea viață în care intri acolo e mai autentică decât orice ai trăit până atunci, fiindcă sentimentul divinului se desfășoară deodată în tine și nu faci nici un efort să-ți amintești, să-l receptezi sau... să te închini - fiindcă acolo fiecare cuvânt rostit se transformă în rugăciune.

De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să calce măcar o dată în viață "Pe urmele Lui Isus și ale Mariei" - așa cum este intitulat pelerinajul în Țara Sfântă. Iar pentru cei care se simt timorați de locul "străin" sau de istoria pe care n-o cunoaștem în amănunt, tot Mama noastră ni l-a dăruit pe părintele Mihai Budau să aibă grijă părintească de toți deopotrivă și de fiecare în parte, iar, în loc de enciclopedie a religiei, pe părintele Cristian Vacaru, asistent spiritual al comunității catolice de limbă română din Israel.

Pentru ca să învățăm ce este și mai ales, să simțim iubirea divină.

Fiindcă așa e acasă - la Mama.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat