Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prefața lui Benedict al XVI-lea la "Youcat", instrument la înțelegerea Catehismului în vederea ZMT de la Madrid

Acea carte care vorbește despre destinul nostru

Publicăm textul integral al prefeței scrisă de Benedict al XVI-lea la Youcat, instrument la înțelegerea Catehismului Bisericii Catolice destinat tinerilor, în vederea ZMT 2011 de la Madrid. De fapt, un exemplar va fi în rucsacul pelerinului pe care tinerii din întreaga lume îl vor purta în capitala spaniolă între 16-21 august. Ediția în limba italiană va fi publicată de editura Città Nuova.

Dragi prieteni tineri! Astăzi vă sfătuiesc citirea unei cărți extraordinare. Ea este extraordinară prin conținutul ei, dar și prin modul în care s-a format, mod pe care eu doresc să vi-l explic pe scurt, pentru ca să se poată înțelege particularitatea ei.

Youcat a luat naștere, ca să spunem așa, dintr-o altă operă care dăinuie din anii '80. Era o perioadă dificilă pentru Biserică precum și pentru societatea mondială, în timpul căreia s-a prospectat necesitatea de noi orientări pentru a găsi un drum spre viitor. După Conciliul Vatican II (1962-1965) și în schimbata furtună culturală, multe persoane nu mai știau corect ce ar trebui propriu-zis să creadă creștinii, ce anume învăța Biserica, dacă ea putea să învețe ceva tout court, și cum se puteau adapta toate acestea la noul climat cultural. Creștinismul ca atare nu este cumva depășit? Astăzi mai putem fi credincioși în mod rațional? Acestea sunt întrebările pe care și astăzi și le pun mulți creștini. Papa Ioan Paul al II-lea s-a decis atunci pentru o decizie îndrăzneață: a hotărât ca episcopii din toată lumea să scrie o carte cu care să răspundă la aceste întrebări.

El mi-a încredințat misiunea de a coordona munca episcopilor și de a veghea pentru ca din contribuțiile episcopiilor să se nască o carte - înțeleg o adevărată carte, și nu o simplă juxtapunere a unei multitudini de texte. Această carte trebuia să poarte titlul tradițional de Catehism al Bisericii Catolice, și totuși să fie ceva absolut de stimulant și nou; trebuia să arată ce anume crede astăzi Biserica Catolică și în ce mod se poate crede în manieră rațională. Am rămas înspăimântat de această misiune, și trebuie să mărturisesc că m-am îndoit că ceva de felul acesta s-ar putea realiza. Cum se putea ca autori care sunt răspândiți în toată lumea să poată produce o carte citibilă? Cum puteau oameni care trăiesc pe continente diferite, și nu numai din punct de vedere geografic, ci și intelectual și cultural, să producă un text înzestrat cu o unitate internă și comprehensibilă în toate continentele? La asta se adăuga faptul că episcopii trebuiau să scrie nu pur și simplu cu titlu de autori individuali, ci să reprezinte pe confrații lor și Bisericile lor locale.

Trebuie să mărturisesc faptul că și astăzi mi se pare un miracol faptul că acest proiect până la urmă a reușit. Ne-am întâlnit de trei sau patru ori pe an timp de o săptămână și am discutat cu pasiune despre fiecare porțiune de text care se dezvoltase între timp.

Ca primul lucru a trebuit să se definească structura cărții: trebuia să fie simplă, pentru ca fiecare grup de autori să poată primi o misiune clară și să nu trebuiască să forțeze într-un sistem complicat afirmațiile lor. Este aceeași structură a acestei cărți; ea este luată pur și simplu dintr-o experiență catehetică lungă de multe secole: ce anume credem / în ce mod celebrăm tainele creștine / în ce mod avem viața în Cristos / în ce mod trebuie să ne rugăm. Nu vreau acum să explic cum ne-am contrazis în marea cantitate de întrebări, până când a rezultat o carte adevărată. Într-o operă de acest gen sunt multe puncte discutabile: tot ceea ce oamenii fac este insuficient și poate să fie îmbunătățit, și cu toate acestea este vorba de o carte mare, un semn de unitate în diversitate. Pornind de la multe glasuri s-a putut forma un cor pentru că aveam partitura comună a credinței, pe care Biserica ne-a transmis-o de la apostoli de-a lungul secolelor până astăzi.

Pentru ce toate acestea?

Deja atunci, în timpul redactării CBC, a trebuit să constatăm nu numai că sunt diferite continentele și culturile popoarelor lor, ci și că în interiorul fiecărei societăți există diferite "continente": muncitorul are o mentalitate diferită de cea a țăranului, și un fizician diferită de cea a unui filolog; un întreprinzător diferită de cea a unui jurnalist, un tânăr diferită de cea a unui bătrân. Pentru acest motiv, în limbaj și în gândire, a trebuit să ne situăm deasupra acestor diferențe, și, ca să spunem așa, să căutăm un spațiu comun între universuri mentale diferite; cu asta am devenit tot mai conștienți de modul în care textul cerea "traduceri" în diferitele lumi, pentru a putea ajunge la persoane care au mentalitățile și problematicile lor diferite. De atunci, în zilele mondiale ale tineretului (Roma, Toronto, Köln, Sydney) s-au întâlnit din toată lumea tineri care vor să creadă, care sunt în căutarea lui Dumnezeu, care îl iubesc pe Cristos și doresc drumuri comune. În acest context ne-am întrebat dacă nu trebuia să încercăm să traducem Catehismul Bisericii Catolice în limba tinerilor și să facem să pătrundă cuvintele sale în lumea lor. Desigur, și între tinerii de astăzi există multe diferențe; astfel, sub conducerea recunoscută a arhiepiscopului de Viena, Christoph Schönborn, s-a format un Youcat pentru tineri. Sper ca mulți tineri să se lase fascinați de această carte.

Unele persoane îmi spun că tineretul de astăzi nu este interesat de catehism; însă eu nu cred în această afirmație și sunt sigur că am dreptate. El nu este așa de superficial așa cum se acuză că ar fi; tinerii vor să știe în ce anume constă cu adevărat viața. Un roman despre crimă este îmbietor pentru că ne implică în soarta altor persoane, care ar putea să fie și a noastră; această carte este convingătoare pentru că ne vorbește despre însuși destinul nostru și de aceea îl privește îndeaproape pe fiecare dintre noi.

Pentru această vă invit: studiați catehismul! Aceasta este urarea mea din inimă. Acest instrument la înțelegerea Catehismului nu vă adulează; nu oferă soluții ușoare; cere o nouă viață din partea voastră; vă prezintă mesajul evangheliei ca "mărgăritar de preț" (Mt 13,45) pentru care trebuie dat orice lucru. Pentru aceasta vă cer: studiați catehismul cu pasiune și perseverență! Sacrificați timpul vostru pentru aceasta! Studiați-l în liniștea camerei voastre, citiți-l în doi, dacă sunteți prieteni, formați grupuri și rețele de studiu, schimbați-vă idei pe Internet. Rămâneți în orice mod în dialog cu privire la credința voastră!

Trebuie să cunoașteți ceea ce credeți; trebuie să cunoașteți credința voastră cu aceeași precizie cu care un specialist în informatică cunaoște sistemul operativ al unui computer; trebuie s-o cunoașteți așa cum un muzician cunoaște bucata proprie; da, trebuie să fiți cu mult mai profund înrădăcinați în credința generației părinților voștri, pentru a putea rezista cu forță și decizie la provocările și la tentațiile din acest timp. Aveți nevoie de ajutorul divin, dacă credința voastră nu vrea să se usuce ca o picătură de rouă la soare, dacă nu vreți să pieriți sub tentațiile consumismului, dacă nu vreți ca iubirea voastră să se înece în pornografie, dacă nu vreți să-i trădați pe cei slabi și victimele samavolniciilor și violenței.

Dacă vă dedicați cu pasiune studiului catehismului, aș vrea să vă mai dau un ultim sfat: știți cu toții în ce mod comunitatea credincioșilor a fost rănită în ultimele timpuri de atacurile răului, de pătrunderea păcatului în interiorul, ba chiar în inima Bisericii. Nu luați asta ca pretext pentru a fugi din fața lui Dumnezeu; voi înșivă sunteți trupul lui Cristos, Biserica! Purtați intactă iubirea voastră în această Biserică ori de câte ori oamenii i-au întunecat chipul. "Nu fiți leneși în zel, lăsați-vă înflăcărați de Duh și slujiți Domnului" (Rom 12,11).

Atunci când Israelul era în punctul cel mai întunecat al istoriei sale, Dumnezeu nu a chemat în ajutor pe cei mari și persoanele stimate, ci pe un tânăr cu numele Ieremia; Ieremia s-a simțit investit cu o misiune prea mare: "Ah, Doamne Dumnezeul meu, nu reușesc nici să vorbesc pentru că sunt așa de tânăr!" (Ier 1,6). Însă Dumnezeu nu s-a lăsat abătut de la hotărârea sa: "Nu spune: "Sunt încă așa de tânăr". Vei mergi acolo unde te voi trimite și vei vesti ceea ce îți voi porunci" (Ier 1,7).

Vă binecuvântez și mă rog în fiecare zi pentru voi toți.

Benedict al XVI-lea

* * *

Cardinalii Schönborn și Scola vorbesc despre textul papei plin de simpatie față de tineri

Credința în rucsac

În curând traduceri și în chineză și în arabă

"Ce anume credem", "celebrarea misterului creștin", "viața în Cristos", "rugăciunea în viața creștină". Încearcă să dea un răspuns la aceste patru probleme de fond Youcat, un fel de instrument la înțelegerea Catehismului Bisericii Catolice dedicat tinerilor în vederea ZMT din Madrid 2011.

După prefața scrisă de Benedict al XVI-lea (care este anticipată de "Mesagerul Sfântului Anton" și pe care o publicăm integral în această pagină) urmează circa trei sute de pagini, împărțite în patru secțiuni. Textul, care va fi publicat cel puțin în șapte limbi diferite - germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, poloneză - va intra în rucsacul pelerinului pe care tinerii din toată lumea îl vor purta în capitala spaniolă în luna august. Deci vor fi cel puțin un milion de exemplare distribuite. Născut din inițiativa Conferinței Episcopilor din Austria, prezintă o structură tradițională cu întrebări și răspunsuri, ilustrate de imagini și reprezentări artistice, și înzestrate cu elemente complementare, cum ar fi citatele luate din Scriptură și din viețile sfinților. Rod al munci unei echipe de teologi austrieci și al unui grup de tineri, Youcat a avut supervizarea arhiepiscopului de Viena, cardinalul Christoph Schönborn. În ediția sa germană este publicat de editura Pattloch, dar - anticipă cardinalul pentru ziarul nostru - "actualmente suntem deja la 13 limbi; toate edițiile vor fi la dispoziție la 4 aprilie. Sunt în pregătire și versiuni în limba arabă și în chineză".

Pentru cardinalul vienez e vorba de o inițiativă pornită de jos. "Tinerii - explică el - au propus un catehism destinat vârstei lor și lumii lor. Prima redactare se datorează unui grup de teologi și pedagogi din zona germanofonă. Apoi textul a fost supus unei examinări dure din partea destinatarilor, în timpul celor două campusuri de vară pentru tineri. Grație acestui "rodaj", textul a devenit într-adevăr adaptat mentalității de astăzi, așa încât și imaginile se datorează tinerilor. Astfel, cartea în ansamblul ei este o expresie a culturii tinerești profund impregnată de sămânța rodnică a evangheliei". Așadar, Youcat punctează pe imaginile care nu sunt numai ilustrații, ci au misiunea de a trezi reflecția. Același lucru a fost făcut cu limbajul. "Papa s-a interesat de proiect încă de la început, l-a urmărit cu atenție și simpatie - continuă cardinalul Schönborn - și a fost o inițiativă a lui aceea de a ne onora cu o prefață autografă. Benedict al XVI-lea a scris un text plin de simpatie față de lumea tinerilor și față de modul lor de a concepe existența. Sunt mereu uimit de gradul înalt de înțelegere din partea papei a modului de a gândi al noilor generații - adaugă el - și de capacitatea lui de a aprofunda și de a-i conduce pe tinerii cititori la un sens profund al credinței și al prieteniei cu Isus".

Pentru aceasta, promotorul principal al inițiativei se declară sigur că Youcat va fi un "compendiu pentru tineri" în toată lumea. "Va folosi - ne asigură el - pentru a deschide ușa Catehismului Bisericii Catolice pentru tineri. Îmi amintesc foarte bine de momentul când în îndepărtatul an 1985 în timpul Sinodului Episcopilor s-a discutat despre necesitatea unui "Catehism universal", tocmai pentru că noile generații din toată lumea îmbrăcau aceeași jeans, ascultau aceeași muzică, aveau aceleași idei. În ultimii 25 de ani, procesul de globalizare s-a afirmat: lumea a devenit cu adevărat o țară, așa cum spune vechiul proverb italian. Astfel, este necesar să se ofere noilor generații o perspectivă nouă a evangheliei. Și Youcat va putea să desfășoare această misiune".

Pentru ediția italiană, care va fi editată de Città Nuova (304 pagini), supervizarea este a patriarhului de Veneția Angelo Scola. "Cardinalul Schönborn mi-a cerut să revizuiesc traducerea italiană a operei", ne explică patriarhul, care adaugă: "Mi se pare chiar o inițiativă frumoasă pentru a ne apropia de tineri. Intervenția papei și subîmpărțirea în patru părți conform vechii metode a catehismului cu întrebări și răspunsuri, conjugată cu limbajul de astăzi, permit să se prezinte credința în formă succintă, grație unei cărticele ușoare, care sunt sigur că va avea un mare succes".

Ediția italiană, care va apărea în martie, este originală încă de la coperta galbenă cu titlul alb, amintind de culorile pontificale, în timp ce pe fundal este un mare Y făcut din multe cruci mici.

(Gianluca Biccini)

(După L'Osservatore romano, 3 februarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat